Dünyada devam eden ekonomik gelişmelerin gölgesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Ekonomi Değerlendirme Toplantısı'ndan, orta vadede uygulamaya konulacak 9 maddelik bir eylem planı çıktı. Önümüzdeki dönemde cari işlemler açığına kalıcı olarak çözüm getirmesi beklenen yapısal düzenlemelerin süratle uygulamaya konulması hedefleniyor. Küresel finans piyasalarındaki son gelişmeler ve bu gelişmelerin Türkiye'ye yansımalarının değerlendirildiği toplantı sonrası Başbakanlık'tan yapılan açıklamada ABD ve Avrupa piyasalarında yaşanan olumsuzlukların özellikle beklentiler kanalıyla birçok ülkeyi etkilediği belirtilerek, "Son bir haftalık dönemde birçok ülkede borsalar hızla değer kaybetmiş, özellikle gelişmekte olan ülkelerin paraları dolar karşısında değer yitirmiş ve risk primlerinde belirgin bir artış gözlenmiştir. Türkiye kısa vadede bu gelişmelerden etkilenmektedir. Bu çerçevede, son küresel gelişmelerin özellikle hisse senetleri ve döviz piyasalarında olumsuz yansımaları görülmektedir. Ülkemizin sahip olduğu güçlü siyasî istikrar ve sağlam makro ekonomik temeller dikkate alındığında yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisi ve malî piyasalarımız üzerinde uzun dönemli ve kalıcı olumsuz bir etki bırakması beklenmemektedir.'' denildi.
Başbakan Erdoğan başkanlığında AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan, yaklaşık 3,5 saat süren ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile partinin ekonomi kurmaylarının katıldığı Ekonomi Değerlendirme Toplantısı sonrasında ekonomi yönetimindeki tüm kurumların, gelişmeleri yakından takip ettiği, tüm senaryolara karşı hazırlıklı bulunduğu ve gerekli adımları zamanında uygulamaya koyduğu açıklandı.
Türkiye'nin kamu maliyesi, bankacılık sistemi, işgücü piyasaları, yatırım ortamının iyileştirilmesi ile sosyal ve fizikî altyapının geliştirilmesi alanlarında gerçekleştirilen reformlarla ekonomisinin bugünlerde yaşanan ve benzeri dış şoklara karşı oldukça dayanıklı bir yapıya kavuşturulduğu kaydedilen açıklamada Türkiye ekonomisinin dayanıklılığının 2008 yılı Eylül ayında ortaya çıkan küresel kriz döneminde net biçimde görüldüğü ve Türkiye'nin küresel krizin etkilerinden en hızlı ve güçlü bir biçimde çıkan ülke olduğu belirtildi.
Küresel gelişmelerin Türkiye'ye yansımasında rol oynayan en önemli unsurlardan birinin son iki yıllık dönemde cari işlemler açığında yaşanan yükselme olduğuna dikkat çekilen açıklamada, tedbir paketinin 2012-2014 dönemini kapsayacak orta vadeli programda detaylandırılacağı ifade edildi.
İşte cari açığı önleyecek tedbirler
Malî disiplin önümüzdeki dönemde güçlendirilerek devam ettirilecek.
Yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili eylem planı uygulamalarına devam edilecek.
İstihdam artırıcı politikalar sürdürülecek.
Kayıt dışılıkla mücadele kararlılıkla devam edecek.
Özelleştirme programı kararlılıkla uygulanacak.
İhracata Dönük Üretim Stratejisi, Girdi Tedarik Stratejisi ve İhracat Pazarlarının Çeşitlendirilmesi Stratejisi çalışmaları tamamlanacak.
İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması için yapılan çalışmalara hız verilecek.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak adımlara devam edilecek.
Ar-Ge ve yenilikçiliğin geliştirilmesine yönelik programlar etkin bir biçimde uygulanacak.