DURSUN MURAT AYDIN(İHA) - 25 Mart İlköğretim Okulu Sivil Savunma Kulübü'nün organize ettiği "Kişi ve Aileleri Afete Hazırlık Eğitim Kursu" adıyla bir kurs düzenlenecek.
Kursun 10 saatlik bir eğitim kursu olduğunu belirten 25 Mart İlköğretim Okulu Müdürü Osman Aras, 5 hafta sürecek kurs ile modern afet yönetim sistemini etkin bir şekilde uygulayarak, öğrencilerini ve aile bireylerini afetlere karşı en iyi şekilde hazırlamaya çalıştıklarını söyledi.
Sivil Savunma Kulübü Danışman Öğretmeni Eyüp Ensar Akdemir ise Son 60 yıl içerisinde doğal afetlerin yol açtığı can kaybı ve yapı hasarları istatistikleri dikkate alındığında, can kaybı ve hasarın yüzde 62'sinin depremler, yüzde 15'inin heyelanlar, yüzde 12'sinin su baskınları, yüzde 5'inin kaya düşmeleri, yüzde 4'ünün yangınlar ve yüzde 2'sinin çığ, fırtına vb. gibi meteorolojik kökenli ve diğer afetler nedeniyle meydana geldiğinin görüldüğünü belirtti.
"Ülkemiz jeolojik ve topoğrofik yapısı ve iklim özellikleri nedeniyle büyük can ve mal kayıplarına yol açan afetler sık sık karşılaşan ülkelerin başında gelmektedir." diyen Akdemir, yakın zamanda Van'da meydana gelen depremde can ve mal kayıplarında temel sebebin insanların deprem öncesinde, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekli ilgili yeterli bilgiye sahip olmamalarından kaynaklandığını kaydetti.
AFETE KARŞI EĞİTİM
Akdemir, "En genel tanımla insanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar meydana getiren, normal yaşamı ve insan faaliyetlerini durdurarak veya kesintiye uğratarak etkileyen doğal, teknolojik veya insan kökenli olaylara afet denilmektedir. Ülkemiz jeolojik ve topoğrofik yapısı ve iklim özellikleri nedeniyle büyük can ve mal kayıplarına yol açan afetler sık sık karşılaşan ülkelerin başında gelmektedir. Ülkemizde etkili olan doğal afetleri önem sırasına göre; depremler, heyelanlar, su baskınları, kaya düşmeleri, yangınlar, çığ, fırtına gibi meteorolojik kökenli ve diğer afetler olarak sıralamak mümkündür." şeklinde konuştu.