Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Erzurum Ekim ayı şirketleşme performansı açıklandı
Erzurum Ekim ayı şirketleşme performansı açıklandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
26 Mayıs 2023 Cuma - 09:24

‘Surlardan Medeniyetlere Açılan Kapılar’

Yakutiye Belediyesi tarafından hazırlanan ve baskısı yapılan “Surlardan Medeniyetlere Açılan Kapılar-Şehri Kadim Erzurum” kitapçığı önemli bir eksiği giderirken, Erzurum’un geçmişine dair önemli ipuçları veriyor.

‘Surlardan Medeniyetlere Açılan Kapılar’

Yakutiye Belediyesi tarafından hazırlanan ve baskısı yapılan “Surlardan Medeniyetlere Açılan Kapılar-Şehri Kadim Erzurum” kitapçığı önemli bir eksiği giderirken, Erzurum’un geçmişine dair önemli ipuçları veriyor.
Erzurum açık hava müzesi gibi”
Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar, tarih boyunca birçok kavim, millet ve medeniyetin hüküm sürdüğü Erzurum’un, bölgenin siyasi ve iktisadi merkezi olma konumunu hep koruduğunu belirterek, “Hititler, Urartulular, Medler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Saltuklular, Selçuklular, İlhanlılar, Osmanlılar ve daha birçok medeniyet bu bölgede önemli imar faaliyetlerinde bulunmuş ve önemli eserler inşa etmişlerdir. Ancak stratejik konumu nedeniyle sürekli savaşlara sahne olan ve istilalar yaşayan bölge, defalarca yıkım ve tahribata uğradığından eserlerin önemli bir kısmı günümüze kadar ulaşamamıştır. Yine de farklı dönemlere ait çok sayıda kıymetli eser ayakta kalmayı başararak şehrin bir açık hava müzesi olmasını sağlamıştır.” şeklinde konuştu.
“Bilinen tüm eserleri resmetmeye çalıştık”
Erzurum’un, tarihin hemen her döneminde, şehri çevreleyen surları, surlardaki kapıları, camileri, medreseleri, tabyaları, hanları, hamamları, çeşmeleri, dereleri, köprüleri ve sahip olduğu daha birçok güzel eseriyle mimari açıdan zengin ve estetik bir görünüme sahip olduğunu belirten Başkan Uçar, “Özellikle günümüzde var olmayan surlar, kapılar, dereler ve köprüler hakkında fazla miktarda bilgi olmasına ve isimlerinin halk arasında sıkça kullanılmasına rağmen bütüncül görsel belgelerin kıtlığı nedeniyle birçoğumuz için tahayyül edilmeleri ve günümüz Erzurum'unda konumlandırılmaları zor bir denklem olmuştur. İşte yapmış olduğumuz bu çalışma ile bilinen tüm bu eserlerin yer aldığı 19. yüzyıla ait genel bir görünümünün resmedilmesini sağlayarak bu eserlerin zihinlerde yerine oturtulmasına yardımcı olmayı hedefledik. Çalışmada şehrin 19. yüzyıldaki görünümünün kuzeydoğudan güneybatı istikametine doğru bir bakış açısı ile perspektif çizimi yapılmıştır.” dedi.
“Emeği geçen herkese teşekkür ederim”
Erzurum'un tarihi, tarihte kullanılmış isimleri, tabyaları, surları ve kapıları ile ilgili önemli bir bölüm de kitapçıkta yer aldığını söyleyen Başkan Uçar, şöyle konuştu, “Çalışmamızın tüm aşamalarında görüş ve önerilerine başvurduğumuz danışman hocalarımız Erzurum Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu ile Atatürk Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş'a, çalışmamızı büyük bir itina ile resmeden ressam Ahmet Serhat Bingül hocamıza ve Arkeolog Faruk Çankaya başta olmak üzere komisyon üyelerimize kıymetli katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Şehrimizin tarihi ve kültürel tanıtımına katkı sağlayabilmek amacıyla yapmış olduğumuz bu çalışmanın daha güzel, daha kapsamlı eserlerin yapılması için bir vesile olmasını temenni ediyor, dikkatimizden kaçmış olan eksikliklerimiz ve hatalarımız için şimdiden af diliyoruz.”

 
Depremzedeler için bir araya geldiler
 
Liselilerden ‘Mısralarda Zamanda Yolculuk’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
GSB Yurtlarında Resim sergisi açıldı
Gençlik Haftası Münasebetiyle Erzurum Yurt Müdürlüğü’nde kalan ve Atatürk ...
Hafızlık Bölge yarışmasında birinci Tortum’dan
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından her yıl düzenlenen "Genç Muhafızlar ...
 EDT Akdamar Adası’nda
Van Devlet Tiyatrosu tarafından bu yıl 20'ncisi düzenlenen ‘Van Akdamar ...
 
Düzce’de Dadaşlardan Nene Hatun’a vefa
Düzce Erzurumlular Derneği tarafından Nene Hatun’un vefat yıldönümü nedeniyle ...
Erzurum Kongresi beyaz perdeye taşınıyor
Kurtuluş Savaşı’na giden yolda tarihi bir kavşak ve Cumhuriyet’in kuruluşunda ...
Erzurum’da bir ecdat yadigârı: Rauf Paşa Namazgâhı
Osmanlı zamanında yakınında cami veya mescit bulunmayan şehir dışındaki ...
 
Erbaş: 'En büyük servet alnı secdeli bir nesil'
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Arkamızdan bırakacağımız en büyük servet ...
Oltu’nun sembol isimlerini tablolaştırdı
Erzurum’un Oltu ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Neşet Demircan, kişisel ...
Geleneksel Sanatlar Fotoğraf sergisi açıldı
Erzurum’da iki üniversite öğrencisinin açtığı fotoğraf sergisi ziyaretçiler ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri