Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, Radyo Ritm’de Erzurum Ajans’ın konuğu oldu. Mesut Gülrenk, Orhan Bozkurt ve Mehmet Şener’in sorularını cevaplayan Ali Korkut, şehir merkezinin 30 yıl öncesinde gecekondulaşmaya başladığını belirterek “O gün önlem alınabilseymiş, bugün mahalleler ve kültürü ayakta kalabilirdi. Kentsel dönüşüm yaptığımız alanlarda hiç Erzurum’un yerli ailesiyle karşılaşmadık” dedi.
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Radyo Ritm’de yayınlanan Erzurum Ajans haber programına konuk oldu. Gazeteciler Mehmet Şener, Orhan Bozkurt, ve Mesut Gülrenk’in sorularını cevaplandıran Ali Korkut, 2010 yılında kentsel dönüşüm kararları alınan alanlarda çalışmaların sürdüğünü belirtti. Erzurum’da kentsel dönüşüm ve tarihi eserlerin çevresinin açılarak insanla buluşmasının kendisiyle başladığını anımsatan Korkut, “Yakutiye Kent Meydanı, şehre kazandırdığım ilk eserdir. Erzurum’da öncesinde kent meydanı kavramı yoktu. İki eseri buluşturduk ve güzel bir eser ortaya koyduk. Erzurum’un en önemli kapılarından olan İstanbulkapı mezbelelikti. Restore ettik, çevre düzenlemesini yaptık, insanla buluştu, artık yıkılma yok olma riski bulunmuyor. Cennet Çeşme sokakta orta yerdeki dükkanları kamulaştırdık, bölge nefes aldı, Boyahane Camisi ve Hamamı gün yüzüne çıktı. Muratpaşa Camisi, Ahmediye Medresesi ve Muratpaşa Hamamını saran kötü yapıları kamulaştırdık, alanı temizledik. Şimdi orası da yeni bir kent meydanı hüviyetine kavuşacak” dedi.
Kentsel dönüşüm bizimle başladı
Ali Korkut, Şener, Bozkurt ve Gülrenk’in sorularını cevaplandırırken, kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Sultanmelik, Aşağı ve Yukarı Habibefendi, Mehdeefendi, Hasanibasri, Hacıcuma, Taş Mescit, Kadana, Abdurahmanağa, Narmanlı mahallelerinide kapsayan alanlar için 2010 yılında karar alındığını ifade etti. Yapılan çalışmaların bu bölgelerde sürdüğünü anımsatan Korkut, “O tarihten sonra değişen yetkiler nedeniyle yeni çalışma için Büyükşehir’in iznine ihtiyacımız var. İki proje için izin istedik, verilmeyince şimdi mevcut işimize bakıyoruz. Mehdiefendi mahallesi, Yeşil Yakutiye konutlarıyla tamamlanıyor. Hasanibasri yapılaşma sürüyor. Hacıcuma projemiz kamulaştırma tamamlandı, son çalışmalar yapılıyor. Proje hazırlama safhasındayız, burada yatay yapılaşmayı ön gören düşüncemiz var.2,3,4,5 katlı bir düşünce. 125 dönüm alan kamulaştırdık, bahçeleri olan bir yapılaşmayı hedefliyoruz, gerekli ilgiyi görürse burası Erzurum’un (meram bağları) gibi güzel bir semt olacak” dedi.
Mahalle kültürü yoktu
Ali Korkut, sorular üzerine kentsel dönüşüm yapılan alanlarda bilinen eski Erzurum’u yaşatacak mahalle kültürüyle karşılaşmadıklarını belirtti. Korkut, kentsel dönüşüm yapılan tüm mahallelerde Erzurum’un yerlisi diye bir unsura rastlamadıklarını ifade ederken “Gittiğimizde karşımıza çevre illerden, ilçelerden gelip yerleşmiş insanlarla karşılaşıyoruz. 30 yıl önce bu işler düşünülmüş olsaydı, belki Erzurum kültürünü ayakta tutacak çözümler olabilirdi. Hacıcuma, Taş Mescit, Abdurahmanağa, Kadana mahallelerinde çoğunlukla virane görünümdeydi. Muhafaza edilebilecek bir konak, ev olsa ayakta tutmaz mıyız? . diye cevap verdi.
Üç Kümbetler bitecek
Ali Korkut, Üç Kümbetler Projesinin uygulama projesi dâhil her şeyin hazır olmasına rağmen çıkarılan engellerle sürekli ertelendiğini söyledi. Ali Korkut, “105 dönüm alanda kamulaştırma tamamlanmış, proje hazırlamışız, ancak bir türlü kurullardan geçmedi. Sürekli bahaneler üretildi, yani birileri şaşı baktı. Nihayet Kültür Bakanlığı müsteşarının da desteğiyle kurul Ankara’da toplandı ve projemiz onaylandı. Bu yıl itibariyle projeye başlıyoruz. Alanda yer verdik, Valimiz Seyfettin Azizoğlu’nun da desek ve atkısıyla Halk Eğitim Merkezi yapılacak, yine müze için yer verdik, bu alanda yapılacak. Butik otellerimiz, kültür merkezimiz yavaş yavaş ortaya çıkacak. İnşallah seçimlerden önce çalışmaların tamamlanmasını hedefliyorum” şeklinde konuştu.