Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce Ramazan’da sağlıklı beslenme konusunda halka yönelik bilgilendirme çalışmalarına devam ediliyor.
İlan ve broşürlerle halkı Ramazan ayında beslenme konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan Halk Sağlığı Müdürlüğü yöneticileri, “Ramazan ayının biz Müslümanlar için büyük bir önemi ve diğer aylar arasında seçkin bir yeri vardır. Bu mübarek aya bir kez daha ulaşmanın ve oruç tutabilecek olmanın sonsuz mutluluğu içerisindeyiz. İslam’ın temel ibadetlerinden olan oruç, vücudumuzun manevi yenilenmesinin yanı sıra fizyolojik yenilenmesi için de bir fırsattır. Bu nedenle iftar, sahur ve bu ikisinin arasındaki zamanda sağlıklı besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmemiz önemlidir” dedi.
Oruç tutarken uzun süreli bir açlık ve susuzluk dönemi geçireceğimiz için bu aya özel beslenme düzeni oluşturarak vücudumuzun en sağlıklı şekilde bu ibadetten yararlanmasını sağlamamız gerektiğini anlatan uzmanlar. Açıklamasında şu ifadelere yer verdiler; “Oruç tutmanın kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları ve şeker hastalığı gibi bazı kronik hastalıkları olanlarda, yaşlılarda, hamilelerde ve emzikli bayanlarda olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz ardı edilmemelidir. Bu tür sağlık sorunları olan veya rahatsızlığı nedeniyle ilaç kullanması gereken kişilerin ilgili uzman hekimin onayı ve önerileri doğrultusunda oruç tutma kararı vermeleri önemlidir.
Ramazanda sağlıklı beslenme ile ilgili her türlü danışmanlık hizmetleri için Aile Hekimlerimize ve Sağlıklı Yaşam Merkezlerimizdeki Diyet Polikliniklerimize başvurabilirsiniz. Bu vesile ile Ramazanımızın hayırlara vesile olmasını temenni eder, sağlıklı günler dileriz”
RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ
Uzmanlardan Ramazanda beslenme önerileri ise şöyle; “Ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenmek için mutlaka sahura kalkın. Sahurda az yağlı peynir, yumurta, zeytin gibi kahvaltılıkları, süt veya ayran, tam tahıllı ekmek ve bol söğüş tercih edin. Uzun süre tok tutucu özelliğinden dolayı sahurda mutlaka yumurtaya yer verin. Orucu zeytin, hurma ve su gibi hafif besinlerle açın ve ılık bir çorbayla öğüne başlayın. İftarda tüketeceğiniz çorba hem bir miktar sıvı ihtiyacınızı karşılayacak hem de mide doygunluğunuzu arttıracaktır.
İftar sofranızda farklı besinlere yer vermeye çalışın.
İftar sofralarında mutlaka salataya yer verin.
Ramazan boyunca haftada 1- 2 kez kurubaklagil yemeği tüketin.
Ramazanda şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli hafif tatlılar tercih edin.
Tatlıların tüketim sıklığında haftada 2-3 kereyi aşmayın ve porsiyonları küçük tutun.
Susama hissi olmasa bile iftar ile sahur arasında bol su içmeyi (en az 10-12 bardak) unutmayın.
Ramazan boyunca meyve ve sebze tüketiminizi arttırın.
Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra 1.5 saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin.
Ekmek ürünlerinin tam buğday, çavdar veya buğday özlü olanlarını tercih edin. Bir Ramazan klasiği olan pideyi iftarda tercih edin.
Besinlerinizi sağlıklı yöntemlerle pişirin, ağır yemeklerden uzak durun. Çok yağlı ve kızartma usulleri yerine ızgara, fırında, haşlama veya buğulama yöntemlerini tercih edin.
Yemeklerinizi pişirirken katı yağlar yerine, zeytinyağı gibi bitkisel yağları tercih edin.
İftardan 1,5-2 saat sonra hafif tempolu yürüyüş yapın. Yürüyüş, besinlerin sindirimine yardımcı olacak ve yavaşlayan metabolizmanızı hızlandıracaktır.
Sahurda tüketeceğiniz çok yağlı, baharatlı ve tuzlu yiyecekler tüketmeyin. Bu yiyecekler, çok fazla susamanıza sebep olacaktır.
Meyve ve sebzelerin kabukları ile yenilebilenleri soymadan tüketmeyi tercih edin.”