Erzurum İnşaat Mühendisleri odası Erzurum’daki Yapı Denetim Firmalarının geçici durdurmaları konusunda bir açıklama yaptı. Oda tarafından yapılan açıklamada, Kamu ve özel sektörde çalışan inşaat mühendislerinin her zaman kanunlara bağlı kalarak meslek adına en iyisini yapacak düşünce ve azimde oldukları kaydedilerek, Erzurum’un şuanda sektörel olarak içinde olduğu durumun mevcut Yapı Denetim Kanununun uygulanabilirlik ve işlevselliği açısından tekrar değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
İMO’NUN VURGULARI
İMO tarafından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi, “Son günlerde Erzurum’da tartışılan konuların başında Yapı Denetim Firmalarının geçici durdurma alması, bunun yanında İnşaat Mühendisleri Odası hakkında yapılan yorumlar gündemdeki yerini almıştır. İmo olarak 3-4 Martta yaptığımız genel kuruldan sonra Yapı Denetim Komisyonumuz Oda bünyesinde kurularak çalışmalarına başlamış ve Yapı Denetim Firmalarının basında kapatılma olarak bilinen ancak asıl adıyla geçici durdurma almalarıyla alakalı geçici durdurmalar Resmi Gazetede yayımlanmadan önce bir toplantı yapılarak konu ile alakalı yapılacak çalışmalar gündeme getirilmiş , bununla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden hazırlanan Yapı Denetim Kanunu hakkındaki görüşlerimiz TMMOB Genel Merkezine bildirilme aşamasındayken Erzurum’daki Yapı Denetim Firmalarımızın geçici durdurmaları Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği görülmüştür.
Bilindiği üzere 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu 2011 Ocaktan itibaren tüm Türkiye ile birlikte şehrimizde de uygulanmaya başlamıştır. 9 firma aktif, 3 firmada yedek olarak bekletilmiş ve günümüze kadar denetim faaliyetleri sürdürülürken, kanunun uygulanmasını denetleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilgili yönetmelikler gereği tüm asil firmalar 2 defa büro ve 6 defa şantiye denetiminden geçirilmiştir. Bu denetimler neticesinde de 24 Nisan 2012 tarihi itibariyle 7 firmaya geçici durdurma cezası verilmiştir. İMO olarak Erzurum da proje ve yönetmeliklere uygun çağdaş, özgün, ekonomik ve daha güvenli binalar yapılması, bu anlayışın yaygınlaştırılması için gece gündüz demeden çalışacağımız ve meslektaşlarımızın arkasında da her zaman duracağımız aşikardır. Bunlarla birlikte 4708 sayılı kanunun uygulanması ve uygulatılmasında yaşanan sıkıntılardan sadece Yapı Denetim Firmalarını veya sadece Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personelini hatalı gösterecek tutum içersine girmenin yanlış olduğu kanaatindeyiz. Kanunun uygulanmasındaki müteahhit ve yapı sahiplerinin anlayışı ; Yapı Denetim firmalarını İnşaatı Denetleyen değil prosedür tamamlayan araç haline getirdiğinden dolayı bugün bu sıkıntıların yaşandığını gözlemlemekteyiz.
Gerek kamuda gerekse özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın her zaman için kanunlara bağlı kalarak meslek adına en iyisini yapacak düşünce ve azimde olduklarını düşünmekle birlikte Erzurum ilimizin şuanda sektörel olarak içinde olduğu durumun mevcut Yapı Denetim Kanununun uygulanabilirlik ve işlevsellik açısından tekrar değerlendirilmesi gerektiğini kamuoyuyla paylaşmak isteriz.”