Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
24 Aralık 2019 Salı - 12:43

Türkez Bor Teknolojisini paylaştı

Prof. Dr. Hasan Türkez, Türkiye'nin bor madeni rezervlerinin oldukça zengin olması sebebiyle hem kendi yapmış olduğu çalışmaları tanıttı.

Türkez Bor Teknolojisini paylaştı

Dünyanın sayılı nanoteknoloji uzmanları arasında gösterilen Prof. Dr. Hasan Türkez, Türkiye'nin bor madeni rezervlerinin oldukça zengin olması sebebiyle hem kendi yapmış olduğu çalışmaları tanıttı.

Prof. Dr. Hasan Türkez, TÜBİTAK tarafından koordine edilen bilim söyleşileri projesi kapsamında Erzurum’da öğrencilere konferans verdi. İbrahim Hakkı Kubilay İmam Hatip Ortaokulu ve Saltukbey Ortaokulu öğrencilerine ‘Büyük ve Güçlü Türkiye için Bor Nanoteknolojisi’ konusunda bilgi veren Türkez, öğrencilerin bu konuda ne denli meraklı olduğunu gözlemledi. ‘Bor madeni’ ve ‘nanoteknoloji’ konularında ilgiyle ve olumlu yönde geri dönüş alan Türkez, öğrencilerin ilgisinden dolayı konferansa zaman ekledi.

Öğrencilerin sorularını yanıtlayan ve bilimsel projelerle ilgili fikirleri olduğunu tespit eden Prof. Dr. Hasan Türkez, öğretmenlere yönelik, “Deney ve bilim konusunda öğrencileri mutlaka takip etmelisiniz, çok güzel fikirleri olan öğrenciler var, ilgi beni çok memnun etti, öğrencilerin ilgisini karşılamak için gerekli araç gereçlerden ve bor madeninden yollayacağım, laboratuvar ortamında öğrencilerin fikirlerini geliştirme konusunda çalışmalar yapmalısınız” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLAR ÇAĞIN GEREKSİNİMİNİN ‘BİLİM’ OLDUĞUNUN FARKINDA”

Prof. Dr. Hasan Türkez, “Türkiye’de borun geleceğimiz açısından öneminin farkındalar, aynı zamanda nanoteknolojinin küresel ölçekte ülkemize sağlayacağı faydaların farkındalar. Bor nano partiküllerinden ilaç taşıma sistemlerini yapmış durumdayız. Tıptan eczacılığa çok geniş bir skalada bor nano partiküllerinin geleceği var. Katma değer ürünlere dönüştürebildiğimiz takdirde ülkeye çok katkı sağlayacağı kanaatindeyim” dedi.

“REZERVLERİMİZ KADAR BİLİMİNDE DE SÖZ SAHİBİ OLACAĞIZ”

Prof. Dr. Hasan Türkez, “Ülkemizde borla ilgili çalışmalar son zamanlarda arttı. Bunun sebebi Ulusal Bor Araştırma Enstitüsünün kurulması, ülkemizde bor projeleri desteklendi. Türkiye’de artık ‘Ben bor çalışıyorum AR-GE desteğim yok’ diyen hiçbir araştırmacı kalmadı. Hükümetimiz bunun farkında, bize düşen şey, ülke için katma değer sağlayacak konuları projelendirip ilgili kurumlara sunmak. Bizim kısa zaman sonra rezervlerimiz gibi biliminde de söz sahibi olacağımız günleri bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkez, borun insanlar üzerindeki etkilerini de anlatarak, antioksidan sistemini destekleyen borun deney hayvanlarında da bilişsel fonksiyonları ileri düzeyde geliştirdiğini belirtti. Uluslararası bir ekiple yaklaşık 6 yıldır üzerinde durduğu araştırmalar sonucunda, alzheimer ve parkinson hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde kullanılabilecek olan, bor içeren farmakolojik formilasyonları hazırladıklarını ve patentlerini aldıklarını söyledi. Türkez, insanlarda alınacak netice sonrası bor ile üretilecek ilaçların eczanelerde yer alacağını belirtti. Türkez, bilimsel altyapı oluştuktan sonra, kandaki bor miktarının hastanelerde tahlille öğrenilebildiği teknolojiye ulaşılacağını ve kandaki bor miktarının eksik olduğu görüldüğünde ise doktorların reçeteye bor yazabileceğini açıkladı.

 
Her şey Erzurum için
 
2018 Kazanç Yapısı Araştırması verileri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Horasan’da ‘Çocuk İstismarına Yönelik Farkındalık’ konferansı
UCİM Erzurum Temsilciliği Atatürk Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri ...
Güneş Vakfı’nda, “İstatiksel Düşünme" gündemi
Güneş Vakfı tarafından geleneksel olarak düzenlenen Cuma günü konferanslarının ...
Cinayet vakalarında azalma
Cinayet vakalarındaki düşüş devam ediyor. 2019’un 11 aylık döneminde kasten ...
 
‘Türkiye bir gönül coğrafyası’
Altınok, Türkiye’nin 783 bin 562 kilometrekareden ibaret olmadığını, yüzyıllarca ...
Göç ve Uyum’a bilimsel yaklaşım
Erzurum Valiliği İl Göç İdaresi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk ...
ATAÜNİ’de "Siyasette Kadın Paneli"
ATAÜNİ’de "Siyasette Kadın Paneli"
 
Eğilmez, “YPG, Hristiyanlara da zulmediyor”
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Savaş ...
Varank Sanayi vizyonunu paylaştı
Varank, 'İlk metre altı çözünürlüklü milli görüntüleme uydumuz İMECE’nin ...
Erzurum ‘Şiddete dur’ dedi
AÇSH İl Müdürlüğü ile Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri