Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
25 Eylül 2020 Cuma - 14:02

Kıtlıkla Mücadeleyi Teknofest’e taşıdılar

Erzurum’da Özel Bilge Koleji, öğrencileri, tarım teknolojileri alanında hazırladıkları ‘Kıtlıkla Mücadelede 10 Yıllık Eylem Planı’ projesiyle Teknofest’te finale kaldı.

Kıtlıkla Mücadeleyi Teknofest’e taşıdılar

Erzurum’da Özel Bilge Koleji, öğrencileri, tarım teknolojileri alanında hazırladıkları ‘Kıtlıkla Mücadelede 10 Yıllık Eylem Planı’ projesiyle Teknofest’te finale kaldı.
Afrika topraklarında safran üretimi planlayan öğrencilerin projesi hayata geçirilirse, 1 hektar alanda 10 yılda 13 milyon lira kar elde edilecek.
Erzurum’daki liseli gençler, Gaziantep’te yapılan Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde ‘İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’nda 763 takım, 2 bin 600 öğrenci arasında ilk 35 arasına girmeyi başardı. 11’inci sınıf öğrencileri Asude Samancı, Elif Azra Uzun, Emir Akal ile Buğra Turgut, okulun kurucu genel müdürü Abdullah Samancı’nın liderliği ve fizik öğretmeni Esra Esengün danışmanlığında yaptıkları proje ile finale kaldı. Bu sene ilk kez Teknofest’e dahil olan ‘Tarım Teknolojileri’ alanında geliştirdikleri proje ile öğrenciler, Afrika’nın verimli topraklarını tarımla buluşturmayı amaçlıyor.
‘Projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz’
Öğrencilerinin 6 aylık yoğun bir araştırma ve çalışma sonucunda projeyi hazırladıklarını söyleyen fizik öğretmeni Esra Esengün, Teknofest’te finale kalmaktan mutluluk ve gurur duyduklarını kaydetti. 24-27 Eylül tarihlerinde finale kalan projelerinin Gaziantep’te değerlendirmeye alınacağını belirten Esengün, “Projemiz, tarım teknolojileri alanında lisans, lisansüstü öğrenciler ve mezun öğrencilerle yarıştı. Biz, onların içerisinden sıyrılarak finale kaldık. Projemize çok güveniyoruz. İyi bir derece alırsa TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın desteği ile projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.
10 yılda toplam 12-13 Milyon TL kar
Teknofest’te yarışacak olmaları nedeniyle çok heyecanlı olduklarını belirten öğrencilerden Asude Samancı ise açlıkla mücadelenin en fazla Afrika bölgesinde yaşandığını hatırlattı. Asude Samancı, projelerini şöyle anlattı:
“Afrika’da ‘Bir hektarlık alanda 10 yılda en fazla ne kar elde edebiliriz? Bu karı nasıl avantajlı bir şekilde bölgeye dağıtabiliriz?’ diye düşündük. Afrika’ya yapılan yardımlar avantajlı olarak kullanılamıyor. Biz, projemizde balık vermeyi değil, balık tutmayı öğretmek istedik. Afrika’da geleneksel tarım maalesef bilinçsiz ve bilgisizce yapılıyor. Bunun önüne geçmek için hassas tarım teknolojilerini düşündük. Afrika’da tarım alanları nadasa bırakılamadığı için çok verim elde edilemiyor. Deniz kıyısından alanlar seçmeyi hedefledik. Çünkü Afrika’nın iç bölümlerinde savaşlar, siyasi problemler var. Verim nedeniyle safran bitkisini seçtik. Safran 3 ay çiçek açıyor geri kalan 9 ayda tarla boş kalacak. O, 9 aylık süre içinde tuz üretimi aklımıza geldi. Okyanus kenarı olduğu için tuz üretimi yapılıyor. Projemizde özelleştirilmiş bir boru kullanarak karı ve verimi arttırdık. 10 yılda toplam 12-13 milyon TL arası bir kar elde edebileceğimizi anladık. Teknofest’e gideceğimiz için çok heyecanlıyız. Hedefimiz yüksek. Bu bir yardım projesi, yaptıklarımız sonuca varırsa, böyle bir kar elde edilirse ve insanlara yardım edebilirsek, bizim için en büyük kazanç budur.”
‘Safran bitkisini tercih ettik’
Afrika’nın iklim koşullarına uygun olduğu için projelerinde safran bitkisini tercih ettiklerini ifade eden Elif Azra Uzun da şunları söyledi:
“Ne kadar kar miktarını fazlalaştırırsak Afrika’ya, insanlara yapacağımız yardım da o kadar fazla olacaktı. Bunun için de elimizdeki en iyi seçenek safrandı. Safran çok hassas bir bitki olduğu için elle toplanması gerekiyor ve tarımda makine kullanılamıyor. Gelişmiş ülkelerde safran tarımı yapılamıyor çünkü işçi gereksinimi fazla. Bunu Afrika’da yapacağımız için işçi sıkıntımız olmayacak. Her yıl binlerce su kuyusu açılmasına rağmen oradaki su ve yiyecek kıtlığı bir türlü çözüme kavuşturulamadı. Yüzlerce çocuk hastalıktan, açlıktan, susuzluktan ölüyor. Bu çok acı bir durum. Tüm dünya olarak buna artık el atmamız gerekiyor. Biz de projemiz ile çözüm arayışına girmiş olduk.”

 
Doğu Anadolu Bölgesi Şiir Yarışması tamamlandı
 
Şehirder’den Sekmen’e yol teşekkürü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETÜ SENTEZ İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi yayında
“ETÜ SENTEZ İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi” isimli elektronik bilimsel ...
Öztaş, EJP-SOIL danışma kurulu üyeliğine seçildi
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü ...
Türkiye 3’üncüsü oldular
Teknofest 2020 Roket Yarışmasında, ETÜ Teknoloji Takımı VardaSky Team Türkiye 3.sü oldu.
 
ETÜ Öğretim üyesi Duman’dan bilimsel başarı
ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Duman, Nanoscale, Nanomaterials, Scientific ...
Aliağa’da Dadaş yoğunluğu
İzmir’in Aliağa ilçesinde 2 bin 862 Erzurum doğumlunun yaşadığı bildirildi. ...
TUİK, YD-ÜFE verilerini paylaştı
Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) Ağustos ayında yıllık yüzde 30,23, aylık yüzde 7,46 arttı.
 
Gürbulak’tan akademik başarı
Doç. Dr. Bekir Gürbulak "Liquid phase exfoliated ındium selenide based ...
Konut haber en’leri açıklandı
Ajans Press’in dijital basın arşivinden derlediği bilgilere göre bu yıl ...
‘Akıllı Beşik’ projesine TÜBİTAK’tan destek
ETÜ Kristal Girişimcilik Merkezi koordinesinde Atatürk Üniversitesi mezunu ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri