Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
12 Şubat 2015 Perşembe - 02:21

Tarihin Arka Yüzündeki Sarıkamış Harekatı’na övgü

Avukat Necati Bölükbaşı’nın kaleminden çıkan ve ilk baskısı büyük yankı uyandıran “Tarihin Arka Yüzündeki Sarıkamış Harekatı” isimli kitabin ikinci baskısı yolda

Tarihin Arka Yüzündeki Sarıkamış Harekatı’na övgü

Avukat Necati Bölükbaşı’nın kaleminden çıkan ve ilk baskısı büyük yankı uyandıran “Tarihin Arka Yüzündeki Sarıkamış Harekatı” isimli kitabin ikinci baskısı yolda. Kitabın ikinci baskısının önsözü de ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı yazdı. Prof.Dr. Ortaylı, Av. Bölükbaşı’nın kolay okunan, akıcı, delillere dayalı bir kitap yazdığını vurguladı.
ÖNSÖZÜ ORTAYLI YAZDI
ERVAK eski Başkanı Av.Necati Bölükbaşı’nın yazdığı “Tarihin Arka Yüzündeki Sarıkamış Harekatı” kitabı büyük ilgi gördü. İlk baskısı tükenen “Tarihin Arka Yüzündeki Sarıkamış Harekatı” isimli kitap, ulusal basında da büyük yer aldı. İkinci baskısı hazırlanan “Tarihin Arka Yüzündeki Sarıkamış Harekatı” kitabının önsözünü ise ünlü tarihçi Prof.Dr.İlber Ortaylı yazdı.
ORTAYLI’NIN VURGULARI
Hem kitabın içeriğinin hem de kullanılan üslubun çok anlaşılır olduğunu belirten Prof.Dr.Ortaylı, önsöze şunları yazdı:“Sayın Necati Bölükbaşı’nın Sarıkamış üzerindeki incelemesini yeni okudum. Piyasaya sevk edilen bir çalışma olmadığı halde, kulaktan kulağa yayılarak yazarının elindeki stokun hemen tükendiği anlaşılıyor. Bu konu bizim yakın tarihimizde bir muammaydı. Şurası bir gerçek; Birinci Cihan Savaşı’nın gazileri arasında şartlardan en çok şikâyet edenler Sarıkamış cephesindekilerdir. Gazilerin şikâyet ve değerlendirmelerini her şeyin üzerinde tutarız fakat tarih yazıcılığın bu kadarla yetinmemesi gerektiği açıktır. Birinci Cihan Savaşı gibi dünya tarihinin ilk topyekûn savaşını inceleme ve değerlendirme yöntemleri farklıdır. Ayrıca bu dünya savaşının içinde inanılmayacak kadar eksik teçhizat ve iaşe kıtlığıyla savaşan iki ordudan birincisi Rusya İmparatorluk ordusudur, ikincisi de Osmanlı İmparatorluğu’nun ordularıdır. Her iki cephenin de böyle bir savaş için en az hazırlıklı olduğu açıktır. Şu var ki Başkan Savaşı’ndaki siyaset ve yetersiz yönetimin sebep olduğu felaketten sonra Türkiye orduları hem komuta kademelerinin gençleştirilmesi hem talim ve teçhizatın modernleştirilmesinde önemli bir atılım yapmışken Rusya ordularında bu sürecin daha yavaş ilerlediği anlaşılmaktadır. Birinci Dünya Savaşı’na taraf olan büyük devletler içinde Osmanlı Devleti savaşı mecburiyet tahtında karşılamıştır. Almanya’yı bertaraf etmek için hareket eden İtilaf Devletleri’nin tersine hak ettikleri (!) hegemonya peşinde koşan merkezi blokun üyeleri içinde bu çaresiz giriş sadece Türkiye’de görülür. Bu dehşete sebep Rusya’nın Akdeniz’e iniş konusunda tarihi politikasını reddeden Britanya ile anlaşması, Sedan’da yenilen Fransa’nın kayıtsız şartsız desteğinin yanı başında olması, Rusya’nın Sazanovçu politikayı fütursuzca götürmesine neden oldu.. II. Alexandre döneminin itidal sahibi Gorçakovçu politikası bir derecede III. Alexandre devrinde de devam etmişken, II. Nikola devri yetersiz desteğe rağmen beslenen büyük hayallerin dönemiydi. Diplomasi sanatına II. Abdülhamid döneminin aksine çok az başvuran Genç Türk idaresi Kuzey komşusunun bu saldırganlığına ve Batı Avrupa’nın Rusya’ya gösterdiği desteğe karşı tek çareyi Almanya ile savaşta gördü. Sarıkamış cephesinde Rusya ile savaşmak bu politikanın neticesidir. Askerin sevki için yol durumu müsait değildi, teçhizat yeterli değildi. Savaşı yöneten büyük komutanlar arasında bir eşgüdüm olduğu da söylenemez.
 Sarıkamış üzerinde anlatılanlar ve yazılanlar genellikle bedbin bir edebiyattı. Karşı tarafa kurşun atmadan bütün kolordunun donması, sevkiyatın ilkelliğinden dolayı askerin cepheye hiç ulaşamadan telef olması, savaş sırasında cephedeki morali tutmak için ortaya konan bazı sloganların yetmiş sene sonra yapılan bir analizle başat unsur olarak kullanılması böyle örneklerdir. Diğer cephelerin aksine, Sarıkamış mağlubiyetin, ama mağlubiyetten çok imkânsızlıkların acı bir şekilde tadıldığı bir cepheydi. Rusya ile savaşa girince, Sarıkamış cephesinin açılması kaçınılmazdı. Savaşın tarihinin yazılması maalesef tarihçi çalışmasından ve gayretinden uzak durumda görünüyor. Bir asır sonra bu noksanın yarattığı uyarsız yorumlar da görülüyor. Bu nedenle Sayın Necati Bölükbaşı’nın gayet kolay okunan, akıcı, düzgün sorulara mantıki ve delilli cevaplar arayan önümüzdeki eserinin geniş kitle için çok yararlı olacağını ve yeniden basımının gerekli olduğunu düşünüyorum.”
 

 
AK Parti’de seçim yoğunluğu
 
Ercümen, Doğu’da rekor deneyecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzundere yeni logosunu buldu
Uzundere Kaymakamlığı Seçici Kurulu, istediği logoyu "Recep Gürler" isimli ...
Eserini Cumhurbaşkanı’na ithaf etti
Tarihi eserleriyle tanınan Kadir Mısıroğlu’nun Tarihten Günümüze Ermeni ...
‘Uçurtmanın Kuyruğu’ EDT sahnesinde
Dilek BAYRAK-Erzurum Devlet Tiyatrosu oyun repertuarına ‘Uçurtmanın Kuyruğu’nu ...
 
Aktaş ‘Bir Yaradılış Efsanesi’ni paylaştı
Son kitabı “Bir Yaratılış Efsanesi” adlı manzum kitabı Ötüken Yayınları’ndan ...
Pasinler’de kızak nostaljsi
Turizm ve Yaylacılık Derneği Başkanı Ünsal Kırmacı, unutulmaya yüz tutmuş ...
3. Altın At Şöleni büyük beğeni topladı
Ceylan, “Bugün Altın At Şöleni’nin 3.’sünü yapıyoruz. Burada yaptığımız ...
 
Sekmen: ‘Türküler özümüz’
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen halk konserinde Türk ...
Sarıkamış Şehitleri minyatürle anlatılacak
Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Sarıkamış’ta donarak şehit olan ...
ŞEHİRDER sorguladı: Yerli mi, yerel mi?
Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) kültür ve edebiyat üzerine ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri