Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>EKONOMİ
14 Mayıs 2016 Cumartesi - 17:14

Tarımda Bilgi Çağı konsepti

Daniş, “Çiftçilerimizin sorunları ile ilgili olarak çözüm odaklı yapısal değişiklikler yapmak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Umuyorum ki bu çalışmalar sonuçlandığında günü kurtaran değil, sistemli bir tarım politikamız olacak” dedi.

Tarımda Bilgi Çağı konsepti

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, “Çiftçilerimizin sorunları ile ilgili olarak çözüm odaklı yapısal değişiklikler yapmak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Umuyorum ki bu çalışmalar sonuçlandığında günü kurtaran değil, sistemli bir tarım politikamız olacak” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Ağrı Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliklere Ağrı Valisi Musa Işın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Müsteşar Nusret Yazıcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı genel müdürleri, TZOB yönetim kurulu üyeleri ile Doğu Anadolu Bölgesi illeri Ağrı, Erzurum, Kars, Erzincan, Ardahan ve Iğdır’daki ziraat odası başkan ve meclis üyeleri ile çiftçiler katıldı. Etkinlikte konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Ağrı'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Bu heybetli dağ gibi kardeşliğimizin, birlikteliğimizin kıyamete kadar devam edeceğini, bunu kimsenin bozamayacağını da belirtmek istiyorum” dedi.

DANİŞ’İN AÇIKLAMASI

Tarımın dünyada stratejik öneminin her geçen gün arttığını ifade eden Bakan Yardımcısı Daniş, “Bugün dünyada tarım; stratejik önemi her geçen gün artan önemli bir sektördür. Başta gıda güvenliği olmak üzere sanayi ham madde temini ve ihracat gelirleri açısından tarım; ülkeler için çok önemli rol oynamaktadır. Tarımın ve çiftçilerin ne kadar önemli olduğunu, onlar üretmezse bizleri nelerin beklediğini daha iyi anlamak için dünyadaki genel duruma bir bakalım. Dünyada 800 milyon insan yetersiz beslenmekte. Bugün dünyada her 9 kişiden biri açlık çekmekte. Yaklaşık 2 milyar insan gerekli vitamin ve mineralleri alamamakta. 1 milyardan fazla insan aşırı kilolu. Bu sayının üçte biri, yani yarım milyardan fazla insan obeziteye sahip ve kalp hastalıkları, diyabet ve diğer sağlık riskleriyle karşı karşıya. Dünyada her yıl 1,3 milyon ton gıda kayıp ya da israf edilmekte. Bu miktar insan tüketimi için üretilen gıdanın üçte birini oluşturmakta. Gıda kayıp ve israfı; su, toprak, enerji, para ve insan gücü gibi temel kaynakların gereksizce tüketilmesine neden olmakta” diye konuştu.

Dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyara çıkacağının tahmin edildiğini ve bu insanların beslenebilmesi için gıda üretiminin yüzde 60 artırılması gerektiğini belirten Bakan Yardımcısı Daniş, “Gelecek yüzyılda dünya tarımını önemli tehditler beklemekte. Bunlar; hızla artan nüfusun kıt kaynaklarla beslenme zorluğu, toprak ve su kaynaklarının kirlenmesi bozulması ve azalmasının yol açtığı sorunlar, kişi başına düşen tarıma elverişli arazilerdeki azalma, iklim değişikliğine uyumdaki güçlükler, küresel toprak kaynaklarının verimsizliği. Peki ülkemizde durum nasıl? Dünyanın en büyük 8. tarım ülkesiyiz. 24 milyon hektar tarım alanında 3 milyon tarım işletmemiz var. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 24'ü kırsal alanda yaşamakta. Tarım sektörü; son 13 yılda iktisadi ve stratejik bir sektör olarak ele alındı. Verimliliği artırıcı politikalar geliştirildi, projeler ve yatırımlar yapıldı. Tarımda yapısal sorunları çözen 16 yasa çıkarıldı. Tarımsal hasıla 24 milyar dolardan 60 milyar dolara yükseltildi. İhracat gelirleri 4 milyar dolardan 15 milyar dolara yükseltildi” ifadelerini kullandı.

Tarım sigortası ile risk yönetimine geçildiğini ifade eden Bakan Yardımcısı Daniş, “Devlet Destekli Tarım Sigortası uygulaması ilk defa 2006 yılında başlatıldı. Çiftçimizin alın teri güvence altına alındı. Doğal afetlerden çiftçimizi korumak için sigorta poliçe bedelinin yüzde 50'si karşılandı. Bugüne kadar 2,4 milyar TL hasar tazminatı ödendi. Tarıma verilen destekler artırıldı. 2002'de 1, 8 milyar TL tarımsal destek verilmiş iken, 2015 yılında 10 milyar TL nakit hibe destek verildi. 2016 yılında ise bu rakam 11,6 milyar TL’ye çıkarıldı” şeklinde konuştu.

Protokol heyetinin yaptığı konuşmaların ardından bölge illerinden gelen ziraat odaları başkanları kendi illeri ile ilgili problemleri ve taleplerini anlattı. Etkinlik yenilen öğle yemeği ile son buldu.

 
ŞEHİRDER Genel Kurul yaptı
 
Palandöken Belediyesi finalde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Erzurum, reform dönemi yaşıyor”
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’un kentsel ...
“Erzurum için doğru lokasyonda doğru proje”
Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, “Biz Halkbank olarak 78 ...
EZO beklentilerini açıkladı
Ziraat Odası Başkanı Başkanı Şahset Karaman, 21 Nisan gecesi hava sıcaklığının ...
 
Erzurum Sanayi sektörüne İşbirliği yaklaşımı
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ve Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ...
Erkonut Şehristan’ın temeli atıldı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Halk Gayrimenkul Yönetim Ortaklığı Anonim ...
KÜSİ Zirvesi başlıyor
Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Çalışma Grubu’nun 6. Koordinasyon ...
 
Bakan Çelik'ten Ramazan müjdesi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Et ve Süt Kurumu, 1 Haziran’dan ...
Erzurum devirde 3’üncü sırada
MAHMUT AKDAĞ-TÜİK Mart dönemi araç devir verilerini paylaştı.
Sekmen: ‘Öncelik İstihdam’
Büyükşehir Belediyesi ve diğer paydaşların ortaklaşa düzenlediği 5. Kariyer ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri