Atatürk Üniversitesi’ne bağlı 12 meslek yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun organizasyonu ile bir araya gelerek “Mesleki Eğitim, Müfredatlar, İstihdam” konularını ele alarak değerlendirdiler.
Kültür ve Gösteri Merkezi’ndeki panelin açılışında konuşan Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, mesleki eğitimin amacının, toplumun hedefleri ve iş çevrelerinin talepleri doğrultusunda bireylere belirli bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve uygulama yeterliliklerinin kazandırılması olduğunu anlattı.
TÜZEMEN’İN AÇIKLAMASI
“Meslek alanlarının ihtiyacı olan alt yapı ve teknik eleman ihtiyacı da hızla artmaktadır” diyen Tüzemen, şöyle devam etti:
“Nitelikli iş gücü, verimli bir ekonomi için vazgeçilmez unsurdur. Nitelikli iş gücüne sahip olmanın yolu ise iyi planlanmış mesleki eğitimle mümkündür. Mesleki ve teknik eğitim bu açıdan gelişmekte olan ekonomiler için hayati önem taşımaktadır.”
Ülkemizde, dünyadaki gelişmelere adapte olacak sanayi sektöründe istihdam edilebilecek nitelikli işgücü sıkıntısı çekildiğini vurgulayan Tüzemen, “Bu sıkıntının nedeni, Türk Mesleki ve teknik eğitim sistemine gerek ortaöğretim düzeyinde gerekse yüksek öğretim düzeyinde yeterince önem verilmemesi ve karşılaşılan problemlerdir” değerlendirmesini yaptı.
İngiltere, Fransa, Finlandiya. Hollanda gibi gelişmiş ülkelerde yaşayanların yüzde 70 gibi büyük bir çoğunluğunun mesleki eğitimi ön planda tutuklarını da anımsatan Tüzemen, şunları kaydetti:
“Bu oran Türkiye’de çok aşağılarda kalmaktadır. Türkiye’deki problemlerden birisi de ‘işsizlik değil,mesleksizlik ve nitelikli personel eksikliğidir.’ Meslek yüksekokulları Mesleki ve Teknik Eğitim Sisteminin en önemli aşamalarından birisidir. Değişik sektörlerin istediği bilgi ve beceriyle donanmış ara elemanlar yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Mesleki ve Teknik Eğitim kurumlan ile Ortaöğretim kurumlarının hedef aldığı istihdam sahaları arasında kalan boşluk, meslek yüksek okulları tarafından doldurulmaktadır.”
Atatürk Üniversitesine bağlı 12 meslek yüksek okulunun ortaklaşa düzenlediği panelde, bilim adamları, YÖK Üyesi Prof. Dr. Durmuş Güney, Prof. Dr. Yaşar Nuri Şahin, Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Prof. Dr. Necati Utku, Prof. Dr. Ahmet Küçükgöz, Kız Meslek Lisesi Müdürü Nimet Demircioğlu tarafından mesleki ve teknik eğitim sisteminin orta ve yükseköğretim düzeyinde mevcut durumu analiz edildi ve yaşanan sorunlar ele alınarak çözüm yolları konusunda öneriler sunuldu.