Hukuk Fakültesi olarak büyük hedefler doğrultusunda eğitim-öğretim faaliyetlerini yürüttüklerini belirten Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, Adalet Bakanlığı ile imzaladıkları Hukuk Klinikleri anlaşması kapsamında fakülte öğrencilerinin, adliyelerde vatandaşların sorunlarını arabuluculuk yöntemi ile çözüme kavuşturduklarının altını çizdi. Arabuluculuk yöntemi ile 10 gün içerisinde 26 uyuşmazlığı çözen öğrencilere Adalet Bakanlığından tebrik geldiğini bildiren Dekan Korkmaz, bu sayede memlekete büyük katkı sağladıklarını kaydetti.
HUKUK FAKÜLTESİ TÜRKİYE’DE 4’ÜNCÜ SIRADA
Fakültenin kuruluş yıllarına ve eğitim-öğretim faaliyetlerinin ,çeriğine değinen dekan Korkmaz, “Fakültemiz Bakanlar Kurulu kararı ile 2006 yılında kuruldu. Daha sonra Türkiye Barolar Birliği bir iptal davası açtı, fakültenin kuruluşu ile ilgili. Bu dava Danıştay’dan iptali reddedildi. 3 seneden fazla süren bu dava lehimize sonuçlandı. 2007 yılında ilk öğrencilerimizi aldık. O zaman binamız yoktu tabi.. Fakültemizin öğrencileri Güzel Sanatlar Fakültesi’nin binasında eğitim-öğretimlerini sürdürüyorlardı. Şuan da kendi binamızda eğitim-öğretim çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fakültemize çok sayıda öğrenci gelmektedir. Öğrencilerimiz buradan mezun olduktan sonra kamu kesiminin birçok alanında kendilerine iş bulabiliyorlar. Örneğin Maliye Bakanlığı almış olduğu personelin yüzde 25’ini Hukuk Fakültesi mezunlarından alıyor. Bu çok önemli bir rakam. Bunun yanı sıra Adalet Bakanlığının hâkim, savcı, avukat, noterlik gibi ihtiyaçlarını yine fakültemiz öğrencileri karşılamaktadır. Bunların ötesinde yine fakültemiz öğrencileri arasında yine avukatlık mesleğini seçenlerde çok miktarda var. Serbest meslek icra ediyorlar. Önemli hususiyetlerden biri olan başarı durumunu ifade etmek gerekirse; hâkimlik ve savcılık sınavlarında 116 Hukuk fakültesi arasından bizim fakültemiz 4’üncü sırada yer aldı. Bizim için oldukça gurur verici bir durum. Fakültemizde 9 tane öğretim üyemiz bulunmaktadır. Sadece 2’si Doçent, 1’i Profesör, 2 Okutman ve bizi de asiste eden 35 tane asistanımız ile birlikte yapıyoruz bunu. Asistanlarımızın her biri doktora ve yüksek lisans çalışmalarına devam ediyorlar. Bu bakımdan fakültemiz Türkiye genelinde Batıda ki Fakültelere göre daha az bir öğretim üyesine sahip olmasına rağmen çok büyük başarılar elde eden fakültelerden birisidir. Türkiye’de birçok üniversiteden öndeyiz. Sıralama olarak bakacak olursak 1- Gazi, 2- Ankara, 3-sanırsam Galatasaray ve 4’üncü olarak da Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi. Haziran’da yine hâkimlik, savcılık sınavı olacak, inşallah orada da ciddi bir başarı elde edeceğiz. Bunların yanı sıra fakültemizin bir bölümünü Adalet Meslek Yüksekokulu’na vermişiz. Bizim için kardeş bir yüksekokul. Onların hocalarından da katkı alarak, gerektiğinde bizde onların derslerine girerek eğitim çalışmalarımızı bu şekilde sürdürüyoruz. Toplamda 1720 tane öğrencimiz bulunaktadır. Yüksek Lisans 100’ün üzerinde, Doktorada ise 40’ın üzerinde öğrencimiz var. Yine 20 civarında da yabancı uyruklu öğrencimiz bulunuyor” ifadelerine yer verdi.
YÖK’TEN YENİ UYGULAMA
YÖK’ün bu sene itibari ile yeni bir uygulama başlatarak öğrenci kontenjanını belirli ölçütlere bağladığını söyleyen Dekan Korkmaz, “Bu sene YÖK bir uygulama başlatarak, öğrenci kontenjanı verebilmeyi belirli kıstaslara bağladı. Her anabilimde birer tane olmak üzere 8 öğretim elemanı bulunmadığı takdirde bir fakülteye kontenjan vermiyorlar. Yani öğrenci alı alınamıyor. Bu anlamda da birçok üniversite öğrenci alamaz duruma geldi, fakat biz bunu aşmış bulunuyoruz. Bu fakülte Türkiye tarihinde ilk defa kapatılması istenen bir fakülte olarak tarihe geçti. Barolar birliği bunu hangi amaçla yaptı anlamadık ama buna rağmen fakültemiz rüştünü ispat etti, öğretim üyelerini ispat etti, öğrenci almaya devam ediyor” dedi.
ADALET BAKANLIĞI İLE HUKUK KLİNİĞİ ANLAŞMASI
Adalet Bakanlığı ile imzaladıkları Hukuk Klinikleri anlaşması çerçevesinde uyuşmazlıkları çözerek memlekete büyük katkı sağladıklarının altını çizen Dekan Korkmaz, “Hedeflerimiz fakülte olarak oldukça büyük. Öncelikle biz Adalet Bakanlığı ile birlikte Hukuk Klinikleri anlaşması yaptık. Yapmış olduğumuz anlaşma sonucunda adliyelerde bize özel bir büro verildi. Bizim öğrencilerimiz her gün belirlenen sayılar ile bu bürolarda bulunuyor. Davası olan, sorunu olan, ihtilafa düşmüş olan vatandaşlar geliyorlar adliyeye ve ilk müracaatta bizim öğrencilerimiz ile muhatap oluyorlar. Öğrencilerimiz bu hukuk kliniklerinde vatandaşın sorunlarını dinleyerek onlara çözüm önerilerinde bulunuyor. Geçen hafta 10 gün içerisinde 26 tane uyuşmazlığı hâkime, hekime gitmeden çözdü öğrencilerimiz. Adalet Bakanlığı da bu konudan dolayı bizleri tebrik ederek bunu sitelerinde de yayınladı. Arabulucuya çevirme yöntemi ile bu şekilde uyuşmazlıklar çözülüyor. Kliniklerin en önemli yanı budur zaten. Vatandaşın her sorununu mahkemeye intikal ettirerek, uzun yıllar uğraşmasına sebebiyet vermeden uyuşmazlıkları çözüme kavuşturan bir yöntem arabuluculuk. Arabuluculuğun hem eğitimini verdik, bu noktada da iyi bir yerdeyiz” diye konuştu.
“EN BÜYÜK HEDEFİMİZ SULH VE SÜKÛNETİ SAĞLAMAK”
En büyük hedeflerinin sulh ve sükûneti sağlamak olduğunu belirten Dekan Korkmaz, “Bu memleketin huzur ve güvene ihtiyacı var. Her sorunu adliyeye götürerek sağlayamıyoruz malum. Ama arabuluculukta her iki tarafa çözümler sunuluyor, tarafların bu çözümü kabulü halinde de uyuşmazlık ortadan kalkıyor. Memlekete bundan büyük bir faydalı iş olmaz. Bizimde fakülte olarak bunda büyük bir katkımız var. Bizim en büyük hedefimiz sulh ve sükûneti sağlamaktır, çalışmalarımızda yine bu yönde olacaktır. ' ifadelerini kullandı.