Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
27 Şubat 2015 Cuma - 16:34

Kara, Türkçe tespitlerini paylaştı

Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Kara, Türk Dil Kurumu ve Faaliyet Alanları hakkında konferans verdi. Kara, öğrencileri Türk dilinin tarihi, gelişimi ve günümüzdeki yeri hakkında bilgilendirdi.

Kara, Türkçe tespitlerini paylaştı

Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Kara, Türk Dil Kurumu ve Faaliyet Alanları hakkında konferans verdi. Kara, öğrencileri Türk dilinin tarihi, gelişimi ve günümüzdeki yeri hakkında bilgilendirdi.
TDK SÜRECİ
Türk Dil Kurumu ve faaliyet alanları hakkında konuşan Doç. Dr. Kara, Türk Dil Kurumu’nun, Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı üzerine ve onun hami reisliği altında, 12 Temmuz 1932 tarihinde Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla kurulduğunu, kuruluş amacının Türk dilini tetkik etmek, yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek ve elde edilecek neticeleri neşretmek olduğunu söyledi. Kara ayrıca Türk Dili Tetkik Cemiyeti18-23 Ağustos 1934 tarihli II. Kurultay’dan sonra Türk Dili Araştırma Kurumu, 24-31 Ağustos 1936 tarihleri arasında düzenlenen III. Kurultay’da da Türk Dil Kurumu adını aldığını aktardı.
KARA’NIN TESPİTLERİ
Funda Kara, M. Kemal Atatürk’ün Türk diline büyük önem verdiğini dile getirerek cümlelerine şöyle devam etti: “Atatürk, Türk dili üzerindeki yerli ve yabancı araştırmaları bizzat inceleyerek, dönemindeki bilginleri Türk dili üzerinde araştırmalar yapmaya yönlendirmiştir. Türk Dil Kurumu’nun kuruluşuyla birlikte çağdaş Türkçede çok hızlı bir sadeleştirme akımı başladığını da söyleyelim. Bizzat Atatürk`ün öncülük ettiği, Türk dilinin yabancı kökenli sözlerden temizlenmesi akımı 1935 güzüne kadar sürmüş, halkın diline girip yerleşmiş kelimelerin dilden atılması işleminden bu tarihte vazgeçilmiştir. Atatürk`ün ölümünden sonra öz Türkçe akımı, Türk aydınları arasında sürekli tartışılan bir konu olmuş ve özellikle 1960`tan sonra Türk Dil Kurumu bu akımın öncülüğünü yapmaya devam etmiştir. 1980`den sonra tartışmalar durulmuş, bilimsel çalışmalar hız kazanmıştır.
TÜRK DİL KURUMU’NDA İLK ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK
Edebiyat Fakültesi Öğretim üYESİ Doç. Dr. Funda Kara, Türk Dil Kurumu’nun yapısıyla ilgili ilk önemli değişikliğin 1951 yılındaki olağanüstü kurultayda yapıldığını, Atatürk`ün sağlığında Millî Eğitim Bakanı’nın kurum başkanı olmasını sağlayan tüzük maddesi 1951`de değiştirildiğini ve böylece Kurumun dernek statüsüne son verildiğini devletle olan bağlantısının koparıldığını söyledi. Kara: “İkinci önemli yapı değişikliği 1982-1983 yıllarında gerçekleştirilmiştir.  1982`de kabul edilen ve şu anda da yürürlükte olan Anayasa ile Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu, bir anayasa kuruluşu olan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu çatısı altına alınmıştır” dedi.
 Konferans sonunda Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Sadi Çögenli, Doç. Dr. Funda Kara’ya, teşekkür ederek çiçek takdim etti.
 

 
Aksak dualarla uğurlandı
 
DAP’ta Turizm için ‘Master’ açılım
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mami 27 Şubat 2015 Cuma 23:02

Bilimin kadınları önünde saygıyla eğiliyoruz. Değerli Hocamızın çalışmalarında Allah yardımcısı olsun. Rahmetli Prof. Dr. Bilge Seyidoğlu hocamızı rahmetle anıyoruz.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Arifeye’de Dadaşlar Herfene’de buluştu
Arifiye Erzurumlular Derneği, Arifiye'de yaşayan Erzurumluları bir araya ...
Müzehhib Er’in sergisi takdir topladı
Bayburt Üniversitesinde Uluslararası Bayburt Sanatçılar Derneği’nin Bayburt’un ...
İlçelerde ‘Büyük’ tiyatro’ açılımı
Erzurum Şehir Tiyatrosu'nun sahnelediği "Seyr-i Alem Erzurum" ve "Okulumu ...
 
Taş, basın danışmanlığına getirildi
Çat Belediyesi Basın Müşavirliği’ne, Erzurumlu Gazeteci Kürşat Taş getirildi. ...
İLESAM’da Dadaş Ali Nar gündemi
Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) İstanbul ...
Erbakan rahmetle anıldı
'Erbakan'ı anma ve anlama gecesi' ismiyle düzenlenen programa 'Allah dostu ...
 
Erzurum’dan İstanbul’a sanat çıkarması
Erzurumlu Ressam İsmail Tetikçi resim sergilerine bir yenisini daha ekliyor
Erzurum’dan Çukurova’ya maneviyat köprüsü
Nakşibendi tarikatının sofilerinden olan Sofu Dede, Çoban Dede, Cabbar ...
Temiztürk,TYB'de Bosna’yı anlattı
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç.Dr.Hakan Temiztürk ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri