Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
27 Ocak 2020 Pazartesi - 19:12

Öner, vefatının birinci yıldönümünde anıldı

Türk Felsefe Derneği kurucusu, Prof. Dr. Necati Öner, vefatının birinci yıldönümünde, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca, düzenlenen bir panelle anıldı.

Öner, vefatının birinci yıldönümünde anıldı

Felsefe dünyasının önemli isimlerinden ve kültür alanındaki hizmetleriyle Türk diline ve kültürüne can veren, Türk Felsefe Derneği kurucusu, Prof. Dr. Necati Öner, vefatının birinci yıldönümünde, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca, düzenlenen bir panelle anıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından panele, Prof. Dr. Necati Öner’in özgeçmişi okunarak başlandı. Ayrıca Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı yayınları arasında çıkan Necati Öner Hocanın Bilginin Serüveni adlı eseri hakkında bilgi verildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy toplantıya gönderdiği telgrafla panelin başarılı ve verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Türk Tarih Kurumu Konferans salonundaki panelin açılış konuşmasını Atatürk Kültür Merkezi Başkan Vekili Dr. Zeki Eraslan yaptı. Dr. Eraslan Prof. Dr. Necati Öner’le çalışma fırsatı bulamamaktan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Atatürk Kültür Merkezine çok ciddi emeği olmuş saygıdeğer bilim insanı merhum Necati Öner hocamızı hizmet ettiği kurum olarak, 2020 yılında ilk programı gerçekleştiriyoruz” dedi.

Prof. Dr. Aydın Sayılı’nın başkan ve Prof. Dr. Necati Öner’in başkan yardımcısı olduğu dönemde çalışanların çok şanslı olduklarını ifade eden Eraslan, “İlim dünyasıyla, ilim insanları ile sohbet etmek onların hizmetinde bulunmak, onların elini öpmek, onların toplantılarına katılmak bir üniversite gibi. Üniversitede göremediğiniz birçok şeyi bu noktada iktisap edebiliyorsunuz” diye konuştu.

Kurumu miras olarak devraldıkları Prof. Dr. Aydın Sayılı ve Prof. Dr. Necati Öner’i rahmetle yad ettiğini ifade eden Eraslan, “Bugünün yeni emanetçileri olarak bize bıraktıkları kurumları, elimizden geldiğince onların bıraktığı yerden daha ileriye taşımaya devam edeceğiz’’ dedi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının geniş bir yelpazeye sahip görev alanı ile hizmet etmeye devam ettiğini ifade eden Dr. Zeki Eraslan, kurumun çalışmaları hakkında bilgi vererek, Türk Masal Külliyatı ve Türk Devlet ve Düşünce Hayatına Yön Veren Şahsiyetlerin Kısa Yaşam Öyküleri Serisi ve Çevirisi projesi kapsamından 8 dile çeviriminin yapılacağını katılımcılara anlattı. Eraslan, bu diller arasında Çince, Japonca, doğudan ve batıdan, Uzak Doğu’dan diller söz konusu, hem devlet adamlarımızın hem düşünce adamlarımızın hayatlarını, hem kendi gençliğimize hem de yurt dışındaki üniversitelere bu değerlerimizi tanıtmayı düşünüyoruz” dedi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki Eraslan konuşmasını, panele katılan hocalara teşekkürlerini sunarak tamamladı.

İlk panelist Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay, Prof. Dr. Necati Öner’in insani yönü ve kültür anlayışını anlattığı konuşmasında, “Onun felsefe meselelerini en iyi bilen bir filozof olduğunu dile getirdi. Hayata ve insanlara hoşgörü ile bakan müstesna bir şahsiyetti” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ahmet İnam anılarıyla zenginleştirdiği konuşmasında, 1954 yılından itibaren tanıdığı Necati Öner’i insani boyutuyla dile getirdi. Prof. Dr. İnam, “Necati Öner’de Erzurum’dan bütün dünyayı kucaklayan sahici bir insan gördüm. Onda içselleştirilmiş, başkalarını incitmeyen bir iman gördüm. Örtük bilgileri, onun tavrında edasında gördüm. Ondaki bu müeddep tavrın, gelenekten (gelen iz) gelen bir tavır olduğunu gördüm. Bu tavrı onun sahici yaşantısında gördüm. Onda kalp akıl birlikteliğini gördüm. 68 kuşağından gelen birisi olarak henüz Necati Öner gibi birini görmedim” şeklinde konuştu.

Türk Felsefe Derneği Başkanı Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi öğrencisi olarak 1970 yılından beri tanıdığı hocasını vatan, bayrak ve Türk diline olan sevgisi üzerinden anlattı. Prof. Dr. Necati Öner’in Türk Felsefe Derneğini 1987 yılında nasıl kurduğunu ve bugünlere getirdiğini ve sonsuz katkılarının nasıl filiz verdiğini ifade etti.

Prof. Dr. Celal Türer ise hocasının eserlerini anlattığı konuşmasında Prof. Dr. Necati Öner’in eğitime bakışını detaylandırarak dile getirdi.

Prof. Dr. Şafak Ural, Prof. Dr. Necati Öner’in mantıkçı tarafını ve hocaların hocası olarak öğrencileri ile nasıl iletişimde bulunduğunu anılarıyla zenginleştirerek anlattı

Prof. Dr. Necati Öner’in ailesinden kızı, oğlu ve torunlarının da katıldığı panelde duygusal anlar yaşandı. Gerçekleştirilen panelle Türk kültürüne eşsiz hizmetlerde bulunan Prof. Dr. Necati Öner bilimsel kişiliği ve felsefe bilimine yaptığı katkılar çerçevesinde ele alındı.

Panel, Başkan Dr. Zeki Eraslan’ın katılımcılara teşekkür konuşmasıyla sona erdi.

Hayatını eğitime adayan değerli bilim insanı Prof. Dr. Necati Öner akademisyen, felsefe profesörü, dekan, Türk Felsefe Derneği Kurucu Başkanı kimliklerinin yanı sıra, 1984-1990 yılları arasında Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunmuştu. Aynı zamanda Türkiye’de felsefi düşüncenin gelişip yaygınlaşması konusunda Türk Felsefe Derneği vasıtasıyla Türk kültürüne eşsiz hizmetlerde bulunmuştu.

 
Gün Dayanışma Günü
 
Kaçak göçmenler donma tehlikesi geçirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genç tasarımcılar yarışıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı genç sanatçılar için görsel sanatlar alanında ...
AYK Erzurumlu Bilim adamı Öner’i panelle andı
Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki Eraslan, “Atatürk Kültür Merkezi'ne ...
AYK’den Dadaş bilim adamına vefa
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından felsefe dünyasının önemli ...
 
Polis Radyosunda 68 yıl gururu
Polis Radyosu'nun 68'inci yılı dolayısıyla "Türkiye Polis Radyosu Lansmanı" ...
81 il 800 ilçe gezdi, evini müzeye çevirdi
Erzurum’da yaşayan ve geçimini üç boyutlu resim yaparak sağlayan Sıddık ...
“Cinuçen Tanrıkorur Beste Külliyatı’’ yayınlandı
AYK, vefatının 20’nci yılında müzisyen, ud icracısı, yazar ve bestekâr ...
 
Şehir Tiyatrosunun maskotu oldu
Erzurum’da tiyatro yönetmeliği yapan çiftin 3 yaşındaki çocukları adeta ...
'Tarihimizi iyi bilmek zorundayız'
Körfez’de düzenlenen “1. Dünya Savaşı ve Sarıkamış Destanı” programında ...
Üniversiteliler tarihe sahip çıkıyor
KKEF öğrencilerince, “Eserine Sahip Çık” projesi kapsamında Pasinler Kalesinde ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri