KUDAKA desteklerinin Erzurum’da ki sektörel dağılımına değinen Genel Sekreter osman Demirdöğen, Gıda Sektörünün yüzde 22 ile ilk sırada yer aldığını belirtti. Bunun beklenen bir sonuç olduğunu dile getiren Demirdöğen, Erzurum’da her 4 firmadan birinin Gıda sektöründe iş yaptığını ifade etti. Demirdöğen, “Bu sebepledir ki Gıda sektörünün ilk sırada olması beklenen bir sonuç” diye konuştu.
KUDAKA DESTEKLERİNİN ÖZEL SEKTÖRLER ARASINDA DAĞILIMI
Elde edilen verileri değerlendiren ve desteklenen sektörleri paylaşan Demirdöğen, “Gıda sektörüne yüzde 22 seviyesinde bir destek verdik. Erzurum’da ki sektörler dağılımına baktığımız zaman firmaların yüzde 25’i zaten gıda firması. Bu çok doğal bir sonuç oldu. Çünkü Erzurum’da her 4 firmadan biri Gıda sektöründe iş yapıyor. 2’inci sırada yüzde 19 ile inşaat sektörü var. 3’üncü sırada ise yüzde 12 ile turizm sektörü var. Kimya yüzde 11 ile 5’inci sırada yerini alıyor. Baktığımız zaman Metal yüzde 10, Maden yüzde 7, Ziraat yüzde 4, Geri Dönüşüm yüzde 3, reklam yüzde 2, Tekstil ve Enerji ise yüzde 1 destek alan sektörler arasındadır.
Mobilya önemli bir sektör buraya yüzde 8 destek vermişiz. Aslında mobilya sektörü Erzurum’da Gıdadan sonra 2’inci sektör büyüklük aşçısından ama bizim desteklerimizde 5’inci sırada. Buradan Mobilya sektöründen beklenen projelerin daha az geldiği sonucu çıkarılabilir. İnşaat, Metal, Kimya sektörlerinin ilk beşte yer almalarının sebebi yenilikçi odak sektörleri olması ile alakalıdır” şeklinde ifadelere yer verdi.KUDAKA tarafından özel sektöre sağlanan hibe desteklerinden 12 ayrı sektörde bulunan işletmeler yararlandı.
100 TL KUDAKA DESTEĞİ İLE SEKTÖR BAZINDA YAPILAN TOPLAM YATIRIM
100 TL KUDAKA desteği ile bölgede Gıda sektöründe 204 TL, İnşaat sektöründe 221 TL, Kimya sektöründe 202 TL, Turizm sektöründe 201 TL ve Ziraat sektöründe 204 TL’lik yatırım tamamlandı.
DESTEK PROGRAMLARINA GÖRE UYGULANAN PROJE SAYILARI
KUDAKA tarafından verilen destekler; Proje Teklif Çağrısı, Güdümlü Proje Desteği, Doğrudan Faaliyet Desteği ve Teknik Destek olmak üzere 4 ana yöntemle dağıtılır. 2010-2016 yılları arasında Proje Teklif Çağrısı 362, Teknik Destek 218, Doğrudan Faaliyet Desteği 87 ve Güdümlü Proje Desteği 3 olmak üzere toplam 670 proje uygulandı.