Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
10 Şubat 2021 Çarşamba - 08:18

Türk yükseköğretimi yükselen değer

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç, Avrupa Yükseköğretim Alanı 2020 Yılı Bologna Süreci Uygulama Raporu’na göre, Türkiye’nin 5 alanda tam puan aldığını açıkladı

Türk yükseköğretimi yükselen değer

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç, Avrupa Yükseköğretim Alanı 2020 Yılı Bologna Süreci Uygulama Raporu’na göre, Türkiye’nin 5 alanda tam puan aldığını belirterek, "Rapordaki tespitler göstermektedir ki ülkemiz yükseköğretimi son yıllarda büyük bir gelişme göstererek Avrupa ülkeleri arasında birçok alanda öne çıkmayı başarmıştır" dedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, Avrupa Yükseköğretim Alanı’nı (AYA) oluşturmak üzere başlatılan Bologna Süreci’ne, Türkiye’nin 2001’de üye olduğunu hatırlattı. Bologna sürecinde, ülke karnelerini değerlendirmek ve yeni hedefler belirlemek amacıyla iki veya üç yıl aralıklarla bakanlar seviyesinde toplantılar düzenlendiğini ifade eden Saraç, Bologna Süreci’ne tam üyeliği olan ülke sayısının 49’a yükseldiğini aktardı.
Son olarak yeni atılacak adımlar ve süreçte gelinen aşamayı değerlendirmek üzere 19 Kasım 2020’de İtalya’nın başkenti Roma’nın ev sahipliğinde yükseköğretimden sorumlu Bakanların katıldığı Avrupa Yükseköğretim Alanı Bakanlar Konferansı’nın gerçekleştirildiğini bildirdi.
Konferansta ülkelerin yükseköğretim alanındaki karnelerini gösteren “Avrupa Yükseköğretim Alanı 2020 Yılı Bologna Süreci Uygulama Raporu”nun da yayımlandığını kaydeden Saraç, "Rapora göre, Türk yükseköğretim sistemi son yıllarda büyük bir ivme kazanarak birçok alanda öne çıkmayı başarmıştır. Bu rapor, ülkelerin yükseköğretim sistemlerinin gelişmesini veya gerilemesini gösteren, bu sürece dâhil bütün ülkelerin yükseköğretim karnesini ortaya koyan önemli bir göstergedir. Yükseköğretim sistemlerine bütüncül olarak yaklaşan bir rapordur" değerlendirmesini yaptı.
“BOLOGNA SÜRECİNDE PEK ÇOK AVRUPA ÜLKESİNİN ÖNÜNDEYİZ”
Saraç, 2020 Bologna Süreci Uygulama Raporunda; "dış kalite güvence sistemi", "diploma eki", "ulusal yeterlilikler çerçeveleri", "otomatik tanıma", "yetersiz düzeyde temsil edilen grupların yükseköğretime erişimi, devamı ve hareketliliği", "önceki öğrenmelerin tanınması", "kamu tarafından desteklenen kredilerin ve kamu hibelerinin taşınabilirliği" alanlarında, sürece üye ülkelerin durumlarını gösteren 13 gösterge bulunduğunu aktardı.
2020 yılı Bologna Süreci Uygulama Raporu’na göre; yükseköğretime kayıtlı öğrenci sayısı bakımından Türkiye’nin, Avrupa Yükseköğretim Alanı’nda birinci sırada yer aldığını bildiren Saraç, "Raporda yükseköğretim sistemimizde yaşanan bu nicel genişlemeye paralel olarak ülkemizin Bologna sürecinde birçok alanda pek çok Avrupa ülkesinden daha iyi performans gösterdiği ortaya konmuştur" değerlendirmesini yaptı.
TÜRK YÜKSEKÖĞRETİMİ 5 ALANDA TAM PUAN ALDI
2018 yılında dört alanda 5 üzerinden 5 tam puan alan Türk yükseköğretim sisteminin 2020 yılında "Dış Kalite Güvencesi ile Avrupa Kredi Transfer Sisteminin (AKTS) Uygulanmasının İzlenmesi", "Diploma Eki Uygulanma Düzeyi”, “Ulusal Yeterlilikler Çerçevelerinin Uygulanma Düzeyi", " Avrupa Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Kayıt Ajansına (EQAR) Kayıtlı Ajansların Sınır Ötesi Kalite Güvencesine Açıklık Düzeyi" ve "Akademik Hedefler İçin Otomatik Tanıma Düzeyi" başlıklı beş alanda tam puan aldığını belirten Saraç, şöyle devam etti:
"Böylelikle, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin, Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumluluğu referanslanmıştır. Yani yükseköğretim sistemimiz ile Avrupa yükseköğretim sistemi arasında birbiriyle konuşan ortak bir dil oluşmuştur.”
"TÜRKİYE’NİN KARNE NOTU 2018’E GÖRE YÜKSELDİ"
Başkan Saraç, rapora göre Türkiye’nin "Dış Kalite Güvence Sistemi’nde Öğrenci Katılım Düzeyi" ve "Dış Kalite Güvencesinde Uluslararası Katılım Düzeyi" ile "Non-formal ve Informal Önceki Öğrenmenin Tanınması" başlıklı alanlarında karne notunun 2018’e göre gelişme gösterdiğini ve 5 üzerinden 4’e yükseldiğini kaydetti.
Bu kapsamda, öğrencilerin ve uluslararası uzmanların veya paydaşların, kalite güvencesi değerlendirmelerine, karar verme süreçlerine ve izleme süreçlerine tam üye olarak çoğunlukla katılım sağladıklarının görüldüğüne işaret eden Saraç, "Özellikle daha önceki raporda başarısız not aldığımız alanlardan "Non-formal ve Informal, Önceki Öğrenmelerin Tanınması" alanında Türk yükseköğretiminin 2018 yılından itibaren büyük bir ivme yakalamış olduğu görülmektedir. Ülkemizde önceki öğrenmelerin tanınmasına yönelik ulusal olarak oluşturulmuş süreçler bulunmaktadır" dedi.
"YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİMİZDEKİ GELİŞİM VE İYİLEŞME "
YÖK Başkanı Saraç, rapora ilişkin şunları kaydetti:"2020 yılı Bologna Süreci Uygulama Raporu’ndaki tespitler göstermektedir ki ülkemiz yükseköğretimi son yıllarda büyük bir gelişme göstererek Avrupa ülkeleri arasında birçok alanda öne çıkmayı başarmıştır. Türk yükseköğretim sisteminin son yıllarda gittikçe geliştiği ve hızlı bir iyileşme sürecinde olduğu artık bizim ifademiz olmaktan çıkarak Bologna sürecinin bakanlar zirvesinde de tescillenmiştir. Bu gelişme ciddi bir planlama ve çalışmanın eseridir. Önümüzdeki dönemde yükseköğretim sistemimizin Avrupa yükseköğretim alanında rekabet gücünü artırmak için bazı alanlarda yeni tedbirler alacak ve iyileştirmelerin devamını sağlayacağız.”

