OLGUN YILDIZ(İHA) –
Doğu Anadolu Bölgesinde teknolojik gelişmelere karşı geleneksel zanaatlar yaşatılmaya çalışılıyor. Nalbantlık zenaatı da teknolojik gelişmelere karşı ayakta durabilen nadir zenaatlar arasında. Doğu Anadolu Bölgesi illerinde nalbantlık mesleği tamamen yok olurken, bazı ilçe ve köylerde bu sanatı devam ettirenlere rastlanıyor.. Erzurum’un tarımda hayvanın kullanıldığı Şenkaya başta olmak üzere bazı ilçelerinde atların yanı sıra ot taşımada, sabanda kullanılan öküzler de nallanıyor.
ARDAHAN’DA NALBANTÇILIK
Ardahan'ın Göle ilçesine bağlı Sürügüden köyünde yaşayan nalbant Bahattin Kılıç, adeta teknolojiye meydan okuyor. Kılıç, "Nalbantçılık kaybolmaya yüz tuttu, bunu yaşatmaya çalışıyorum" dedi.
Sürügüden köyünde yaşayan 67 yaşındaki Kılıç, dede mesleği olan nalbantçılığı gelişen teknolojiye rağmen yarım asırdır yapıyor. Kılıç, yaptığı açıklamada, dede mesleğini 50 yıldır başarılı bir şekilde rus porno yerine getirmeye çalıştığını ifade ederek, "Bilindiği gibi birçok meslek gibi nalbantçılık da kaybolmaya yüz tuttu. Ben bunu yaşatmaya çalışıyorum" diye konuştu.
Kılıç, nalbantçılığı genellikle hayır için yaptığını belirterek, şöyle konuştu: "Ben bu işi genellikle bedava, hayır amaçlı yapıyorum. Para veren veriyor, 3 bilemedin 10 lira. Ama vermiyorsa benim talebim olmuyor. Yani çoğunlukta hayır amaçlı yapıyorum. Çünkü böyle bir meslek yaşaması lazım. Şükürler olsun paraya ihtiyacım yok. Dolayısıyla hayır amaçlı olarak yapıyorum bu sanatı."
Köyün çıkışında kurulan tezgahla günlük ortalama 8 hayvana nal taktığını söyleyen Kılıç, eskiden büyükbaş hayvanlara da nal taktığını ancak son dönemlerde sadece atlara taktığını belirtti.