Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0
ATAUNİV’de milli teknoloji atılımı
ATAUNİV’de milli teknoloji atılımı
HABERLER>EKONOMİ
3 Nisan 2020 Cuma - 09:48

TİM Erzurum Mart verilerini paylaştı

DOSİAD - ÖZEL - Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) mart ayı ihracat verilerini açıkladı

TİM Erzurum Mart  verilerini paylaştı

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) mart ayı ihracat verilerini açıkladı. Erzurum’dan Mart ayında 2.3 milyon dolar, bu yılın ilk üç ayında ise 6.9 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. İlden üç ayda yapılan ihracat değeri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26.7 oranında artış gösterdi. Aylık bazda artış oranı ise yüzde 7.75 oldu.

AYLIK VE ÜÇ AYLIK DEĞİŞİM

Erzurum’da korona virüs tehdidine rağmen ihracat değeri artışı mart ayında da devam etti. Mart ayında yapılan ihracat değeri yüzde 7.75’lik artışla 2.2 milyon dolardan 2.3 milyon dolara; üç aylık kayıtta ise geçen yıla göre yüzde 26.73’lük artışla 5.4 milyon dolardan 6 milyon 962 bin dolara yükseldi.

ERZURUM ÜÇ AYLIK DAĞILIM

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) verilerine göre, bu yılın ocak – mart ayları kapsamında en yüksek değerde ihracat mart ayında gerçekleşti. İlden ocak ayında 2 milyon 356 bin dolar, şubat ayında 2 milyon 209 bin dolar, mart ayında ise 2 milyon 396 bin dolarlık ihracat yapıldı. Mart ayında yapılan ihracat şubat ayına göre yüzde 8.46 oranında artış gösterdi.

MART AYI İHRACATI

DOSİAD araştırma Merkezinin TİM verileri üzerinden yaptığı değerlendirmeye göre, Mart 2020 döneminde Erzurum’dan 2 milyon 396 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden toplam 4 milyon 501 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden toplam 11 milyon 899 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 55 milyon 749 bin dolarlık ihracat kaydedildi. Erzurum’un mart ayı ihracat değerinin bölge payı yüzde 4,29 oldu.

ERZURUMUN PAYI

2020 yılının ilk üç ayında Erzurum’dan 6 milyon 962 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden toplam 13 milyon 157 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden toplam 39 milyon 501 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesinden 177 milyon 36 bin dolarlık ihracat kaydedildi. Erzurum’un üç aylık ölçekte ihracat payı KUDAKA İstatistik Bölgesi kaydında yüzde 52.91, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi bazında yüzde 17.62, Doğu Anadolu Bölgesi toplamında ise yüzde 3.93 olarak hesaplandı.

BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI

Bu yılın ilk üç ayında Malatya’dan 86.7 milyon, Elazığ’dan 38.4 milyon, Iğdır’dan 17.3 milyon, Ağrı’dan 8.1 milyon, Erzurum’dan 6.9 milyon, Van’dan 6.5 milyon, Erzincan’dan 6.1 milyon, Hakkari’den 3.3 milyon, Bitlis’ten 1.4 milyon, Ardahan’dan 639.5 bin, Muş’tan 528.2 bin, Bingöl’den 523.5 bin, Kars’tan 204.2 bin ve Tunceli’den 41.9 bin dolarlık ihracat yapıldı.

MART'TA KORONAVİRÜSE RAĞMEN İHRACAT PAZARLARI BÜYÜDÜ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), mart ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye'nin ihracatı 2020 yılı mart ayında 13 milyar 426 milyon dolar oldu.

TİM Başkanı İsmail Gülle, “Ülkemiz, ihracatçısının proaktif gücüyle dünya ekonomisini durma noktasına getiren koronavirüse karşı iyi bir sınav verdi. Çin, Almanya ve İtalya gibi birçok ihracatçı ülkenin aksine ihracatçı sayımız artarken, pazarlarımızı da genişletmeyi başardık. Küresel ekonomik koşullardaki beklentilerde bu denli zorlu bir tabloya rağmen, önceki deneyimlerimizden hareketle Türk ekonomisinin şoklara dayanıklı olduğuna ve Türk ihracatçısının da bu süreçten güçlenerek çıkacağına dair inancımız tamdır. 2020 ve sonrası için hedeflerimizin arkasındayız. Yolumuza devam edeceğiz. İnanıyoruz ki, salgının sona ermesinin ardından ihracatçılarımız yaşanan bu kaybı ciddi manada telafi edecek; ihracatta Türkiye'nin küresel ticaretin 'güvenilir limanı' olduğunun tescillenmesiyle yeni rekorlara imza atmayı kaldığı yerden sürdürecektir” dedi.

 TİM DEĞERLENDİRMESİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), mart ayı geçici dış ticaret verilerini açıkladı. Mart ayında ihracat, Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre yüzde 17,8 düşüşle 13 milyar 426 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat ise 179 milyar 98 milyon dolara ulaştı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkisiyle şubat ayından itibaren birçok ülkenin gerek ithalatında gerekse ihracatında düşüş yaşandığına dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle, “Mart ayı ihracat rakamlarımız, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının küresel ticaret üzerinde beklenen etkilerini gözlemlediğimiz bir tabloya işaret etmektedir.  2020 yılının üçüncü ayında, koronavirüs salgınının merkezinin en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği'ne kayması, Dünya genelinde gözlenen talep şoku ve tedarik zincirindeki kırılmaların etkisini, güçlü bir şekilde küresel ticaret üzerinde gözlemlemeye başladık ve ihracatımız da bu tablodan doğal olarak etkilendi. Türkiye ihracatçısının proaktif gücüyle dünya ekonomisini durma noktasına getiren koronavirüse karşı iyi bir sınav verdi. Çin, Almanya ve İtalya gibi birçok ihracatçı ülkenin aksine ihracatçı sayımız artarken, pazarlarımızı genişletmeyi başardık. Firmalarımıza küresel ticarette bugün yaşanan olağanüstü gelişme ve koşullara rağmen ihracattan vazgeçmemeleri hasebiyle teşekkür ediyor ve tebrik ediyorum” dedi.

Küresel virüs salgınının dünya ekonomisi ve küresel ticarete yönelik öngörüleri tümüyle değiştirdiğini hatırlatan Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küresel ekonomik koşullardaki beklentilerde bu denli zorlu bir tabloya rağmen, önceki deneyimlerimizden hareketle Türk ekonomisinin şoklara dayanıklı olduğuna ve Türk ihracatçısının da bu süreçten güçlenerek çıkacağına dair inancımız tamdır. 2020 ve sonrası için hedeflerimizin arkasındayız. Yolumuza devam edeceğiz. İnanıyoruz ki, salgının sona ermesinin ardından ihracatçılarımız yaşanan bu kaybı ciddi manada telafi edecek; ihracatta Türkiye'nin küresel ticaretin 'güvenilir limanı' olduğunun tescillenmesiyle yeni rekorlara imza atmayı kaldığı yerden sürdürecektir.”

HÜKÜMETİMİZ İHRACATÇIMIZIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ KILACAK ADIMLAR ATMIŞTIR

TİM Başkanı, 1929 Büyük Buhranı'ndan bu yana gerçekleşen en ciddi küresel krizle karşı karşıya olunduğunu vurgulayarak “ Şu ana kadar virüsten en çok etkilenen ülkeler dönemsel olarak değişiklikler gösterdi. Başta Çin'de vuku bulan virüs,  zamanla merkezini değiştirerek farklı coğrafyalara oldukça hızlı bir şekilde yayıldı. Pek çok komşusunda vaka sayıları azımsanmayacak seviyelerdeyken ülkemiz, aldığı ciddi ve etkili tedbirlerle bu süreçte örnek gösterilen ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkemiz, ilk andan itibaren tehdidi ciddiyetle ele alarak sosyal ve ekonomik her alanda gerekli tüm tedbirleri almış, başta Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve Ticaret Bakanlığımız olmak üzere hükümetimiz, ihracatçılar olarak bizlerin debu süreci hasarsız atlatabilmesi adına talep ve önerilerimizi dikkate alarak ihracatçımızın ve iş dünyamızın bağışıklık sistemini güçlü kılacak tez adımlar atmıştır. Bakanlığımızın hızlı ve proaktif önlemleri sayesinde, yaşanan bu sürecin ihracatımıza etkisinin sınırlı tutulması adına başlatılan 'Temassız İhracat' uygulamasıyla birlikte en olağanüstü durumlarda dahi ihracatımızın önündeki engellerin kaldırılması sağlanmıştır. Bu bağlamda, küresel virüs salgınıyla mücadele adına yürütülen 'Şeffaf' ve 'Akılcı' politikalar dolayısıyla, Sağlık Bakanlığımıza ve Türkiye'nin ihracatının sürdürülebilirliği adına tüm gümrük ve lojistik süreçlerinin aksamaması hususunda gecesini gündüzüne katarak çalışan Ticaret Bakanlığımıza, bu önemli süreci dünyaya örnek teşkil edecek bir özveriyle yürütmelerinden dolayı Türkiye İhracatçılar Meclisi adına şükranlarımı ifade ediyorum” dedi.

BİZ BİZE YETERİZ

Yerli üretim 'Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye'nin gerçekleşmesinde kilit rolü oynayacak

Küresel virüs salgınını Türkiye'nin en güçlü şekilde atlatması adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı Milli Dayanışma Kampanyası'na 61 İhracatçı Birliği ile 15 Milyon TL'lik bir destekle katıldıklarını ifade eden Gülle, “Biz bize yeteriz' diyor, başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere vatandaşlarımızın bu virüs salgınıyla mücadelesine her türlü katkıyı sağlamak adına ihracatımızın vazgeçilmez gücü fabrikalarımızı seferber etmiş bulunuyoruz. Bazı sektörlerimizde yerli ve milli üretimimizin, ithal ürünlerin ucuz fiyatı sebebiyle ani küresel talep artışlarında zorlanması neticesiyle gördük ki; maliyet olarak dezavantajlı olsak da bazı kilit ürünleri kendi imkanlarımızla üretmemiz gerekiyor. İnanıyoruz ki bu dezavantaj, gerçekleştireceğimiz inovatif çalışmalarla beraber ortadan kalkacak ve yerli üretim 'Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye' nin gerçekleşmesinde kilit rolü oynayacak. TİM ve bünyesindeki 61 ihracatçı birliğinin bu kapsamda, günde 1 milyondan 2 milyona, ilk etapta ayda 40 milyona ulaşması hedeflenen maske ve ayda 2 milyondan başlayarak milyonlarca litre dezenfektan üretimi ile ilgili seferberliğinin özü de bu. 95 bini aşkın ihracatçının yek vücut olduğu TİM ailesi olarak ülkemizin bu zorlu süreci hasar almadan atlatması adına elimizi taşın altına koymaktan çekinmiyoruz” şeklinde konuştu. 

MART'TA 1335 FİRMA İHRACAT AİLESİNE KATILDI

Mart ayı ihracatına ilişkin detaylara değinen TİM Başkanı Gülle, şu bilgileri verdi: “Türkiye ekonomisinin bugünü ve geleceği açısından vazgeçilmez bir sacayağı olduğu perçinlenmiş olan ihracatımıza yönelik farkındalık ve TİM olarak ülkemizin her noktasında yürüttüğümüz KOBİ ihracat Seferberliği eğitimlerimizin en net sonucu olarak; mart ayında ihracat ailemize 1.335 firmamızın katıldığını bildirmekten memnuniyet duyuyorum. İhracata yeni başlayan bu firmalarımız mart ayında 61,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Firma özelinde bakıldığında, mart ayı içerisinde toplam 35.910 firmamız ihracat gerçekleştirdi.”

83 ÜLKEYE İHRACAT 512 MİLYON DOLAR ARTTI

Türkiye küresel ticaretteki olumsuz tabloya rağmen mart ayında 83 ülkeye ihracatını 512 milyon dolar artırmayı başardı. Bu 83 ülkenin 62'sinde artış yüzde 10'un, 28'inde ise yüzde 50'nin üzerinde gerçekleşti. Bu ülkeler arasında, geçtiğimiz yılın mart ayına göre 15,2 milyon dolar ihracat artışıyla Cibuti, 15,1 milyon dolar ihracat artışıyla Gana ve 14,1 milyon dolar ihracat artışıyla Umman dikkat çekti.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ LİDERLİĞİ SÜRDÜRDÜ

Mart ayının lideri, 2,62 milyar dolarlık ihracat ile Otomotiv sektörü oldu. Otomotivi 1 milyar 554 milyon dolar ihracat ile Kimyevi Maddeler ve 1 milyar 215 milyon dolar ile Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörleri takip etti. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre Otomotiv sektöründe yüzde 28,5, Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektöründe yüzde 27,4, Kimyevi Maddeler sektöründe yüzde 15,4 oranında düşüş gerçekleşti.  Mart ayının en güçlü performansına imza atanlar ise yüzde 53,3 artışla 209 milyon dolar ihracata ulaşan Fındık ve Mamulleri, yüzde 26,9 artışla 162 milyon dolara ulaşan Meyve Sebze Mamulleri ve yüzde 24,6 artışla 179 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Yaş Meyve ve Sebze sektörleri oldu.

AB'NİN İHRACATTAKİ PAYI YÜZDE 46,2'YE YÜKSELDİ

Mart ayında ihracatçılar, ülkemizin bayrağını 205 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke ise 1,3 milyar dolar ile Almanya, 880 milyon dolar ile ABD ve 802 milyon dolar ile Birleşik Krallık oldu. İlk 10 ülkenin ihracattaki payı yüzde 46,2 olurken, ilk 20 ülkede bu pay yüzde 64,8'e yükseldi.  ABD, Almanya, Birleşik Krallık, İspanya ve Fransa'nın da yer aldığı tam 20 ülkeye her sektör ihracat gerçekleştirmeyi başardı. En büyük pazar olan Avrupa Birliği'nin ihracattaki payı 6,2 milyar dolarlık bir hacim ile yüzde 46,2 seviyesine yükseldi.

EN DİKKAT ÇEKİCİ İHRACAT ARTIŞI KASTAMONU'DA YAŞANDI

İllerin ihracatına bakıldığında; mart ayında 25 il ihracatını artırdı. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 il sırasıyla; 5 milyar 268 milyon dolarla İstanbul, 1 milyar 98 milyon dolarla Bursa ve 1 milyar 88 milyon dolarla Kocaeli oldu. En dikkat çekici artışlar ise; yüzde 184 artışla 17,9 milyon dolar ihracata imza atan Kastamonu, yüzde 98 artışla 43,5 milyon dolara ulaşan Düzce ve yüzde 65 artışla 22,5 milyon dolar ihracat yapan Giresun'da yaşandı. Düzce'de Fındık ve Mamulleri sektörü ihracatını 184 kat artırırken, Mardin'de Makine sektörü ihracatını 3,4 katına çıkarttı.  İzmir'de Hububat sektörünün ihracatını yüzde 130 artırdığı, Ankara'da ise Hazırgiyim sektörünün ihracat artışının yüzde 98'i bulduğu görüldü.

177 ÜLKEYE 4,6 MİLYAR TL İLE İHRACAT YAPILDI

Ay boyunca 177 ülkeye ihracatta TL kullanıldı, toplam rakam 4,6 milyar TL oldu. 5789 firma mart ayında beyannamelerinde Türk Lirasını tercih etti. Paritenin olumsuz etkisi 131,3 milyon dolar oldu

Miktar bazında ihracat ise martta yüzde 1,2 düşüşle 12,6 milyon ton olarak gerçekleşti. Son olarak, mart ayında Euro dolar paritesinin etkisi negatif yönlü 131,3 milyon dolar oldu.

