Yaklaşık 60 üyesi olan İpek Yolu Ozanlar Kültür Derneği, dernek binasının olmamasından dolayı 2 metre bile tam olmayan bir kömürlükte 2 yıldır ozanlık kültürünü yaşatmaya çalışılıyor. İpek Yolu Ozanlar Kültür Derneği Başkanı Hatem Aksakallı, önemli bir Türk Kültürü olan ozanlığı yaşatmaya çalıştıklarını ama derneğin yaşaması için ortamın çok yetersiz olduğunu ifade etti.
Aksakallı, “Halk ozanlığı Türk kültürü açısından önemli bir yere sahip. Bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. 1974 yılında Doğu Halk Ozanları Kültür Derneğini kurduk. Ancak daha sonra bu derneği fes ederek 2001 yılında Erzurum ve Yöresi Halk Ozanları Kültür Derneğini açtık. Daha sonra bazı nedenlerden dolayı bu derneği de kapatarak yerine 2012 yılında İpek Yolu Ozanlar Kültür Derneğini kurarak ozanlık kültürünü yaşatmaya devam ettiriyoruz. Bu derneği 2 yıl önceye kadar farklı yerlerde kira ödeyerek yaşatmaya çalıştık ama gelirimiz yetersiz olunca kiralara yetişemedik. Bende evimin kömürlüğünü temizleyip düzenleyerek dernek haline getirmeye çalıştım. Ama burası hiç de yeterli değil. İçeri ancak 3 kişi girebiliyor oda çok zor şartlarda. Bizim 60 üyemiz var. Bir gün gelin dernekte toplanalım diye bir şey diyemiyoruz. Biz bu işe sevdalıyız. Ama sevda da bu şekilde zor oluyor. Dışarıdan hiç alaka görmüyoruz. Kendi imkânlarımızla ayakta durmaya çalışıyoruz. Biz yetkililerden tek isteğimiz bize bir dernek yeri imkânı sağlanmasını istiyoruz. Ben bu ozanlık kültürünü yaşatmak için hayatımı harcadım. Bu dernek artık benim bir çocuğum gibi. Ama insan çocuğunu bu kadar zor şartlar halinde olduğunu gördükçe resmen canından can veriyor. Bize yardım edin.” dedi.
SEKMEN’E MEDHİYE
Başkan Aksakallı GÜNEBAKIŞ Gazetesi muhabirine, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen için yazdığı şiiri okudu. ‘İNANMADILAR’ adlı şiirin dizeleri şöyle;
Erzurum’un üstünde kara bulutlar
Kalkacak demiştim inanmadılar
Caddesi sokağı plana uygun
Olacak demiştim inanmadılar
Ekibi ile eldi çıktı meydana
Her birisi birbirinden merdane
Şehri hep birden aldılar ele
Söylemiştim ama inanmadılar
Mehmet Sekmen Erzurum’un alası
Gelip oldu Palandöken velisi
Proje elinde bakın kendisi
Yapacak demiştim inanmadılar
Saltanat bilmiyor her an işinde
Palandöken hiç çıkmadı düşünden
Şimdi yön veriyor dağın başında
Söylemiştim size inanmadılar
Dadaşım geleli şehir gülüyor
Kazasına köyüne kendi gidiyor
Yılların ihmalini ele alıyor
Vallahi demiştim inanmadılar
Palandöken derler Dadaş diyarı
Mehmet Sekmen dadaşların şiarı
Ozanları toplar anar ecdadı
Herkese demiştim inanmadılar
Hatem de sözünü söylemez boşa
Bir şeyler sezdi ki getirdi düşe
Mevlana fırsat versin Mehmet Dadaşa
İşinin erbabı dedim inanmadılar