Hasta ziyaretinin İslamda önemli bir yeri olduğunun altını çizen Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, hasta duasının kabulüne dikkat çekti.
Hasta ziyaretinin önemini anlatan Yazıcı, “Güzel dinimiz hasta ziyaretine çok önem vermiştir. Önemine göre de sevabı pek çoktur. Hasta ziyaretine giden kişi, buna niyet ettiği anda, ilk adımını atması ile rahmet yağmuruna tutulur. Efendimiz hasta ziyaretinin fazileti hakkında şöyle buyurdular, ‘Kim güzel bir şekilde abdest alır, sevap düşüncesiyle hasta olan mümin kardeşini ziyarette bulunursa, cehennemden yetmiş yıllık yürüme mesafesi uzaklaştırılır.’ Hastaları ziyaret etmek Peygamberimizin sünnetidir. Peygamberimiz kendisi hastaları ziyaret eder, ashabına da hastaları ziyaret etmelerini emrederdi. Mümin, gayr-i müslim ayırt etmezdi. ‘Kim bir hastanın hâl ve hatırını sormaya gider veya Allah için sevdiği bir kişiyi ziyaret ederse, ona bir melek şöyle seslenir: Sana ne mutlu! Güzel bir yolculuk yaptın. Kendine cennette barınak hazırladın!’ sözleriyle hasta ziyaretini teşvik ederdi. Çünkü hastayı ziyaret etmek Müslümanın Müslümana karşı bir hakkıdır. Hz. Ali, Rasûlüllah’ı şöyle buyururken işittim demiştir; ‘Bir Müslüman, hasta olan bir Müslüman kardeşini sabahleyin ziyarete giderse, yetmiş bin melek akşama kadar ona rahmet diler. Eğer akşamleyin ziyaret ederse, yetmiş bin melek onun için sabaha kadar istiğfar eder ve o kişi için cennette toplanmış meyveler vardır.’ dedi.
ZİYERETLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Hasta ziyaretlerinde dikkat edilmesi gereken hususları sıralayan Yazıcı, “Hasta ziyaretinde bazı kurallara uyulması bir görev, ahlâkî bir davranış ve edeptir. Bu kurallara uyulmazsa ziyaretten beklenen yararlar elde edilemez. Bu kuralları şöyle özetleyebiliriz; Ziyaret için uygun bir zaman seçilir, mümkünse ziyaret saati önceden bildirilir ve ziyarete temiz bir kıyafetle gidilir. Hasta evinde ise evine kapı çalınıp izin alınarak ve selâm verilerek girilir. Hastanede ise ziyaret saatlerinde gidilir. Hastaya sağlık ve şifa dileğinde bulunulur, geçmiş olsun, Allah şifa versin, nasılsınız, iyi misiniz gibi sözlerle hâl-hatır sorulur. Hastaya iyi ve moral verici sözler söylenir. Peygamberimiz, ziyaret ettiği hastanın yanına girdiği zaman ona, ‘Geçmiş olsun, inşallah hastalığın günahlarını temizler.’ dediği rivayet edilmiştir. Hasta ziyareti kısa tutulur. Hastayı bir anda çok kişi ziyaret etmemelidir. Çünkü hastalara, dışarıdan kolayca başka hastalıklar bulaştırılabilir. Hastayı üzecek, moralini bozacak ve onu yoracak söz ve davranışlardan sakınılır. Güzel şeylerden bahsedilir. Hastanın yanında asık suratla durulmaz, güler yüzlü olunur ve tatlı sözler söylenir. Hastaya bir isteği olup olmadığı sorulur. Ziyarete hastanın sevdiği bir hediye veya okuyabileceği bir kitap veya bir çiçek veya bir kolonya götürülebilir. Ancak hediyenin hastaya ve hastalığına uygun olmasına dikkat edilir. Hastaya dua edilir. Hastane ziyaretlerinde odalarda yüksek sesle konuşulmaması, bir şey yenilip içilmemesi, diğer hastaların rahatsız edilmemesi, moral bozucu söz ve davranışlardan kaçınılması, hasta başında ve hastane ortamında herhangi bir yere ve tedavi malzemelerine dokunulmaması, hastaya doktorunun izni yoksa herhangi bir gıda getirilmemesi, hasta mahremiyetine saygı gösterilmesi gerekir. Hasta uzakta ise veya başka sebeplerle bizzat gidilip hasta ziyaret edilemiyorsa, bir başkası aracılığı ile veya mektup, telefon gibi haberleşme araçları ile selâm, sağlık ve şifa dilekleri iletilerek bu görev yerine getirilebilir.” sözlerini kullandı.