Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum Ekim ayı şirketleşme performansı açıklandı
Erzurum Ekim ayı şirketleşme performansı açıklandı
Erzurum 10 ayda 135 tasarım üretti
Erzurum 10 ayda 135 tasarım üretti
Patentte Erzurum farkı
Patentte Erzurum farkı
ETÜ’de kadına yönelik şiddete dikkat çekildi
ETÜ’de kadına yönelik şiddete dikkat çekildi
Dolaylı Ar-Ge teşviki 59.3 milyar TL oldu
Dolaylı Ar-Ge teşviki 59.3 milyar TL oldu
HABERLER>SİYASET
4 Ekim 2018 Perşembe - 02:43

Plan ve Bütçe Komisyonunda yoğun mesai

Türkiye Kalkınma Bankası Anonim Şirketi'nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü.

Plan ve Bütçe Komisyonunda yoğun mesai

Türkiye Kalkınma Bankası Anonim Şirketi'nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş.'nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi görüşüldü. Toplantıda konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, dünya ve özellikle Türkiye'nin yeni bir ekonomik süreçten geçtiğini söyleyerek, "Bu süreci ekonomik anlamda daha sağlıklı bir zemine, daha sürdürülebilir büyüme ve kalkınma zeminine oturtabilmenin gayreti içerisindeyiz bizler de. Açıklanan Orta Vadeli Plan ile yeni ekonomik program anlayışı benimsenmiş ve yeni ekonomik modelin uygulanması noktasında güçlü bir irade ortaya konulmuştur. Bu noktada kalkınma programlarının en önemli uygulayıcılarından biri olarak gördüğümüz Türkiye Kalkınma Bankasının geçmiş pratiklerine bakarak kalkınma hedeflerine ulaşmada üzülerek ifade etmem gerekir ki etkin bir yer alamadığını görüyoruz. Günümüzde dünyada yaklaşık 550 adet kalkınma bankası mevcuttur. Bunların 520 tanesi ulusal düzeyde faaliyet gösterirken, geri kalanı ise bölgesel ve küresel düzeyde faaliyet göstermektedir. Türkiye’de ise toplam 52 bankanın içerisinden 13 tanesi kalkınma ve yatırım bankasıdır. Bunlardan İller Bankası Anonim Şirketi (İLBANK), Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketi (EXİMBANK), İstanbul Saklama ve Takas Bankası Anonim Şirketi (TAKASBANK) ve Türkiye Kalkınma Bankası Anonim Şirketi olmak üzere 4’ü kamu sermayeli bankalardır" ifadelerini kullandı.

Türkiye Kalkınma Bankası hakkında bilgiler veren Muş, "2017 yıl sonu itibarıyla Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 3 trilyon 253 milyar Türk lirası, kredi büyüklüğü ise 2 trilyon 112 milyar Türk lirası olarak gerçekleşmiştir. Kalkınma ve yatırım bankaları toplam bankacılık sektörü içinde 162,7 milyar Türk lirası aktif büyüklük ile yüzde 5 paya, 126,7 milyar Türk lirası kredi büyüklüğü ile de yüzde 6 paya sahiptir; kalkınma bankalarının toplam bankacılık sektörü içerisindeki payı. Aynı dönemde Türkiye Kalkınma Bankası ise 8,98 milyar Türk lirası aktif büyüklük ile bankacılık sektöründe binde 2,7 paya, kalkınma ve yatırım bankacılığı sektöründe ise yüzde 5,5 paya sahiptir. Kredi büyüklüğü açısından da 6,9 milyar Türk lirası ile bankacılık sektöründe binde 3,2 paya ve kalkınma ve yatırım bankacılığı sektöründe yüzde 5,4 paya sahiptir. Dolayısıyla buradaki oranlarla da bankanın aslında hem bankacılık sisteminde hem de kalkınma bankacılığı arasında ciddi bir pazar payına ulaşamadığını görmekteyiz. Aktif büyüklüğü açısından Türkiye Kalkınma Bankasına kıyasla EXIMBANK 9,5 katı, İLBANK 2,8 katı, özel bir kalkınma ve yatırım bankası olan TSKB ise 3,5 katıdır. Öz kaynaklar açısından da benzer şekilde bankaya kıyasla EXIMBANK 5 katı, İLBANK 13 katı, TSKB ise 3 katı büyüklüktedir" dedi.

Muş şöyle devam etti:

"Banka yeniden yapılandırma süreci ile birlikte gelişmiş ülkelerdeki kamu sermayeli etkin kalkınma ve yatırım bankalarında olduğu gibi altyapı, çevre, enerji, konut, araştırma ve geliştirme yatırımları, sek törel verimlilik ve rekabeti artıracak yatırımlar, küçük ve orta boy işletmelere ilişkin finansman uygulamaları, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesine katkı sağlayacak yatırımlar, kalkınma programlarında belirtilen öncelikli sektörlerde yapılacak yatırımlar, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin yatırımlar ile benzer alanlarda doğrudan veya diğer bankalar aracılığı ile kredi sağlayarak, fonlar kurarak, garanti ve risk paylaşım programları geliştirerek veya diğer kalkınma ve yatırım bankacılığı araçlarını kullanarak finansman sağlayabilecek bir yapıya kavuşturulacaktır. Hâlihazırda banka, 9 milyar Türk liralık aktif büyüklüğünün yüzde 77’sini borç finansmanı, kredi olarak kullandırmaktadır."

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Varlık Fonu denetim raporlarının geldiğini belirterek, bütçe görüşmelerinden önce kanunun gereği olarak raporları görüşeceklerini ifade etti.

KOMİSYON KABUL ETTİ

Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Kanun Teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Kanun Teklifi kabul edildi.
Teklifle, Kalkınma Bankası'nın çağdaş kalkınma ve yatırım bankası araçları kullanarak, Türkiye'nin kalkınma hedefleri doğrultusunda, sürdürülebilir büyümeye yönelik yatırımların ve projelerin desteklenmesi, sermaye ve fon kaynaklarının etkin kullanımının sağlanması amaçlanıyor.
Kalkınma Bankası kanunun yürürlüğe girmesi ile kalkınma ve yatırım bankası olarak hiçbir hukuki tabi olmaksızın faaliyetlerine devam eder.
Kalkınma Bankası personeli 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre iş sözleşmesi ile istihdam edilir.
Tüzel kişiliğe haiz Türkiye Kalkınma Fonu, banka tarafından hazırlanan Türkiye Kalkınma Fonu iç tüzüğünün ticaret siciline tescil olmasıyla süresiz olarak kurulur.
Türkiye Kalkınma Fonu ve fona bağlı alt fonların yapısı ve işleyişi ile Bankanın fonun yönetimiyle ilgili faaliyetleri 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile bu kanun uyarınca yürürlüğe konan ikincil mevzuata tabi değildir.
4456 sayılı Türkiye Kalınma Bankası A.Ş. Kuruluşu Hakkı'nda Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.

 
Üniversitelerde dijital dönüşüm süreci
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan müjde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıldırım'dan BM'ye İdlib tepkisi
Yıldırım, İdlib'te yaşananlara tepki göstererek, "İdlib olayına bakın. ...
Çelik gündemi ele aldı
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Kılıçdaroğlu’nun, ezanımıza, bayrağımıza ...
‘AK Parti’nin kapıları herkese açık’
Erdoğan, 'FETÖ ve PKK gibi terör örgütlerine bulaşmamış olması, milletimizin ...
 
Büyükşehir’den park rekoru
Büyükşehir Belediyesi il genelinde 4.5 yılda peyzaj, mesire ve yeşil alanlarla ...
TBMM'de 27. Dönem 2. Yasama Yılı başladı
TBMM’nin 27. Dönem 2. Yasama Yılı TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın konuşması ile açıldı.
‘Ekonomide bahar havası çok uzak olmayacaktır’
Bahçeli, "Gerek yeni Ekonomik Program, gerekse de hükümetin aldığı diğer ...
 
Aydemir’den ‘Dadaş İmanı’ vurgusu
Aydemir, ‘Dadaş Nefi yüzlerce yıl evvel kayıt düşmüş ve“Ehl-i dildir diyemem ...
Öz, ‘Ekip çalışması başarıyı getirdi’
Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ŞEHİRDER) düzenlemiş olduğu ...
Milletvekili Aydemir’den yatırım açıklaması
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Erzurum’da bu yıl içinde ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri