Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’dan 9 ayda 113.7 milyonluk dış ticaret
Erzurum’dan 9 ayda 113.7 milyonluk dış ticaret
Erzurum yabancı sermayeli şirket sayısında 3’üncü
Erzurum yabancı sermayeli şirket sayısında 3’üncü
Erzurumspor, taraftarına ilkleri yaşattı
Erzurumspor, taraftarına ilkleri yaşattı
ATAUNİ’de öncelik: inovasyon ve girişimcilik
ATAUNİ’de öncelik: inovasyon ve girişimcilik
Türk-İş ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
Türk-İş ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
HABERLER>TÜRKİYE
25 Nisan 2023 Salı - 03:58

Şentop’tan Büyük Türkiye Davası vurgusu

Şentop, "Amasya tamiminde sarahaten ortaya konan 'Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.' prensibi doğrultusunda millet, Meclisin Ankara'da toplanmasıyla birlikte Milli Mücadele'nin izleyicisi ve edilgin nesnesi değil, bizzat sahibi olmuştur." dedi.

Şentop’tan Büyük Türkiye Davası vurgusu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Amasya tamiminde sarahaten ortaya konan 'Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.' prensibi doğrultusunda millet, Meclisin Ankara'da toplanmasıyla birlikte Milli Mücadele'nin izleyicisi ve edilgin nesnesi değil, bizzat sahibi olmuştur." dedi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 103'üncü yıl dönümü dolayısıyla Ulus'taki Birinci Meclis Binası'nda tören düzenlendi.

Törene, TBMM Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Grup Başkanvekilleri Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Özlem Zengin, CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, İYİ Parti Grup Başkanvekili İsmail Tatlıoğlu, TBMM'de grubu bulunan siyasi parti temsilcileri ile bazı milletvekilleri katıldı.

Tören, Birinci Meclis'te ilk konuşmayı yapan Sinop Mebusu Şerif Bey'in konuşmasının ses kaydının dinletilmesi, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

TBMM Başkanı Şentop, burada yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yüreklerinin buruk, gönüllerinin yaslı olduğunu dile getirdi.

En büyük tesellinin devletin bütün kurumlarıyla zarar gören vatandaşların yaralarını sarmak, yeni yaşama imkanlarını oluşturmak için gösterdiği olağanüstü çaba olduğunu belirten Şentop, şunları söyledi: "İnşallah, bu acı hadisenin izlerini silmek, 11 ili etkileyen depremlerin yıkıma uğrattığı şehirleri daha güçlü bir şekilde ayağa kaldırmak için gösterilen gayret en kısa sürede neticelerini verecektir. Devletimizin bu konudaki kararlılığı, hazırlığı ve gücü tamdır. Bu vesileyle bir kez daha deprem felaketinde hayatını kaybeden canlarımıza rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum."

Şentop, 23 Nisan'ın tarihi anlamını kavramaya, bıraktığı siyasi mirası hakkıyla tespite, kavradıklarını ve tespitlerini genç nesillere aktarmaya mecbur olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Bugün 103'üncü açılış yıl dönümünü idrak ettiğimiz TBMM'nin ve Milli Mücadele'nin karargahı olmuş Birinci Meclis'in bu devlet var oldukça, bu millet hayatiyetini devam ettirdikçe büyük ve yol gösterici bir anlamı olacaktır. Tarihi niteliği ve önemi göz önüne alındığında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin o ilk döneminden başlıca şu derslerin alınması lüzumlu görünmektedir; Türkiye Büyük Millet Meclisi ilk olarak, tam bağımsızlık gayesinin mecburi kıldığı mücadelenin ancak milletin paydaşlığıyla ve meşruiyetini doğrudan milletten alarak yapılabileceğinin kabulü üzerinde yükselir. Amasya tamiminde sarahaten ortaya konan 'Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.' prensibi doğrultusunda millet, Meclisin Ankara'da toplanmasıyla birlikte Milli Mücadelenin izleyicisi ve edilgin nesnesi değil, bizzat sahibi olmuştur."

Meclisin, farklılıkları ortadan kaldırmadan ve reddetmeden milletin bütün unsurlarını bir araya getirme başarısını gösterdiğini vurgulayan Şentop, şunları kaydetti: "Bu örneklik, çetin imtihanlardan geçmeye yazgılı milletimizin her bir ferdi için zor zamanlarda başvurulacak derleyici ve tanzim edici bir davranış tarzıdır. Nitekim bugün de TBMM, milli meselelerde ortak tavır alma cihetine gitmektedir. Bu usül, bize Birinci Meclis'ten miras kalan ayırt edici bir hususiyettir. Devrin şartları göz önüne alındığında Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışından alınacak bir diğer önemli husus da maddi güçsüzlük vehmine kapılıp asli vazifelerden ve milli hamlelerden kaçılamayacağı hakikatidir. Nitekim daha Sivas Kongresi'nde bir hatip kürsüde, 'Müstakil yaşamaya mali durumumuz müsait değildir, zira çok borcumuz vardır' diyebilmiştir. Fakat Milli Mücadelede, bu fikir değil, 'Hiçbir kuvvet, milli şerefimizden daha büyük değildir' inanç ve kararlılığı hakim ve muzaffer olmuştur."

TBMM Başkanı Şentop, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Milli Mücadele ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı dönem göz önüne alındığında, mücadelenin sadece işgalci devletlere ve emperyalist tasalluta karşı verilmediği; Birinci Dünya Savaşı'nda alınan ağır hezimetle daha da koyulaşan bir 'Bu memleketten ve bu milletten bir şey olmaz' kanaatiyle de savaşıldığı görülecektir. 103 yıl önce TBMM'nin açıldığı Ankara'ya gelenler, mütevazı bir Anadolu şehrine rastlamışlardı. Milletin hürriyet cezbesini mücadele kalıbına döken ve buradan müstakil devletimizi çıkaran hamlenin merkezi olarak Ankara, dünyevi hiçbir ihtişam emaresi göstermeyen, sadece dış görünüşe göre hüküm verenlerin karşısında hayal kırıklığı yaşayacağı bir beldeydi. Fakat bu Anadolu beldesi, içinde bulunduğumuz şu mütevazı bina, dünya başkentlerine meydan okuyan bir mücadelenin karargahı, iki yüzyıllık mağlubiyetler silsilesini parlak bir zaferle sona erdiren merkez oldu. İşte bu yüzden, şartları yetersiz, rakipleri veya düşmanları fazla güçlü görerek mücadeleden kaçınmak; harici sebeplerin müsait olmayışını, mali şartların yetersizliğini ve rakip devletlerin kuvvetini gerekçe göstererek milli iddialardan geri durmak, zor zamanlarda daha da belirginleşen seciyemizle bağdaşmayacak davranışlardır."

Türkiye'nin iki yüzyıllık modernleşme tarihinin ilk yüz yılının, klasik imparatorluktan modern devlete geçiş için yürütülen politikaların, kadro oluşturma çabalarının ve genel anlamıyla devleti ayakta tutma gayretinin tarihi olduğunu belirten Şentop, şu ifadeleri kullandı: "Modernleşme tarihimizin ikinci yüzyılı ise mağlubiyetle çıktığımız dünya savaşının ardından uğranılan işgal ve ilhak tehdidine karşı yürütülen Milli Mücadeleyle ve yeni Türk devletinin kuruluşuyla başlamıştır. Bu yüzyıl da ülkemizi bayındır, milletimizi müreffeh ve devletimizi güçlü kılma çalışmalarıyla bugüne kadar gelmiştir. Şimdi yeni bir yüzyılın eşiğindeyiz. Güç dengelerinin yeniden kurulduğu, yeni bir küresel tasarımın belirginleştiği, dünyadaki ekonomik ve siyasi ağırlık merkezlerinin değiştiği bu dönüşüm sürecinde Türkiye, coğrafi ve tarihi gerçeklerinden hareketle yeni bir hamle dönemine girmiştir. Eski dünyanın bütün büyük aktörlerinin yeniden sahneye çıktığı ve kendi nüfuz havzalarına taşma çabasında olduğu böyle bir dönemde Türkiye, Karadeniz'den Hint Okyanusuna ve Afrika'ya, Avrupa ortalarından Orta Asya'ya kadar geniş bir coğrafyada dengeleyici, barışçı ve insani gücünü artırmaktadır. İşte bu yüzden, bu yeni dönemin Türkiye Yüzyılı olması hususunda irademiz, iddiamız ve ısrarımız tamdır."

"Türkiye neresidir?" diye sorulduğunda siyasi haritalara bakıp cevap vermenin bugün için artık yeterli olmadığını dile getiren Şentop, "Türkiye'nin sınırları, haritaların gösterdiği yerde başlayıp bitmez. Türkiye'nin sınırları, gönlümüzden, tarihimizden, uğruna şehit verdiğimiz yerlerden başlar ve kendimizi sorumlu hissettiğimiz coğrafyalarda biter. Adım attığımız yeni dönemde ispatlayacağımız hakikat, tahakkuk ettireceğimiz iddia, vazife duygusuyla ve adanmışlara özgü çelikten bir iradeyle gidip etkinleşeceğimiz her yer, bizim için vatan toprağıdır. Önümüzdeki yüzyılın Türkiye Yüzyılı olmasının manası, mayası, ruhu, yolu ve gayesi budur." dedi.

Şentop, Türkiye'nin 14 Mayıs'ta tarihi bir seçime gittiği bu dönemde 23 Nisan'da tecessüm eden birlik, dirlik, mücadele ruhuna daha çok sarılması gerektiğine işaret ederek, konuşmasına şöyle devam etti: "Milletimizin ve hususen gençliğimizin 103 yıl öncesinden bugüne yankılanan o kutlu sesin gereğini yapacağına, Büyük Türkiye davasını yükselteceğine, İstiklal Marşı'nda en veciz ve vazıh halini bulan şuurun hayatı tanzim edeceğine inancımız tamdır. Bu vesileyle, Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 103'üncü yıl dönümünde, başta ilk Meclis Başkanımız, Milli Mücadelenin lideri ve Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Birinci Meclis'te kurtuluş mücadelesine omuz veren bütün milletvekillerimiz başta olmak üzere, bu çatı altında görev yapmış olan; vatan, millet, bayrak ve devlet uğruna şehit düşen, gazi olan; son olarak 15 Temmuz hain darbe ve işgal girişimine karşı dururken makamların en yücesine ulaşan her bir vatan evladını rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum."

 
'Türkiye yüzyılı inşasının önüne geçemeyecekler'
 
Yıldırım: ‘Millettin emanetine halel getirmedik’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Türkiye yüzyılı inşasının önüne geçemeyecekler'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ne yaparlarsa yapsınlar ülkeye ve millete hizmet ...
‘Millete efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik’
Kısakürek’in Sakarya Türküsü şiirinden “Sakarya saf çocuğu masum Anadolu’nun/Divanesi ...
‘Erdoğan açık ara farkla cumhurbaşkanı olmalıdır’
Bahçeli, 14 Mayıs seçimlerinde gerçekleşecek cumhurbaşkanı ve milletvekili ...
 
‘Kardeşliğin bozulmasına asla izin vermeyeceğiz’
Birilerinin tekrar, eski Türkiye'nin diğer tüm hastalıkları gibi bu konuları ...
‘Milletimizin huzuruna elimiz boş çıkmadık’
Erdoğan, Denizli Mitingi’nde yaptığı konuşmada, “Bazıları gibi yıkmaya ...
‘Bir ve beraber olacağız’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üstat Necip Fazıl'ın o güzel ifadesiyle inşallah ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan gençlere seslendi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Somut, gerçekçi, hayata dokunan ve ...
'Türkiye asırlık hayallerine ancak kavuşabildi'
Savunma sanayiinde yerlilik oranını yüzde 20'den yüzde 80'e çıkardıklarını ...
‘Ülkemizi Türkiye Yüzyılı'yla zirveye çıkartacağız’
Erdoğan, “Bizim bu ülkeye en büyük hizmetimiz, asırlık demokrasi ve kalkınma ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri