Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0
ATAUNİV’de milli teknoloji atılımı
ATAUNİV’de milli teknoloji atılımı
HABERLER>EKONOMİ
27 Mayıs 2015 Çarşamba - 19:58

Tarımsal AR-GE’de Erzurum örneği

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, bütçe olmadan Ar-Ge olmayacağı prensibinden hareketle 2002'de 11 milyon olan Ar-Ge bütçesini 25 kat artırarak 250 milyon liraya çıkardıklarını söyledi.

Tarımsal AR-GE’de Erzurum örneği

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, bütçe olmadan Ar-Ge olmayacağı prensibinden hareketle 2002'de 11 milyon olan Ar-Ge bütçesini 25 kat artırarak 250 milyon liraya çıkardıklarını söyledi.

Burak yaptığı açıklamada, değişim ve dönüşüm programları kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak tarımsal araştırma yaklaşımını değiştirdiklerini ifade etti. Burak, kesinlikle bütün projelerin sektör öncelikli, sektörün sorunlarını çözücü, çözüm odaklı ve kamu, üniversite ile özel sektör işbirliğini içerecek şekilde hayata geçirilmesini başardıklarını, 2005-2006 yılında, ilk kez 2007 yılından bu yana tarımsal araştırma enstitülerinin bütün alt yapılarını üniversitelerin, özel sektörün ve sivil toplum örgütlerin Ar-Ge çalışmalarına açtıklarını kaydetti.

Yapılan bu hizmet kapsamında özel sektör, üniversite ve sivil toplum örgütlerine "Buyurun Ar-Ge çalışmalarınızı yapabilirsiniz" dediklerini anımsatan Burak, "Bu ortak çalışma sonucunda şimdiye kadar yüzde 100'ü özel sektör projesi olan 170 proje üretildi ve projeler için 15 milyonluk bütçe ayrıldı. Yine İlk kez bakanlığımızın transfer bütçesinden üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum örgütlerimizin Ar-Ge projelerine destek sağladık. Proje başına maksimum en fazla 300 bin lira karşılıksız destek verdik. 2012-2016 yılında başladı. Bugüne kadar 216 projeye destek verdik ve 25 milyon ödeme yaptık, projeler devam ediyor. Her sene yıl başında ilana çıkıyoruz, projeler toplanıyor kuruldan geçenlere karşılıksız hibe desteği veriyoruz" dedi.

Çok önemli bir konunun ise 2008 yılında hazırlanan eylem planı olduğuna dikkat çeken Burak şunları kaydetti:

"Dünyada öncü enstitü ve Ar-Ge merkezleri oluşturmaya karar verdik. 7 yılda 28 tane oluşturuldu. Bu merkezler uluslararası standartlarda bilimsel araştırma yapıp hizmet veriyor. Şimdiye kadar 15 tanesi bitti. Bunlar Ankara'da Türk Ekonomi Gen Merkezi, Samsun'da Enerji Tarımsal Araştırma Merkezi, Konya'da Kuraklık Tespit Merkezi, Antalya'da Tıbbi ve Aromatik Araştırmalar Merkezi, Diyarbakır'da GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma Eğitim Merkezi gibi. Adana'da da iki merkezimiz var. Birisi yeni açılan Modern Bitki Islah ve Generasyon Atlama Merkezi diğeri ise Biyolojik Mücadele Araştırma Merkezi. Burası da ihale aşamasında. Burada son teknoloji ile biyolojik araştırma yapılacak. 16. merkezde bitti Erzurum'da Soğuğa Mukavemet Merkezi, bunların dışında 12 merkez daha var. Bunların kimi ihale aşamasında kimi inşaat aşamasında kimi de bitmek üzere."

Masum Burak bütçe olmadan Ar-Ge çalışmasının olamayacağını belirterek, "Ar-Ge bütçesi 2002 yılında 11 milyon liraydı. Biz bunu 25 kat artışla 250 milyon liraya çıkardık. Çok ciddi bir artış ama bunu daha da artırmamız lazım ihtiyaç var. 49 araştırma enstitüsünde 2 bin 200 araştırmacımızla ülkemizin ve tarım sektörümüzün çiftçimizin gelir seviyemizi artırıcı teknolojik gelişmeleri yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

 
‘28 şubatçıları unutmadık’
 
Başkent’te Sekmen rüzgarı esti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karaca’dan esnafa çağrı
Karaca, “Kent merkezindeki esnaflarımız da birleşerek 'İndirim günleri' ...
Erzurumlu İşadamlarına, Schengen Vizesi anlatıldı
Yücelik, Türkiye’nin AB ülkeleriyle ciddi anlamda bir ticareti olduğunu ...
Kişi başına en fazla harcama Erzurum’da
M.AKDAĞ-Erzurum’da 2015 yılının ilk dört ayında kamu hizmet harcamaları 993.3 milyon TL’ye ulaştı.
 
Ete Zam Yok!
M.COŞKUN-Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Erzurum Birlik Başkanı Mücahit ...
Erzurum’da Kuyumcular çifte bayram yapacak
M.COŞKUN-Ramazan ayının haziran ayında olması nedeniyle düğünler bayram ...
Hızlı Tren Erzurum yolunda
M.COŞKUN-Demir Yol-İş Sendikası Başkanı Yusuf Gökcan, Türkiye’de 2007 ...
 
Hak İş’ten taşeron işçi yaklaşımı
Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron da çalışan ...
Ergaz & Bluepet’ten Erzurum yatırımı
Türkiye enerji sektörünün köklü kuruluşu Ergaz’ın akaryakıt sektöründeki ...
21 alanda 450 kişi iş sahibi olacak
Oltu ilçe merkezinde açılışı yapılan Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri