Geçmişten bugüne gelen ve birçok köy seyirlik oyunlarında imzası olan Altınbulak köyünde, her hafta bir etkinlik düzenleyerek, kökleşmiş geleneklerin yaşatılmasını sağlayan Akdağ ailesi, bu hafta köy seyirlik oyunlarıyla Cumartesi gecesine damga vurdular.
Düzenlenen etkinliğe, sülalenin yaşlısından gencine katılım sağlandı. Erzurum türkülerinin seslendirildiği etkinlikte, bu hafta köy seyirlik oyunları sahnelendi. Gençlerin ilgiyle takip ettiği oyunlarla muhabbet zirve yaptı.
KÖY SEYİRLİK OYUNLARINDA UZMAN İSİM
köy seyirlik oyunlarıyla ilgili donanıma sahip olan aile bireylerinden Zekayi Akdağ, “Kaynaklarda da Altınbulak olarak tescillenen Aşık, Ayı oyunlarının yanı sıra, Acem Oyunu, ve hemen herkesin bildiği Kabak oyununu oynadık. Gençlerimize de bu oyunları öğretiyoruz. Burada çekim dışında kimsenin telefonla meşgul olduğunu göremezsiniz. Bu günlerde en fazla ihtiyacımız olduğunu düşündüğümüz bu tarz etkinliklerin, hemen her köyde, mahallede gerçekleşmesi gerektiği inancındayız.” diye konuştu
BUGÜN BELKİ GAZ LAMBASI IŞIĞINDA OTURMUYORUZ AMA..
Düzenledikleri etkinliklerle geçmişi yaşamanın, yaşatmanın heyecanını duyduklarını dile getiren ailenin eğitimci yüzü Sinan Akdağ da, “Atalarımızdan bizlere en önemli miras olarak gördüğümüz oyunların, bizden sonraki nesile aktarılması noktasında gayret gösteriyoruz. İstiyoruz ki haftada bir gün dahi olsa, TV’den, internetten, telefondan uzak duralım. Geçmişi yaşayalım. Biz görmedik ama, Babalarımız dedelerimiz anlatırlardı; gaz lambası ışığının altında geçen günleri.. Muhabbet dolu günleri.. Hayranlıkla dinlerdik.. Bugün belki gaz lambası ışığında oturmuyoruz ama, o günkü muhabbeti, bir birinden eğlenceli oyunları, yaşıyoruz ve yaşatıyoruz.” dedi
MUTFAK KÜLTÜRÜ
Ayran aşı, Lahana dolması, Tavuk-Pilav, Su böreği ve tatlı olarak da kadayıf dolmasının evlerde hazırlanarak getirildiği etkinlikte, Erzurum Ovasına ait mutfak kültürünün de tanıtımı yapıldı.
AYI (MERKEZ - ALTINBULAK - KÖYÜ)
Oyuncular:
Bostancı-Köpek -Ayı -Eşek -Yardımcılar (iki kişi)
Oyun genellikle düğünlerde oynanır. Bostancı, dünürcülerin şapkalarını alıp bunları kavun, karpuz, mısır, salatalık vb. bostan ürünleri kabul ederek yere dizer. Köpeğine bostancı teslim eder ve iyi korunmasını ister. Kendisi bir köşede yatar, uyur.
Bostancı uykudayken ayı gelir, bostandaki sebzeleri yer. Köpek, havlayarak bostancıyı uyandırır. Fakat zamanında uyandırmadığı için sahibi tarafından dövülür. Bostancı, köpeği ile birlikte ikinci kez ayıyı beklemeye koyulur. Bu kez ayı gelince köpek hemen havlamaya başlar.
Bostancı uyanır, köpeğin ve diğer yardımcıların katkılarıyla ayıyı yakalar. Yakalanan ayı dövülerek öldürülür, sonra eşeğin sırtına konularak köy meydanına götürülüp derisi yüzülür. Deri, açık artırmayla satışa sunulur. En çok parayı veren düğün sahibi deriyi satın alır. Oyuncular, düğün, sahibinden aldıkları parayı daha sonra aralarında paylaşırlar.
Kaynak- Kültür ve Turizm Bakanlığı
AŞIK (MERKEZ - ALTINBULAK KÖYÜ)
Oyuncular:
Aşık oynayan çocuklar (iki kişi).
Aşık oynayan çocuk rolündeki iki kişi ortaya gelir. Yüzleri isli, elbiseleri kirlidir. Haşarı sokak çocuğu kılığındadırlar. Aralarında konuşmaya başlarlar:
I. ÇOCUK -Oğul, bennen aşşıh oynir misan?
II. ÇOCUK -He, oyniram.
I. ÇOCUK -Ama, gapip gaçırmak yok.
II. ÇOCUK -He, gapip gaçırmak yok.
Oyun oynamaya böylece karar verdikten sonra birbirlerine "Önce sen düş!" derler. Sonra biri düşer, yani elindeki aşığı yere atar. Oyun başlayacakken diğer oyuncu yerdeki aşığı alıp kaçırır. Aşığın sahibi olan diğer oyuncu ağlar, misafirlerinden birinin yanına gelir.
I. ÇOCUK -(yanına gittiği adama) Baba, aşşığımı ano oğlan gaçırdi, al. (ağlar, adamın kollarına yapışır ortaya çeker).
BABA -(İkinci çocuğa bağırarak) Oğlumun aşşığıni ver!
II. ÇOCUK -Eşşek gibi zırlasın, verim.
1’nci Çocuk, eşek gibi anırır, aşığı kaçıran çocuk bu anırmayı beğenirse aşığı verir, beğenmezse yeniden anırmasını ister. Yahut başka bir ceza verir. Beğenirse aşığı iade eder. Oyun birkaç kez tekrarlanır.
Kaynak- Kültür ve Turizm Bakanlığı