Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>EKONOMİ
30 Ağustos 2018 Perşembe - 04:06

Ticaret Bakanlığı Erzurum verilerini açıkladı

MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-Ticaret Bakanlığı Temmuz ayı Erzurum dış ticaret verilerini açıkladı.

Ticaret Bakanlığı Erzurum verilerini açıkladı

Ticaret Bakanlığı Temmuz ayı Erzurum dış ticaret verilerini açıkladı. Erzurum’da 7 ayda 10,0 milyon dolarlık ihracat, 18,9 milyon dolarlık ithalat olarak toplam 29,0 milyon dolarlık dış ticaret gerçekleştirildiği kaydedildi. 7 aylık bazda bir önceki döneme göre ihracatta yüzde 3,7’lik artış, ithalatta ise yüzde 41,3 oranında azalma değerlendirildi.

ERZURUM TEMMUZ AYI İHRACAT

Ticaret Bakanlığı verilerine göre Erzurum’da ocak- temmuz döneminde 37 firma tarafından 10,0 milyon dolar tutarında ihracat yapıldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracat yapan firma sayısı yüzde 5.1 oranında azalırken, kaydedilen ihracat değeri yüzde 3,7 oranında arttı. İlde 2017 yılı ocak-temmuz ayı döneminde 39 firma 9.7 milyon dolarlık ihracat yapmıştı.

ERZURUM TEMMUZ AYI İTHALAT

İlde bu yılın ocak- temmuz döneminde 34 firma tarafından 18.9  milyon dolar tutarında ithalat kaydedildi. 2017 yılının aynı dönemine göre ithalat yapan firma sayısı yüzde 3 oranında artarken, kaydedilen ithalat değeri yüzde 41.3 oranında düşüş gösterdi. İlde 2017 yılı ocak-temmuz ayı döneminde 33 firma 32,9 milyon dolarlık ithalat gerçekleşmişti.

ERZURUM TEMMUZ DÖNEMİ DIŞ TİCARET

İlde 2018’in ocak-temmuz ayları arasında 37 ihracat, 34 ithalat olmak üzere 71 firma tarafından 29 milyon 45 bin dolarlık dış ticaret gerçekleştirildi. İlde dış ticaret yapan firma sayısı yüzde 1.3 oranında gerilerken, kaydedilen dış ticaret değeri ise ithalattaki azalmaya bağlı olarak yüzde 30.88 oranında geriledi. Erzurum’da geçen yıl 72 firma 42.0 milyon dolarlık dış ticaret yapmıştı.

BÖLGE TEMMUZ AYI DIŞ TİCARET

Ocak-Temmuz ayları arasında Doğu Anadolu Bölgesinde 425.9 milyon dolarlık ihracat, 253.1 milyonluk ithalat olmak üzere toplam 679.1 milyon dolarlık dış ticaret gerçekleştirildi. Dış ticaret yapan firma sayısının bin 379 olduğu bölgede bir önceki yıla oranla firma sayısında yüzde 8.58’lik artış, dış ticaret değerinde ise yüzde 22,05 oranında düşüş oldu. 2017 yılında bölgeden bin 270 firma 871,2 milyon dolarlık dış ticaret gerçekleştirmişti.

BÖLGE TEMMUZ AYI İHRACAT

Ticaret Bakanlığı verilerine göre bölgede 532 firma tarafından 425.9 milyon dolar tutarında ihracat yapıldı.  İhracatçı firma sayısı yüzde 2,9, kaydedilen ihracat değeri ise yüzde 17,7 oranında düştü. 2017 yılı ocak-temmuz döneminde bölgeden 548 ihracatçı firma tarafından 517 milyon 6 bin dolar tutarında ihracat yapılmıştı.

BÖLGE TEMMUZ AYI İTHALAT

Doğu Anadolu Bölge illerinden bu yılın yedi ayında 847 firma tarafından 253,1 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi. 2017 yılının yedi aylık dönemine göre, ithalatçı firma sayısı yüzde 17,3 oranında artarken, gerçekleştirilen ithalat değeri yüzde 28.4 oranında geriledi. Bölgeden geçen yıl 722 firma 353.5 milyon dolarlık ithalat yapmıştı.

DIŞ TİCARET AÇIĞI TEMMUZ'DA AZALDI

TÜİK verilerine göre Temmuz ayında ihracat yüzde 11,6 arttı, ithalat ise yüzde 6,7 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı Temmuz ayı dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2018 yılı Temmuz ayında, 2017 yılının aynı ayına göre yüzde 11,6 artarak 14 milyar 77 milyon dolar, ithalat yüzde 6,7 azalarak 20 milyar 59 milyon dolar olarak gerçekleşti.

DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜZDE 32,6 AZALDI

Temmuz ayında dış ticaret açığı yüzde 32,6 azalarak 5 milyar 982 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2017 Temmuz ayında yüzde 58,7 iken, 2018 Temmuz ayında yüzde 70,2'ye yükseldi.

MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ SERİ

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat yüzde 5,1 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2018 Temmuz ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 5,1 arttı, ithalat yüzde 1,3 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2018 yılı Temmuz ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 10,5 arttı, ithalat yüzde 9,4 azaldı.

AVRUPA BİRLİĞİ’NE İHRACAT YÜZDE 14,7 ARTTI

Avrupa Birliğine (AB-28) yapılan ihracat, 2017 yılının aynı ayına göre yüzde 14,7 artarak 6 milyar 852 milyon dolar olarak gerçekleşti. AB’nin ihracattaki payı 2017 Temmuz ayında yüzde 47,4 iken, 2018 Temmuz ayında yüzde 48,7 oldu.

EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKE ALMANYA OLDU

Almanya'ya yapılan ihracat 2018 Temmuz ayında 1 milyar 294 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 9 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 850 milyon dolar ile ABD ve 750 milyon dolar ile İtalya takip etti.

İTHALATTA İLK SIRAYI ÇİN ALDI

Çin'den yapılan ithalat, 2018 yılı Temmuz ayında 1 milyar 975 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 886 milyon dolar ile Rusya, 1 milyar 691 milyon dolar ile Almanya ve 1 milyar 122 milyon dolar ile ABD izledi.

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLER

Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 2,8 oldu

Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.3 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Temmuz ayında ISIC Rev.3’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 94,9’dur. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 2,8, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 37,1’dir.

Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ithalatı içindeki payı yüzde 13,5 oldu

İmalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 78’dir. Temmuz ayında yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 13,5, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 42,8’dir.

BÖLGEDE EN ÇOK İHRACAT YAPAN ŞEHİR ELAZIĞ

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 4 il arasında bölgede en çok ihracat yapan şehir Elazığ, en az ithalat yapan il de Tunceli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerinin Temmuz istatistikleri açıklandı. Ülke genelinde ihracat Temmuz ayında, 2017 yılının aynı ayına göre yüzde 11,6 artarak 14 milyar 77 milyon dolar, ithalat ise yüzde 6,7 azalarak 20 milyar 59 milyon dolar olarak gerçekleştiği bildirildi.

Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl'ün yer aldığı bölgeyle ilgili de TUİK verileri paylaştı. Temmuz ayında en çok ihracat yapan il 13,20 milyon dolarla Elazığ oldu. 11,89 milyon dolar ile Malatya ikinci, 68 bin dolarla Tunceli üçüncü sırada, Bingöl ise 49 bin dolarlık ihracatla son sırada yer aldı.

En çok ithalatı ise 8 milyon 62 bin dolarla Malatya yaptı. Elazığ, 2 milyon 500 bin dolar, Bingöl 21 bin dolar ve Tunceli ise sadece 4 bin dolarlık ithalat yaptı.

İHRACATTA ROTA: PERU

TİM Rota:Peru toplantısında iki ülke arasında ticaretin gelişmesi gerekliliği vurgulandı. TİM Başkanı Gülle, Türkiye’nin Peru’nun ithalatından yüzde 0,2 pay aldığını, 2017 yılında ihracatın 108 milyon dolar, ithalatın ise 75 milyon dolar olduğunu kaydederek bu rakamların iki gelişmiş ülke için yeterli olmadığını vurguladı.

TİM YAKLAŞIMI

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin, firmalara hedef pazarları daha yakından tanıtmak için organize etmeye başladığı Rota Toplantıları etkinlik zincirinin 14’üncü toplantısı bugün Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlendi. TİM Başkanı İsmail Gülle ve Peru Cumhuriyeti Ticaret Ataşesi Fernando Albareda’nın katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıda Peru ile varolan ticaret ilişkilerini güçlendirilmesi ile ithalat ve ihracat rakamlarının yukarıya doğru çekilme mesajları verildi.

GÜLLE’NİN SUNUMU

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TİM Başkanı İsmail Gülle, uluslararası ticarette korumacılığın had safhaya vardığını ticaret savaşlarının büyük bir derinlik kazandığı yeni bir dönemin yaşandığını belirterek, “İhracatçılar olarak bizler her zaman serbest ticaretten yanayız. Ülkelerin birbirlerine karşı gümrük duvarlarını yükseltmelerinin, korumacılık politikaları uygulamalarının doğru olmadığını düşünüyoruz. Ancak ülkemize yöneltilen hamlelere hükümetimiz tarafından verilecek yanıtların da her zaman destekçisiyiz” dedi.

“AMACIMIZ DAHA FAZLA ÜLKEYE GİTMEK DAHA FAZLA PAZARA GİRMEK”

İş dünyası olarak, birlik ve dayanışma içerisinde, ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerinin altını çizen Gülle, “Ticaret savaşlarının yaşandığı bir dönemdeyiz. Bunların dünya ticaretine etkisi olacaktır. Biz almak ve satmaktan yanayız. Ticareti dengede götürme gayesindeyiz. Karşılıklı dengeyi sağlamak her iki taraf için de önemli. Amacımız daha fazla ülkeye gitmek daha fazla pazara girmek. TİM olarak, hem ihracatçı sayımızı hem de ticaret yaptığımız ülke sayısını artırmak gayreti içerisindeyiz” diye konuştu.

LATİN AMERİKA AÇILIMI

Latin Amerika’da, stratejik bir konuma sahip olan, oldukça proaktif bir ticaret politikası izleyen Peru’nun, bölgesinin de güçlü ekonomilerinden biri olduğunu vurgulayan Gülle, “Son 15 yıllık süreçte, bölgenin ve dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alan ülkenin, EFTA, AB, ABD, Çin, Japonya, Kanada, Kore gibi ülke ve bölgesel örgütler ile de Serbest Ticaret Anlaşmaları bulunuyor. Peru, geldiği nokta itibarıyla dünya pazarının büyük bir bölümü ile entegre olmuş durumda” şeklinde konuştu.

Ülkenin, altın, gümüş ve bakır gibi zengin yer altı kaynaklarına ve pamuk, şeker, soya, kauçuk gibi geniş bir ürün yelpezasine sahip olduğunu belirten Gülle, Türkiye’nin Peru’nun ithalatından yüzde 0,2 pay aldığını, 2017 yılında ihracatın 108 milyon dolar, ithalatın ise 75 milyon dolar olduğunu kaydetti. Gülle,bu rakamların iki gelişmiş ülke için yeterli olmadığını vurguladı.

BÜYÜK POTANSİYELLİ ALANLAR VAR

Gülle, “Türkiye Peru’ya ihracatta; demir-çelik, makine ve elektikli cihazlar, otomotiv, hayvansal ve bitkisel yağlar gibi ürünlerde büyük potansiyel barındırıyor.İnşaat malzemeleri ve müteahhitlik sektörü için de ülkede önemli fırsatlar bulunuyor. Aynı şekilde Peru’nun Türkiye’ye ihracatında da çinko ve kalay başta olmak üzere maden cevherleri, yağlı tohumlar, gıda ürünlerinde ciddi bir potansiyel mevcut. Bu potansiyeli kullanmak da iki ülkenin iş insanlarına düşüyor” diye konuştu.

ALBAREDA’NIN VURGULARI

İsmail Gülle’nin ardından söz alan Peru Cumhuriyeti Ticaret Ataşesi Fernando Albareda, 2013 yılından beri Peru’ya yatırımın fazlalaştığını kaydederek, “Yatırımcıların güveni iyi bir sistemimizin olmasından kaynaklanıyor. Yabancı yatırımcılar için güzel bir yasal çerçevemiz var. Bununla alakalı özel bir anlaşmamız var” dedi.

“BİRBİRİMİZİN ÜLKELERİNİ ÇOK FAZLA BİLMİYORUZ”

Bazı girişimcileri ve şirketleri bir araya getirmeye, Perululara Türkiye pazarını tanıtmaya çalıştıklarını söyleyen Albareda, “Çünkü birbirimizin ülkelerini çok fazla bilmiyoruz. Latin Amerika’da Türkiye’yi biliyoruz ama bunun sebebi çok sevilen ve izlenen Türk dizileri. Bunun haricinde ticaret açısından Türkiye sanki çok uzak bir ülkeymiş gibi düşünülüyor. Ben bu gibi toplantıların bu düşünceyi değiştireceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den oluşturulacak iki ayaklı ticari heyet, 14-19 Ekim tarihlerinde Ekvador ve Peru’da ticari anlaşmalar ve pazar araştırmaları yapacak.

 
Kılıç’tan 30 Ağustos mesajı
 
Erzurumspor’un 3 maçlık en’leri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yücelik: ’30 Ağustos Zafer tacıdır’
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ...
Erzurum iş dünyasından yüz akı duruş
Mahmut Akdağ-ÖZEL-Erzurum ekonomi camiası zamanında ödenen çek sayısı ...
Erzurum da müsrif iller arasında
Ülkemizde günde 6 milyon, yılda 2 milyar 100 milyon ekmek israf oluyor. ...
 
Konut edinmede tarihi açılım
Vatandaşların daha uygun koşullarda konut sahibi olmaları için hayata ...
Erzurum’un patent payı yüzde 40’a çıktı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da üretilen patent sayısı bölge toplamında 7 aylık ...
Erzurum 7 ayda 104 marka üretti
MAHMUT AKDAĞ-Faydalı model ve patent üretiminde Doğu Anadolu Bölgesinin ...
 
Erzurum faydalı modelde tartışmasız lider
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) 2018 temmuz ...
Albayrak: "ABD kendisini yalnızlaştırıyor"
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "ABD tarafından atılan adımlar ...
Akdağ eteklerinde ‘Siyah Altın’
AHMET AKBUĞA-Oltu ilçesinde dağın metrelerce altından adeta iğneyle kuyu ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri