FATİH GÜLNAHAR(İHA) - Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından desteklenen Erzincan Ovası'nda Silaj Tekniğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Bölgede Silajın Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu panel düzenlendi.
A.Ü. ÖĞRETİM ÜYESİ TAN BİLGİ VERDİ
Başkanlığını Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Osman Çakır’ın yaptığı panele konuşmacı olarak Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekimi Yafes Yalçınkaya, Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Hakan Özdemir ile Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Akif Yörük katıldı. Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen panel Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.Panelin açılışında konuşan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Osman Çakır, proje ile Erzincan Ovası'nda silajın yaygınlaştırılmasının amaçlandığını söyledi. Prof. Dr. Mustafa Tan ise, Erzincan Ovası'nda silaj tekniğinin yaygınlaşması için yoğun bir eğitim programı başlattıklarının altını çizerek, bu eğitimlerin köy seminerleri, öğrenci seminerleri, teknik personel eğitim, tarla günü, çiftlik gezisi, örnek mısır ekimleri, silaj ve silo yapımı ve silaj panelleri ile devam edeceğini bildirdi. 800 çiftçinin proje ile bugüne kadar eğitimden geçirildiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Tan, projenin 21 köyde uygulandığını söyledi.
DOĞU ANADOLUDA KALİTELİ YEM AÇIĞI
Kış aylarında Doğu Anadolu Bölgesi'nde kaliteli yem ihtiyacı açığının ortaya çıktığını vurgulayan Tan, "Bölgede yem bitkileri tarımına ağırlık verilmesi, alternatif kaliteli kaba yem kaynaklarının devreye sokulması zorunludur. Bu alternatif kaynakların başında ise silaj gelmektedir. Kış aylarında yeşil ot bulmanın imkânsız olduğu yerlerde hayvanların sulu yem ihtiyacını karşılayacak en önemli yem silajdır. Silaj yapımı ve kullanımının yaygınlaştırılması ile özellikle kış dönemindeki hayvan besleme daha verimli ve sağlıklı olacaktır." dedi. Prof. Tan’ın konuşmasının ardından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekimi Yafes Yalçınkaya, Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Hakan Özdemir ile Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Akif Yörük tarafından Erzincan’da silajın durumu, silajlık mısır ekim alanları ve Bakanlığın yaptığı destekler, silaj yapımında karşılaşılan teknik sorunlar ve silajla beslemede ortaya çıkabilecek sorunlar ve dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda katılımcılara bilgi verildi.