MART AYI İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANDI

Mart ayında ihracat yıllık yüzde 17,81 azalarak 13 milyar 426 milyon dolar oldu.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan 2020 yılı Mart ayı dış ticaret, ticaret, esnaf ve kooperatif verilerine göre, Mart ayında ihracat yıllık yüzde 17,81 azalarak 13 milyar 426 milyon dolar oldu.

GENEL TİCARET SİSTEMİ

Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "GTS’ye göre Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 17,81 oranında azalan ihracat 13 milyar 426 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılının Ocak-Mart döneminde ise ihracatımız yüzde 3,93 azalışla 42,8 milyar dolara olmuştur.

Mart ayında tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen Covid-19 salgını nedeniyle başta komşu ülkelerimiz Irak ve İran sınırlarındaki karantina önlemleri ve AB ülkelerinde görülen pazar ve talep daralmaları Mart ayı ihracatımızda görülen düşüşün ana nedeni olmuştur. Mart ayında görülen bu düşüş, yılın ilk 2 ayında yüzde 4,1 oranında artış gösteren ihracatımızın da 3 aylık dönem itibariyle negatif büyüme göstermesine neden olmuştur.

Son 12 aylık döneme bakıldığında ise ihracatımız bir önceki döneme göre yüzde 0,4 oranında artış ile 179 milyar 98 milyon dolar seviyesine yükseldiği görülmektedir. Mart ayında ithalatımız ise yüzde 3,13 artarak 18 milyar 821 milyon dolar olmuştur.

DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ MART AYINDA YAKLAŞIK 5 MİLYAR DOLAR OLDU

Mart ayında dış ticaret açığımız 5 milyar 395 milyon dolar olarak gerçekleşirken dış ticaret hacmimiz ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,76 azalarak 32 milyar 247 milyon dolar olmuştur.

2020 yılı Mart ayında ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı ise yüzde 71,3; Ocak-Mart döneminde ise yüzde 76,9 olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın hariç tutulduğunda ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 78,2’ye yükselmektedir.

EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ALAN

Mart ayında en fazla ihracatı gerçekleştirdiğimiz fasıl yine ‘motorlu kara taşıtları’ oldu

‘Motorlu Kara Taşıtları’ faslında ihracatımız Mart ayında yüzde 31,19 azalışla 1 milyar 741 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Mart ayında en fazla ihracat yaptığımız diğer fasıllar ise sırasıyla ‘Kazanlar ve makineler’ (1 milyar 377 milyon dolar) ve ‘Elektrikli makina ve cihazlar’ (705 milyon dolar) olmuştur.

EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKE ALMANYA

Mart ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya, ABD ve İngiltere olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Almanya, ABD ve Çin almıştır. Mart ayında ihracatçılarımız 205 farklı ihracat pazarına ulaşmayı başarmıştır. Mart ayında ABD’ye ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,97; Rusya Federasyonu’na yüzde 6,02 ve Hollanda’ya ise yüzde 5,79 oranında artış göstermiştir.

 

En büyük ilk 3 ihracat pazarımız toplam ihracatımızın yüzde 22,1’ini oluşturdu

GTS’ye göre en fazla ihracat yaptığımız ilk üç ülke Mart ayı itibarıyla toplam ihracatımızın yüzde 22,1’ini oluştururken, en fazla ithalat yaptığımız ilk üç ülkenin toplam ithalatımızdan aldığı pay ise yüzde 25,7 olarak gerçekleşmiştir.

Diğer taraftan, Covid-19 salgını nedeniyle bir önceki yılın aynı dönemine göre değer bazında Mart ayında ihracatında en fazla düşüş gösteren ilk 5 ülke Irak, İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa olmuştur. Bu ülkelerin toplam ihracatımız içindeki payı 2019 yılı Mart ayında yüzde 29,50 iken, 2020 yılı Mart ayında 4,8 puan düşerek yüzde 24,68’e gerilemiştir. Diğer taraftan, bu ülkelere yönelik ihracatımızda görülen azalış, Mart ayında ihracatımızda değer bazında görülen 2 milyar 910 milyon dolarlık toplam düşüşün yüzde 51,76’sına tekabül etmektedir.

Benzer şekilde Mart ayında Avrupa Birliği ülkelerine yapmış olduğumuz ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,26 azalışla 6 milyar 205 milyon dolar olurken söz konusu ülkelere yapmış olduğumuz ihracat toplam ihracatımızın yüzde 46,2’sini oluşturmuştur.

2020 yılı Mart ayında görülen Venezuela’ya yüzde 136,1’lik, Pakistan’a yüzde 35,1’lik, Türkmenistan’a yüzde 31,5’lik ve ABD’ye yüzde 12,0’lik ihracat artışları ise dikkat çekmiştir.

DIŞ TİCARETTE EN ÇOK KULLANILAN TAŞIMA ŞEKLİ DENİZ YOLU TAŞIMACILIĞI OLDU

GTS’ye göre 2020 yılı Mart ayında gerçekleştirilen ihracatın taşıma şekillerine bakıldığında en çok ihracat ‘Deniz Yolu’ (8 milyar 620 milyon dolar) ile yapılırken, bu taşıma şeklini sırasıyla ‘Kara Yolu’ (3 milyar 702 milyon dolar) ve ‘Hava Yolu’ ulaşımı (929 milyon dolar) izlemiştir.

İthalatın taşıma şekillerine bakıldığında ise, en çok ithalat ‘Deniz Yolu’ (11 milyar 44 milyon dolar) ile yapılırken, bu taşıma şeklini sırasıyla ‘Kara Yolu’ ulaşımı (3 milyar 500 milyon dolar) ve ‘Hava Yolu’ (3 milyar 50 milyon dolar) takip etmiştir.

İHRACATTA EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÖDEME ŞEKLİ MAL MUKABİLİ OLDU

2020 yılı Mart ayında ihracatta tercih edilen ödeme şekillerine bakıldığında; en çok ihracat ‘Mal Mukabili Ödeme’ (8 milyar 387 milyon dolar) ile yapılırken, bu ödeme şeklini ‘Peşin Ödeme’ (1 milyar 759 milyon dolar) ve ‘Vesaik Mukabili Ödeme’ (1 milyar 601 milyon dolar) takip etti.

İthalatta tercih edilen ödeme şekillerine bakıldığında; en çok ithalat ‘Mal Mukabili Ödeme’ (10 milyar 488 milyon dolar) ile yapılırken, bu ödeme şeklini ‘Peşin Ödeme’ (4 milyar 518 milyon dolar) ve ‘Bedelsiz’ (1 milyar 219 milyon dolar) izlemiştir.

 

Ticaretin en kolay ve güvenli yapıldığı ülke olma yolunda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz

Bakanlık olarak ülkemizin en kolay ve en güvenli ticaretin yapıldığı ülke olma amacı doğrultusunda geliştirmiş olduğumuz ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması’ başarıyla devam ediyor. Söz konusu uygulama kapsamında birçok kolaylıktan faydalanarak rekabet güçlerini artırmayı başaran 496 firma, 2020 yılı Mart ayında toplam ihracatımızın yüzde 28,24’ünü, toplam ithalatımızın ise yüzde 35,89’unu oluşturmuştur. Bakanlığımızın sunduğu kolaylaştırıcı dış ticaret uygulamalarından faydalanan firmalarımızın toplam dış ticaret hacmi 2020 yılında 10 milyar 548 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir. (3 milyar 792 milyon dolar ihracat, 6 milyar 756 milyon dolar ithalat).

DIŞ TİCARETİMİZİ MİLLİ PARA BİRİMİMİZLE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla yerli ve milli para birimimizin dış ticaretteki kullanımını artırmaya devam ediyoruz. Mart ayında milli paramızla ihracat işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 177 olurken aynı dönemde 108 ülkeyle ithalat işlemlerimizi Türk Lirası ile gerçekleştirilmiştir.

2020 yılının Mart ayında Türk Lirası ile yapmış olduğumuz dış ticaretin toplamı 11 milyar 940 milyon TL olarak gerçekleşmiş olup, bunun 4 milyar 617 milyon TL’lik kısmı ihracat, 7 milyar 323 milyon TL’lik kısmı ithalat olmuştur.

TİCARET ERBABIMIZ EKONOMİMİZE GÜVEN DUYMAYA DEVAM EDİYOR

Ülkemizde faaliyet gösteren aktif firma sayısı 2020 yılı Mart ayı itibariyle bir önceki aya göre 6 bin 988 artışla 1 milyon 936 bin 700’e yükselirken, limited şirketler toplam aktif firmaların yüzde 44,5’ini oluşturmuştur. Bakanlık olarak tüketici fiyatlarındaki istikrarı sağlamak ve tüketicilerimize güven sağlamak için geliştirdiğimiz ve başarıyla uyguladığımız Hal Kayıt Sistemi’ne kayıtlı kişi sayısında bir önceki yıla kıyasla %6,46 yükseliş kaydedilirken sistemdeki bildirim sayısı ise 15 milyon 308 bin olarak gerçekleşmiştir.

Gümrük idarelerince tahsil edilen vergilerin toplam içerisindeki payı yüzde 17,70

Gümrük idareleri tarafından tahsil edilen vergi tutarı Mart ayında 14 milyar 830 milyon TL olmuştur. 2020 yılı Ocak-Şubat döneminde ülkemiz vergi gelirleri toplamı 139 milyar 145 milyon TL iken Gümrük İdarelerince tahsil edilen vergilerin toplam vergi gelirleri içerisindeki payı ise %17,70 olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılında Gümrük İdarelerince tahsil edilen vergiler toplamı ise 39 milyar 459 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Kadınlarımızın iş hayatına girmesiyle ihracat odaklı büyümenin temellerini güçlendiriyoruz

Mart ayı sonunda ülkemizde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkâr sayısı işyeri sayısı 1 milyon 981 bin 817 olmuştur. 2020 yılının başından beri esnaf ve sanatkâr sayımızda yaklaşık 42 binlik artış kaydedilmiştir. Kadınlarımızın ekonomideki yerlerinin çok daha güçlenmesi için adımlarımızı atmaya devam ediyoruz.

Mart ayı sonu itibarıyla kadın esnaf ve sanatkâr sayısı 301 bin 1’e yükselirken kadın esnaf sayımız son bir yılda yaklaşık 10 bin artmıştır."

 
'İzin vermeyeceğiz'
 
Erzurum’da camilerden dualar yükseliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
198 firmaya 10 milyon ceza
Ticaret Bakanlığı, Reklam Kurulunun Mart ayında gerçekleştirdiği toplantılarda ...
Albayrak’tan Kuran Kursu öğreticilerine müjde
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Kur'an kursu öğreticilerinin ...
Erzurum’dan 10 ülkeye ihracat, 15 ülkeden ithalat
DOSİAD - ÖZEL - Ticaret Bakanlığı şubat ayı dış ticaret verilerini açıkladı. ...
 
Doğu'dan örnek iş adamı
Hakkarili iş adamı Av. Zeydin Kaya, bütün dünyayı etkisi altına alan korona ...
Albayrak, ekonomi gündemini yorumladı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Şu anda tüm ekiplerimizle, vatandaşlarımızdan, ...
‘Kredileri sübvanse edeceğiz’
Pakdemirli “Çiftimizin üretim için finansman kaynağı sağlaması amacıyla ...
 
Erzurum dış ticaret verileri açıklandı
DOSİAD - ÖZEL - Ticaret Bakanlığı 2020 şubat dönemi dış ticaret verilerini ...
62 kamu kurum ve kuruluşuna 6 bin 219 ilave atama
Cumhurbaşkanlığı kararıyla açıktan ve nakil yöntemi ile üniversitelere ...
KUDAKA Mali Destek Programını açıkladı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı(KUDAKA) Covıd-19 İle Mücadele ve Dayanıklılık ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri