Halk Sağlığı bünyesinde kontrollü dağıtımı yapılan ücretsiz ilaçlar, bir yıl içinde başarısını ortaya koydu. Bir yıl içinde Erzurum’da 3 Bin 790 adet ücretsiz ilaç dağıtıldı. Dağıtılan bu ilaçları kullana 2 Bin 700 kişi sigarayı bıraktı. Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Mahmut Uçar, 2 Bin 700 kişinin sigarayı bırakmasının büyük bir başarı olduğunu ve bu çalışmanın devamında daha fazla insanın sigaradan kurtulacağını söyledi.
Sigara bırakanların orta yaşta vatandaşların olduğunu anlatan Uçar, sigara kullananların bir hastalık olduğunu bilmeli ve bir an önce yardımcı olacak olan sigara bırakma polikliniğine başvurmaları gerektiğini kaydetti. Uçar, “Sigara ve tütün ürünleri, dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddedir. Tiryakiler, sigaranın kendisine zarar verdiği gibi başta ailesi olmak üzere çevresindeki insanlara da zarar verdiğini unutmamalıdırlar. Bu kapsamda sigara hem sağlığa, hem de ekonomik anlamda cebe zararı olmaktadır. Bir olaya üzülen kişi, üzüntüsünü gidermek için sigaraya sarılma eğilimine girmesi son derece yanlıştır.” dedi.
ERZURUM ‘SİGARAYI BIRAKIYORUM’ DEDİ
Erzurumluların sigarayı bırakma yolunda büyük adımlarla ilerlediğini dile getiren Uçar, “Erzurum’da sigaraya bırakmaya yönelik büyük bir çapa var. Kimisi sağlığıma zarar veriyor kimisi de parama yazı diyerek bize geliyorlar. Bir yıl içerisinde ücretsiz sigarayı bırakma ilaçlarından 3 Bin 790 adet dağıttık. Bu dağıtımını yaptığımız ve bunları tedavi ile birlikte kullanan 2 Bin 700 kişi sigarayı bırakmakta başarılı oldular. Şuanda tedavi süreci devam eden ve bırakma yolunda olan yüzlerce vatandaşımız da var. Bu sonuçlar bir başarıdır.” şeklinde konuştu.
HEM CEBİMİZE HEM DE SAĞLIĞIMIZA ZARAR
Sigaranın zararlarına da değinen Uçar, “Vatandaşların teselliyi asla sigarada aramamaları, sigara vücuda maddi zarar verdiği gibi bedene de verdiği zararlar, gırtlak ve beyin kanserinin yüzde 99’u, beyin kanamalarının yüzde 85’i, damar tıkanıklıklarının yüzde 90’ı, akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı sigara kaynaklıdır. Sigara içenlerin bedenine yüzde 15 ile yüzde 33 oranında daha az oksijen girmektedir. Sigarayla tek başınıza mücadele etmeniz zordur. Bir bağımlılık her bağımlılık gibi bir hastalıktır. Bırakma kararlılığı, uygun tedavi ve motivasyonla siz de sigarayı bırakabilirsiniz. Hemen size en yakın sigara bırakma polikliniğine başvurarak randevu alarak, kendiniz ve aileniz için yeni, sağlıklı bir başlangıç yapmanız gerekmektedir.” diye konuştu.