 
Erzurum yabancı nüfusta birinci sırada
 
Tez-Koop-İş’ten, ETÜ yaklaşımına destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ocak ayı gündem en’leri açıklandı
MTM, ocak ayında gündemde yer alan siyasi ve toplumsal konuları araştırarak ...
Pakdemirli yağışları değerlendirdi
Pakdemirli, yaptığı açıklamada, bu sene yağışların istenilen seviyede ...
Üzücü ama gerçek !
Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin ...
 
 Aşkale’de süte değer projesi anlatıldı
Erzurum Valiliği ve Erzurum Ticaret Borsası'sının ortaklaşa yürüttüğü ...
Karabük’te bin 402 Dadaş yaşıyor
TÜİK verilerine göre Karabük’te bin 402 Erzurum doğumlu, Erzurum’da ise 212 Karabük doğumlu yaşıyor.
Çomaklı: ‘Ülkemiz akademik alanda ivme kazanıyor’
TÜBİTAK tarafından her yıl verilen 2020 yılı TÜBİTAK Teşvik Ödülünü almaya ...
 
Tavlaşoğlu deprem gerçeğine dikkat çekti
Erzurum Jeoloji Mühendisi İl Temsilcisi Eyüp Tavlaşoğlu kentin depreme ...
Prof. Dr. Çadırcı’ya TÜBİTAK’tan teşvik ödülü
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından her ...
Yerli ve Milli cihaz ile daha kolay nefes alacaklar
Atatürk Üniversitesi Teknokent’te, yeni tip korona virüs (Covid-19) tedavisinde ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri