Geçmişte Ramazan ayı geldiğinde evinin ihtiyacı için pazara çıkanların mutlaka çeşit çeşit şekerlemeler satan şekercilere de uğradığını ifade eden esnaflar, gelişen teknolojiyle birlikte damak tadının da değiştiğini söyledi. Ramazan Bayramı’nda şeker yerine çikolatanın daha çok tercih edilmesinin akide şekeri gibi yerel lezzetlerin unutulmasına neden olduğunu kaydeden esnaflar, bunda çikolata reklamlarının payının yüksek olduğunu kaydetti.
Eskiden kentte bulunan şeker imalatçılarının fakat gelişen teknolojiye yenik düştüğünü aktaran esnaflar, her şeyin hazıra döndüğünü, akide şekeri gibi ürünlerin, yereldeki lezzet ve tatlarının ortadan kaybolduğunu dile getirdi. Ayakta kalanların ise fason şekerleme ürettiklerini aktaran esnaflar, “Şeker üreticileri yok denilecek kadar azalınca, akide şekeri üretilmez hale geldi. Bu değişikliği, teknolojiye bağlı olarak gelenekselliğimizin yön değiştirmesi ve yerel lezzetlerin yok olması olarak kabul etmemiz gerekiyor. Ancak hijyen açısından her kağıtlı şekerin de sağlıklı olmadığını tüketicilerimiz çok iyi bilmelidirler. Merdiven altı tabir edilen üretimler, sağlıksız koşullarda yapılıyor. Tatlı, lokum ve özellikle şeker alırken, üretilen yeri, ustalığı belli olan iş yerlerinden alışveriş yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
Şekerlerde gıda boyası kullanıldığını, aslında bunun yerine meyve özü kullanılması gerektiğini ifade eden esnaflar, “Eskiden akide şekerleri, meyve özüyle yapılıyordu. Maalesef günümüz bu gıda, boyalarıyla ortadan kalktı. Çikolata firmalarının reklamlarının fazla olması ve alışkanlıkların yön değiştirmesiyle sanki çikolata bayramı kutlanır oldu” dedi.