‘Medya Okuryazarlık ve Sosyal Yeterlilik' projesi, 2015 teklif çağrısı döneminde Erasmus+ Okul Eğitimi Karma Okul Ortaklıkları Programı çerçevesinde Türkiye Ulusal Ajansı’na sunulan ve yapılan değerlendirmede hibe almaya hak kazanmıştı. Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde Türkiye’den T.T. Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi olmak üzere, Macaristan, Slovenya, Slovakya ve Romanya’dan ortaklarla işbirliği halinde yürütülmekte. 1 Eylül 2015’de başlayan ve 31 Ağustos 2017’de sona erecek olan projenin toplam hibe miktarı ise 208 Bin 730 Avro.
HER SINIFTA MEDYA OKURYAZARLIĞI
Proje ile ilgili bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, “Medya okuryazarlığı ülkemizde 7. Sınıf seviyesinde okutulmaktadır. Ancak ABD ile bazı Avrupa ülkelerinde medya okuryazarlığı eğitimi daha küçük yaşlardan itibaren çeşitli derslerle bütünleşmiş şekilde verilmekte ya da bağımsız bir ders olarak okutulmaktadır. Projenin temel hedefi medya okuryazarlığı ve sosyal yeterlik konularında hem ortaokul hem de lise seviyesinde öğrenme-öğretme materyalleri hazırlamaktır. Bunun yanında medya okuryazarlığı ve sosyal yeterlik konularında toplumsal farkındalık oluşturmak ve medya okuryazarlığı ve sosyal yeterlik eğitimlerinin niteliğine katkı sunmak hedeflenmektedir.” dedi.
PROJE GELİŞTİRİLİYOR
Proje dahilinde medya okuryazarlığını geliştirmeye yönelik yapılan toplantıları anlatan Yüksel, “Bu doğrultuda İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde proje ortaklarında görev yapan kişilerden oluşan çalışma grupları oluşturulmuştur. Yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ve yapılacak çalışmaların planlanması amacıyla belirli aralıklarla ortak ülkelerden birinin ev sahipliğinde bir araya gelinen ulus ötesi proje toplantıları düzenlenmektedir. Birincisi ülkemizde, 6-9 Ocak 2016 tarihleri arasında Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya ortak ülkelerden gelen 11 misafir, 2 gün boyunca hem proje konularında fikir alışverişinde bulunmuşlar, hem de şehrimizi tanıma fırsatı bulmuşlardır. İkinci toplantı ise 4-7 Mayıs 2016 tarihlerinde Macaristan’ın Felsonyek Kasabasında Felsonyek Belediyesi ve Deak Ferench Vakfı ev sahipliğinde tamamlanmıştır. Ev sahibi dışındaki proje ortaklarından 11 kişinin katılım sağladığı toplantı, içeriklerin değerlendirilmesi ve ilerleyen dönemlerin planlanması adına oldukça verimli geçti. Türkiye’den ortakları temsilen bulunduğumuz toplantı boyunca ayrıca Macaristan’ı ve Macar kültürünü yakından tanıma fırsatı bulduk. ” diye konuştu.
PROJE KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR
Proke ile diğer yapılan çalışmaları da aktaran Yüksel, “İçerik Geliştirme Çalıştayı; 1-3 Mart 2016 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu yönetiminde içerik geliştirme ekibinde yer alan öğretmenlerle bir çalıştay gerçekleştirildi. Etkileşimli ve yoğun bir programın ardından içerik geliştirme ekibiyle birlikte öğrenci ve öğretmen kitaplarına dair yol haritası çizildi. Ülkemizde okutulan Medya seçmeli okuryazarlığı dersinin müfredat geliştirme ve öğretim materyali geliştirme ekibinde bulunan Prof. Medya Okuryazarlığı Konferansı: Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu 2 Mart 2016 tarihinde Erzurum Lisesi Konferans Salonunda okul yöneticisi, öğretmen ve öğrencilerden oluşan yaklaşık 350 katılımcıya medya okuryazarlığı eğitimi ile ilgili konferans verdi.” şeklinde konuştu.