Narman Belediye Başkanı Yücel Ahmet İşleyen, “Narman tam bir orta çağ kasabası gibiydi. Bir insanlık dramı vardı. Şimdi çok iyi bir seviyedeyiz” dedi.
Narman Belediye Başkanı Yücel Ahmet İşleyen, bugüne kadar Narman’a kazandırılan yatırımların bir değerlendirmesini yaptı. Başkan İşleyen, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmeye hazırlandığı süreçte Narman’da tam bir insanlık dramı vardı. Doktor raporlarıyla sabit; bebek ölümleri vardı. Burası tam bir orta çağ kasabası gibiydi. Çok şükür şuanda çok iyi bir seviyedeyiz” dedi.
KİREÇLİ TÜNEL GEÇİDİ İHALE EDİLDİ
Narman Belediye Başkanı Yücel Ahmet İşleyen, ilçe için hayati önem taşıyan iki projeden bahsederek, “Birincisi, Narman-Erzurum ulaşımında Tortum ile ilçemiz arasında bulunan kireçli dağının tünel ile geçilmesi. İkincisi ise ilçe merkezinde kentsel dönüşüm. Şimdi kentsel dönüşüm yapılmadı ama iki ayrı etap olmak üzere TOKİ konutları yapıldı. Kentsel dönüşümü gerçekleştiremedik demiyorum ama belli bir mesafe aldık. Kireçli tünel geçidi dediğimiz problemin ise projesi ihale edildi, onaylandı ve bitti. Artık Ulaştırma Bakanlığı’nda projemiz. Bundan sonra sadece ihale edilmesi kaldı. İnşallah bize nasip olur bu da. Kentsel dönüşüm projemizin ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda ihale edilmesi bekleniyor. Bunun dışındaki seçim vaatlerimizin tamamını yaptık. İhtiyaçlar sürekli gelişiyor ve değişiyor. Biz seçim vaadine koymayıp daha sonra ihtiyaç duyduğumuz çok fazla hizmet de yaptık. Bunlardan bir tanesi Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı(KUDAKA)’nın desteklemiş olduğu Kapalı Halk Pazarı projesi. Bu proje ile de gurur duyuyorum çünkü KUDAKA Bayburt, Erzincan ve Erzurum’u kapsıyor. Bu iller arasında projemiz 97 puanla birinci seçildi ve projemizde şu anda bitmek üzeredir” dedi.
“NARMAN’A TATİL KÖYÜ YAPACAKTIK, RUM BAŞKAN SÜMEN ALTI ETTİ”
Narman Peri Bacalarının 62 kilometre bir alana sahip olduğunu ve insana heyecan veren, gezilmesi inanılmaz haz veren bir bölge olduğunu anlatarak, “Bu bölgeyle ilgili Avrupa Birliğine bir proje sunduk. Avrupa Birliği ise projemizi kabul etti. 65 milyon Euro’luk bir projeydi bu. Ne yapacaktık; 8.702 hektar bir alan oluşturup, bir tatil köyü yapacaktık. Peri bacalarına yüksek standartlarda yollar inşa edecektik. İlçe merkezinde bulunan piramit şeklindeki dağa, gemi restoran uygulaması yapıp tünel ile dağın içerisine girip asansör ile restorana ve seyir alanına giriş sağlanacaktı. 200 kişilik çalışanlar adına konut yapılacaktı. Bütün mahallelerimiz arnavut kaldırım taşı ile kaplanacaktı. İzcilik kamp binaları oluşturulacaktı Maalesef, o zaman ki Avrupa Birliği dönem başkanı Kıbrıs Rum Kesimi’nin lideriydi ve bu insan projemizi sümen altı etti, başarılı olamadık. Belediyemiz tarafından ihmal edilen bir durum da olmadı” diye konuştu.
“HAYVANLARIN İLÇE MERKEZİNDE YÜRÜMEMESİ LAZIM”
Başkan İşleyen daha sonra şunları söyledi; “İlçemizde geçim hayvancılık ile sağlanıyor. Artık gelişen ülkemizde modern yaşam sürmek istiyorsak, ahırların insanların yanında olmaması lazım. Hayvanların merkezde yürümemesi lazım. Siz belediye olarak ne yaparsınız; örneğin meclis kararı aldık, yasakladık. Çıkan vatandaş çıkmakta zorlanabilir, biz buna da altyapı oluşturuyoruz. Buna rağmen vatandaş ‘başkan neden böyle yapıyor’ diye kırılabiliyor. Vatandaştan istediğim, yerel yönetime, belediye başkanına yardımcı olmalarıdır. Biz onların mutluluğu için varız. Biz onların daha hijyen, daha temiz, daha modern, sosyal donatılarıyla iyi bir ilçede yaşamaları için gayret gösteriyoruz. Bazen onların rahatlığı için yaptığımız hizmetlerde, onları aşamadığımız da oluyor.
“NARMAN’DA AÇIK CEZAEVİ GİBİ ‘BİR İŞLETMEMİZ’ VAR”
Narman ilçesinde kurulan açık cezaevi sayesinde orada ekonomiye ciddi fayda sağlıyorlar. Yine orada bir kesimhanemiz ve bir süt entegre tesislerimiz var. Burada da çalışıyorlar. Bu cezaevinin buraya yapılmasında yine ilçemizin değerli bürokratı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdür Yardımcısı Burhanettin Eser, çok ciddi çabalar sarf etmiştir. Tabi başta bu yatırım Ak Parti hükümetimizin yatırımıdır. Dönemin Adalet Bakanının onayı ile başlatılan, konuşlandırılan bir işletme. Biz buna işletme diyoruz cezaevi demiyoruz dikkat ederseniz. Bu işletmenin hayvancılık açısından çok ciddi yararları var. Yeni başlangıç olmasına rağmen ekonomik katkıları hissedebiliyoruz. İnsanlar hayvancılık yapıyor, sütünü verecek yer bulamıyordu. Şimdi sütünü oraya verip devletten paralarını alıyorlar. Örneğin hayvanını pazara çıkartıyor, alıcı bulamıyorsa götürüp hayvanını oraya kestiriyor ve parasını devletten alıyorlar. Bu bizim için çok önemli bir yatırım oldu.
“NARMAN PERİBACALARINI UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNE SOKACAĞIZ”
2004 yılına kadar herkes Narman Peribacaları’ndan bir haberdi, öyle bir şey yoktu. İşte ‘bulanığın deresi’ derdi bizimkiler. Orada acayip acayip şekiller var, neye yarar bilmiyordu kimse. Biz buranın tespitinden sonra tanıtımı için çok ciddi girişimlerde bulunduk. Ulusal televizyonlarda tanıtımlar yapıldı, rahmetli İbrahim Erkal’a klip çektik ve şu anda geldiğimiz nokta şudur; Narman Peribacaları UNESCO dünya mirasları geçici listesindedir. Şimdi bunu UNESCO Dünya Mirası asıl listeye almaya çalışıyoruz. Bölge Milletvekilimiz Zehra Taşkesenlioğlu yakinen bu proje ile ilgileniyor. Narman Peribacaları UNESCO Dünya Mirası listesine girdikten sonra Kültür Bakanlığı ve Milli Parklar tarafından ciddi destekler, yatırımlar gelecektir. Gelişmek için zengin olmamız gerekmektedir. Aile bütçelerine para koymamız gerekmektedir. Bunu hayvancılıkla ve kısmi yapılan tarımla yapmamız mümkün değil. Kaynaklarınızı kontrol ettiğiniz zaman, siz nereden para bulabilirsiniz? O zaman bir turizm seferberliği oluşturmamız lazım. UNESCO Dünya Mirası listesine girdikten sonra devletin birkaç yatırımı gelecek bölgeye. Şu an bölgeye yılda (rakam resmi değil) 10.000 turist geliyorsa, artık on binler, yüz binler olacak, belki de milyonlara yükselebilecek. Çünkü biz hedefi çok yüksek tutuyoruz. Özel sektör ilçemizde işletmeler oluşturacak, bu da bir para dönüşümü oluşturacak. Bunu da sağlayabilirsek, inşallah Narman halkını zenginleştirebilirsek, büyümemiz daha kolay olacaktır.
“EFKAN ALA’NIN NARMAN EĞİTİMİNE CİDDİ KATKILARI OLMUŞTUR”
Bir ilçede yerel anlamdaki sorumluluklarınızla hareket ederek en elzemlerinizi öne alıyorsunuz. Suyunuz akmıyorsa önce suyunuzu yapmanız gerekiyor. Biz eğitimle ilgili SODES projesi kapsamında İngilizce kursu verdik. Okullarımızın, bahçelerimizin parkelerini yaptık. Üniversiteye girecek lise öğrencilerimize kaynak kitaplar dağıttık. İlköğretim okullarının bahçelerine oyun alanları koyduk. Öğrencilerimizin Erzurum tarihini, Türkiye tarihini daha iyi öğrenmeleri için çeşitli geziler düzenledik. İhtiyaç sahibi öğrencilerimize kırtasiye ve giyecek yardımlarında bulunduk. Bunları sponsor yardımıyla gerçekleştirdik. İçişleri eski Bakanımız Sayın Efkan Ala ile görüşüp Narman’daki 200 kişilik yurt yapımını sağladık. Sağlık Lisesi’ni, Ticaret Lisesi’ni ve Teknik Lise’yi, spor salonunu içinde barındıracak büyük bir kampüs yaptık. Yani eğitimdeki fiziki yapıyı oluşturmak adına Sayın Efkan Ala’nın da çok ciddi katkıları olmuştur. Bu vesile ile kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.
“İBRAHİM ERKAL, ERZURUM’DAN ALACAKLI GİTMİŞTİR”
İbrahim Erkal, Narmanlı ve benim çocukluk arkadaşım, okul arkadaşım. Son nefesine kadar hep yanında olduğum, 24 saat arayıp ulaşabildiğim, her şeyimi paylaştığım birisiydi. Sadece Narman’a değil, Erzurum’a değil, Türkiye’ye mal olmuş bir sanatçıydı İbrahim Erkal
Şarkılarından, sesinden çok etkilendiğim bir arkadaşımdı. O’nun şarkılarını sürekli dinlerim. İbrahim Erkal’in, Erzurum’a çok büyük faydaları olmuştur ve İbrahim Erkal Erzurum’dan alacaklı gitmiştir. Gerçekten Erzurum’dan çok ciddi alacakları var ve bu alacakları kim karşılar, kime tahsil edilir onu bilmiyorum. Herkes kimden alacağı var diye sorgularsa mutlaka bulurlar. Sanki hayal gibi geliyor bana, sanki çıkıp gelecek gibi. Aşık Sümmani Şenliklerimiz var, seneye erteledik. Her seferinde İbrahim Erkal’i arardık ve organizasyonu İbrahim Erkal yapardı. Şimdi biz kimi arayacağız, işin doğrusu bilmiyorum. Çok önemli bir değerdi, çok önemli bir dadaştı. Erzurum ve Palandöken’in kalkınmasının altında büyük imzası olan bir insandı. Palan Otel sahibi Metin Bey, gerekse Polat Otel sahibi İbrahim Polat’ı dağda otel yapmaya ikna etmiş ve bu otelin temelinden çatısına kadar birebir ilgilenmiş bir insandı. Otel olunca insanlar gelmeye başladı. Palandöken’in kayak pistleri tespit edildi, keşfedildi. Sonra 2011 Universiade Kış Oyunları’na aday gösterildi. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ciddi yatırımları oluştu. Erzurum’un mimari olarak başlangıcı Palandöken’den olduğu için İbrahim Erkal’in katkısı çok yüksekti. O dönemdeki 102 ünlü sanatçı ile kar festivali yapmıştı. Türkiye’deki bütün magazin programları 1 hafta boyunca Erzurum’u anlattı. İbrahim Erkal sayesindedir bütün bunlar. Allah mekânını cennet eylesin, bizim için çok önemli değerdi. Ömrümüz yettiğince unutmayacağız. Narman ilçemize de çok büyük bir caddeye İbrahim Erkal Bulvarı adını verdik.”