DAP İdaresi’nin ‘Girişimcilik Ve Yenilikçilik İhtiyaç Analizi Projesi’ kapsamında, Bölge illerinde yürütülen sektörel kümelenme çalıştayları devam ediyor.
2015 yılında imzalanan protokolle, DAP İdaresi adına Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından yürütülen ‘Girişimcilik Ve Yenilikçilik İhtiyaç Analizi Projesi’ kapsamında, Kars’ta bir otelde yapılan çalıştaya; Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mükremin Özkan Arslan, akademisyenler, kamu kurumu temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ile işletme sahipleri katıldı.
Üretim yerinden üreticiye kadar süt sektörü işletmelerinin işbirliği içinde ve sorumluluk bilinciyle birlikte hareket etmesinin gerekliliğinin vurgulandığı çalıştayda, ayrıca, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mitat Şahin, ‘Kars Kaşarı’ coğrafi işaretinin alınması süreciyle ilgili sunum yaptı. Kümelenmeyi sektörün gelişmesi bakımından önemli bulan Şahin, şunları söyledi:
“Ürünü coğrafi işaret olarak tescil ettirmek yetmiyor. Üretimin bütün süreçlerinde belirlenmiş kalite standardına uygun olarak imalatın yapılması ve otokontrolün etkin bir şekilde işlemesi Kars Kaşarı’nın hak ettiği katma değeri oluşturacak ve talebi artıracaktır. İşletmelerimiz şu anda ciddi bir kalite ve standardı yakalamış durumdadır. Bu aşamadan sonra işletmelerimizin örgütlenmesi, denetimden geçerek sisteme entegre olması gerekmektedir. Bu noktada kümelenmeyi sektörün geliştirilmesi açısından öncelikli ve önemli bir faaliyet olarak görüyorum. Bu sistemle her ürünümüzün bir künyesi olacak ve hangi işletmeden, hangi zamanda üretildiği bilgisi yer alacak, ortak amblem ve ürün ambalajı kullanılmasıyla bilinirliğin artırılması sağlanmış olacak.”
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) danışmanları Makine Yüksek Mühendisi Tülay AKARSOY ve Endüstri Yüksek Mühendisi Salim TAHHAN tarafından katılımcılara kümelenme hakkında bilgilendirme ve sunum yapılarak, saha çalışmaları ve mülakatlar ile elde edilen veriler paylaşıldı. Daha sonra, sektöre ait GZFT analizi, Üç Yıldız Analizi, Porter Elmas Modeli ve kümelenmeye dair kamu kurumları tarafından sağlanan destekler anlatılarak, GZFT analizi ve Porter Elmas Modeli hakkında katılımcıların görüşleri alındı.
Çalıştay, akademisyenler, işletme ve kamu kurumu temsilcilerinden oluşan 16 kişilik Küme Yönlendirme Kurulu’nun oluşturulmasıyla sona erdi.