Yakutiye Belediyesi’nin sosyal merkezlerinde, usta öğretmenler eşliğinde yürütülen çalışmalarda farklı hayatlar ön plana çıkıyor. 28 yaşında özürlü bir kız annesi Zernişan Aydoğan, keçeye hayat verirken 23 yaşındaki üniversite mezunu Aslı İşcan, hobi olarak başladığı kurslarda otontik kıyafetlere canlılık kazandırmış. Nurdan Örak, Aysel Lök ise çeyizlerini hazırlamak için çıktıkları yolda birbirinden özgün nevresimleriyle fazlasını elde etmişler.
Sosyal merkezlerin toplumun ihtiyacı olan meslek edinme ve sosyalleşme fırsatı sağladığını belirten Ali Korkut’un, “Belediyecilik yalnızca kaldırım ve yol yapmakla olmuyor. Öyle genç kızlarımız ve kadınlarımız var ki, kurslarımız ile hayata tutunuyor. Toplumun altın bilezik dediği beceriler kazanıyor” dediği kızlar birbirinden güzel özgün çalışmalarıyla görenleri hayran bırakıyorlar. Onları dört duvar arasından çıkarıp, üretime kazandıran Kursların tüm masrafları Yakutiye belediyesi tarafından karşılanıyor. Kursiyerler ayrıca ürettiklerini satabiliyorlar. Sipariş usulüyle üretim yapılan kurslar, kursiyerlerin de yüzünü güldürüyor.
Onlar özgün tasarım
Yakutiye Belediyesi Saraybosna caddesinde yer alan Ek Hizmet binası, Dadaşköy ve Dumlu mahallelerinde açtığı Sosyal Merkezler yıl sonu sergisini yaparak ürünlerini sergilediler. 200 kursiyerin diplomasını aldığı kurslarda farklılıklarıyla öne çıkanlar göz kamaştırdı. Kursların en dikkat çeken ismi 48 yaşında bir anne. Zernişan Aydoğan, 2 çocuk annesi. 28 yaşında özürlü kızının özenle bakımını da yürüten Zernişan Aydoğan, kurslarda öğrendiklerini özgün tasarımlara yansıtmış. Keçe çalışması yapan Zernişan aydoğan’ın, çanta, sepet, halı, paspas, peçetelik, takı kutusu, telefon, gözlük kılıfı, havlu, ekmek sepeti ve halısı göz kamaştırıyor. Ürettiklerine sergide müşteri arayan Zernişan Aydoğan, 500 adet şiir yazabilecek kadar iyi bir şair. Şiirlerinden biri türkü formunda bestelenmiş. Tütiye destesiyem isimli şiiri TRT repertuarlarında yer almış. Tütiye, Tortum tarafında sarı bir çiçek ismişmiş.
Sergide göz kamaştıran canlılığı ve yöresel kıyafetler içerisinde genç bir kız gözden kaçmıyor. Bindallısı, yazmasıyla sürekli gülümseyen yüzüyle bu genç kız aslında Üniversite mezunu bir hanım. Aslı İşcan (23) yaşında. İşletme okumuş. Kurslara hobi olarak katılmış. Sonrası ise üzerinde sergilediği göz kamaştırıcı bindallısı ve diğer yerel kıyafetleri. Aslı İşcan, “Bunlar 2.5 aylık bir sürenin eseri. Hobi olarak yapıyorum. Kültürümüze dair bir şeyler üretmek çok hoşuma gidiyor” diyor.
Kurslarda en yoğun sipariş alan çalışmalar arasındaa özel tasarımlı nevresimler de yer alıyor. Onlar ise daha ulvi bir amaca hizmet edecekler. Nurdan Örak, Aysel Lök çeşitlerini hazırlamak için katıldıkları kurslarda özel tasarımlı nevresimler yapmışlar. Yaptıkları çalışmalar yoğun sipariş alıyormuş. Utangaç kızlar, hedeflerinin çeşitliklerini hazırlamak ve gelecekte ev ekonomilerine katkı sağlamak olduğunu ifade ediyorlar.