Fakülte olarak en büyük icraatlarının kaliteli öğretmen yetiştirmek olduğunu söyleyen Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kemal Doymuş, eğitim alanında ki araştırmaların artırılması ve öğrencilerin bu alanda daha aktif çalışabilmesi için Türkiye’de bir ilk olarak fakülte bünyesinde Eğitim Araştırma Laboratuvarı kuracaklarının müjdesini verdi. Dekan Doymuş, yeni Eğitim Fakültesi binasının projesinin çizilerek hazırlandığını belirterek, binanın onaylaması halinde Laboratuvarında bina içerisinde yer alacağının kaydını düştü.
ÖĞRENCİ SAYIMIZ STANDARDIN ÜZERİNDE
Kazım Karabekir Eğitim Fakültesinin öğrenci ve öğretim görevlisi verilerine değinen Dekan Doymuş, “Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi 1961 yılında Erzurum Enstitüsü olarak faaliyete başlamış. 1963 yılında Ali Ravi İlköğretim okulunda bugün ki Yoncalık yerleşkesine yerleşmiş. 1979 yılında Kazım Karabekir Yüksek Öğretmen Okulu olarak faaliyetleri devam etmiş. 1984 yılında ise Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi ismi almış, bugün ki haliyle Atatürk Üniversitesine bağlanmıştır. Fakültemizin 9 bölümü, 33 anabilim dalı mevcuttur. Bunun 24’ünde eğitim-öğretim devam ediyor, diğerlerinde henüz öğrenci yok. Fakültemizin 262 tane akademik personeli bulunmaktadır. Şuan ki itibariyle 44’ü profesör, 46’sı doçent ise 65’i yardımcı doçent. 9 bin 300 civarında öğrencimiz mevcuttur. Bunun dışında ise 1800 yüksek lisans, doktora öğrencimiz var. Yani bu şunu ifade ediyor; Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi bazı üniversitelerin, bazı fakültelerin öğrencisi kadar bizim yüksek lisans, doktora öğrencimiz var. Şuan baktığımız zaman Tıp Fakültesinden sonra en fazla öğretim üyesine sahip olan fakülte yine bizim fakültemizdir. Atatürk Üniversitesinin öğrenci çoğunluğunu da yine fakültemiz teşkil etmektedir. Böyle bir potansiyelimiz var.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNE KATKIMIZ BÜYÜK
MEB ile ortak yürüttükleri protokol kapsamında öğretim üyelerinin gönüllülük esasına göre çalışmalar yaptıklarını belirten Dekan Doymuş, “Atatürk Üniversitesine Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi olarak büyük katkılar sağlıyoruz. Bahsetmek gerekirse, 27 Mart itibari ile her hafta Milli Eğitim ile yaptığımız bir protokol çerçevesinde Erzurum’da ve ilçelerinde görev yapan öğretmenlerin büyük bir bölümüne üniversitemiz yani fakültemizin hocaları tarafından aktif öğrenme yöntemleri, 7 ilke ( öğrencinin okula uyumu, öğretmen-öğrenci ilişkileri, öğrenci-öğrenci ilişkileri, okul-veli ilişkileri, öğretmen-veli ilişkileri, öğrenci-veli irtibatları vs.) göz önünde bulundurarak eğitimler veriliyorlar, çalışmalarımız devam ediyor. Öğrencinin okula uyum çalışmaları, teknolojik çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalarımız fakülte hocalarımızın gönüllülük esasına göre MEB ile imzaladığımız protokol çerçevesinde 27 Mart itibari ile başlıyor. Çalışmalarımızın büyük bir bölümü Yoncalık konferans salonumuzda yapılacak. Eğitim-öğretim sürecinde öğretmenlerimiz etkilenmesin diye de saatlerimizi 17.00-19.00 olarak ayarladık. Bir de yine yeni gelen 1’inci sınıf öğrencilerimizin PDR hocalarımız tarafından Oltu, Olur, Hasankale, Aşkale ilçelerimizde ki Meslek Yüksekokullarında özellikle kız öğrencilerimizin ilçelere uyum sağlayabilmesi için uyum programlarında da görev almaktalar” ifadelerine yer verdi.
ÖĞRETMEN İZLEME PROJESİ
Fakülte olarak, mezun olan öğretmenlerinin sorunlarını çözmeye yönelik Öğretmen İzleme Projesini faaliyete geçirmeye hazırlandıklarını söyleyen dekan doymuş, “Bizim buradaki en büyük icraatımız, en büyük projemiz, öğretmen yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz öğretmenlerimizin de burada kalitesini artırmak zorundayız. Baktığımız zaman ilk aşamada 1’inci projemiz öğretmen izleme projesi olacaktır. Bu yıl içerisinde de faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Peki, bunu nasıl yapacağız? Bir web sitesi oluşturacağız. Web sitesi üzerinden mezun olan öğretmenlerimizle irtibat halinde olacağız. Öğretmenlerimiz nerede ne sıkıntı çekiyor, eğitimin neresinde neyi veremiyor vs. bunun gibi çok sorun karşısında dönütleri elde ederek sorunları gidermeye, çözümler üretmeye çalışacağız. Aynı zamanda öğretmenlerimize yüz yüze görüşmelerde sağlayacağız. Hepsini kapsamak mümkün değil belki ama büyük bir çoğunluğu ile görüşmeler yapacağız. 2’inci projemiz ise eğitim yayınlarına ağırlık verme, eğitim çalışmalarına ağırlık vermek. Eğitim alanında ki çalışmaları yükseltmek ve çoğaltmak amacındayız” dedi.
TÜRKİYE’DE İLK OLACAK
Yoncalık’ta bulunan eğitim fakültesinin üniversite kampüsüne taşınması suretiyle Türkiye’de ilk olacak Eğitim Araştırma Laboratuvarını kuracaklarını ifade eden Dekan Doymuş, “3’üncü bir projemiz ise Türkiye’de bir olacak. Türkiye’ye bir Eğitim Araştırma Laboratuvarını biz kuracağız. Eğitim Fakültemizin yeni binasının projesi çizildi, hazırlandı. Eğer o bina onaylanırsa yeni binamızda Eğitim Araştırma Laboratuvarımızda yerini alacak. Bina da eğer gecikirse biz bunu faaliyete sokacağız, laboratuvarı oluşturacağız. Tüm eğitim çalışmaları bu Eğitim Araştırma Laboratuvarında olacak. Öğrenciler burada tasarımlarını, çalışmalarını, araştırmalarını daha kolay ve daha aktif bir şekilde yürütebilecektir. Öğrencilerimiz derslerde öğrendiklerini burada uygulayabilecekler. Burada birçok materyalimiz olacak. Sınıfların mevcut durumu buna uygun olmadığı için laboratuvar öğrenciler üzerinde daha etkin ve daha kalıcı olacaktır” diye konuştu.
FAKÜLTENİN UZUN VADEDE HEDEFLERİ
Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi olarak belirledikleri hedeflere vurgu yapan Dekan Doymuş, “Bunun yanında Türkiye’nin genelinde eğitim çalışmalarında bir aksaklı var. Bu aksaklık eğitimin yanında alan eğitimine ağırlık verilmiyor. Nasıl giderilir bunun üzerinde de çalışmalar yürütüyoruz. Hedeflerimize gelince ilk olarak önem verdiğimiz birincil hedefimiz eğitim ve öğretime erişim. Burada üç temel kıstasımız var; kısa vadede, orta vadede ve uzun vadede yapılacak olanlar diye. Uzun vadede proje çalışmaları, altyapı çalışmaları ve üniversite ile işbirliğine girerek Türkiye’de ki diğer üniversitelerin kütüphaneleri ile bizim kütüphane arasında bir eğitim ağı kurma gibi çalışmalarımız var. Orta vadede Güzel Sanatlar Bölümlerimizin geliştirilmesi düşüncemiz var, eğitim kalitesini artırmak için. Eğitim bölümlerimize hoca güçlendirmesi yaptık. Fakat yetmiyor, daha da artırmayı güçlendirmeyi planlıyoruz” diye ifade etti.