Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0
ATAUNİV’de milli teknoloji atılımı
ATAUNİV’de milli teknoloji atılımı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
7 Haziran 2012 Perşembe - 15:13

Erzurum tarihi evlerini arıyor

Tarihi Erzurum evlerinin sayıları her geçen gün biraz daha azalıyor. Modern yapılaşmayla birlikte kaybolmaya yüz tutan ve sayıları her geçen gün azalan Erzurum evlerindeki yapı sanatı, kuşaktan kuşağa gelişerek sürdürülmüş, iklim koşullarının olumsuzluklarına göre biçimlenişi yöre mimarlığına ayrı bir özellik barındırıyordu.

Erzurum tarihi evlerini arıyor

ERZURUM (İHA) - Tarihi Erzurum evlerinin sayıları her geçen gün biraz daha azalıyor. Modern yapılaşmayla birlikte kaybolmaya yüz tutan ve sayıları her geçen gün azalan Erzurum evlerindeki yapı sanatı, kuşaktan kuşağa gelişerek sürdürülmüş, iklim koşullarının olumsuzluklarına göre biçimlenişi yöre mimarlığına ayrı bir özellik barındırıyordu.
Kentin kuruluş süreci içerisinde yer alan Erzurum evleri iklim şartları, savaşlar ve afetlerden dolayı harabeye dönmüş ve zaman içerisinde tek tek yıkılmaya başladı. Günümüzde ayakta kalma mücadelesi veren, en eskisi 18’inci yüzyıla kadar giden Erzurum evleri, Selçuklu ve Osmanlı dönemi mimarisinin zerafetini bu güne taşıyor.
ERZURUM EVLERİNİN ÖZELLİKLERİ
Büyük boyutlu olan evler, kalın kesme taş duvarlarla inşa edilirken belli aralıklarla yatay ahşap hatıllarla birbirine bağlanarak ağır taşların deprem yüklerini karşılayabilmesi hedeflenmiştir.
Tarihi Erzurum evlerinin yapılarında çeşitli taş cinsleri uygulanmış ve bunlardan koyu renkli bazalt türü Karataş, temellerde ve su basmalarında, hafif kalker cinsi olan Boztaş ise binanın dış yüzeylerini oluşturan duvarlarda kullanılmıştır. Kırmızı ve pembeye çalan kamber taşına bazı varlıklı ailelerin evlerinde rastlanmaktadır. Evlerin ara duvarlarında yararlanılan tuğlanın taş ve ahşap kadar kullanım alanı yoktur. Ahşap ise taştan sonra en çok kullanılan yapı malzemesidir. Erzurum evlerinde söğüt, kavak ve çam türlerinden başka ağaç cinslerine pek rastlanılmaz. Çıralı çam dayanıklı olduğundan taşıyıcı kirişlemelerde, pencere ve kapılarda, taş duvar içindeki ahşap hatıllarda kullanılmıştır.
Erzurum evlerinde taş duvarlar, pencere ve kapı yanları dahil tüm köşelerde kesme, orta kısımlarda ise moloz yığma sistemiyle inşa edilmiştir. Bu genel uygulama dışında ayrıca zengin evlerinde tüm yüzeylerin kesme taşla oluşturulduğu örnekler vardır. İç duvarlar tuğlayla örüldüğünden bağlayıcı olarak kireç harç kullanılmış ve Bağdadi sistemle ara bölmeler yapıldığında ise iki Bağdadi çıtaları arasında izolasyonu sağlamak üzere ot ya da samanla doldurulmuştur.
Genellikle düz olarak kurulan damlar, bu tür damlar oda ve avlu üstündeki örtü için uygulanır. Tandırevi üstü örtülürken, çatıda kare biçiminde bırakılan boşluk üzerine diyogenal bindirmelerle üst üste daralarak yerleştirilen ahşap kirişler yükseldikçe daralarak bir sekizgen piramit oluşturur. Bu örtü Erzurum evlerine özgü bir detaylamadır. Bir de Pasin örtü denen ve alınların örtülmesinde kullanılan iki yana eğimli basit bir örtü sistemi vardır. Bu örtülerin tümünde geçerli olmak üzere önce kirişleme üzerine söğüt dalları, sonra bunun üzerine toprak serilerek çatı tamamlanmış olur.
Erzurum evlerinin cephelerinde en önemli öğe çıkmalardır. Bazı örneklerde zemin kata tavan olan üst kat döşemesi, 40 ile 90 santimetre kadar dışarıya taşırarak verev çıkmalar yapılmıştır. Diğer bazı örneklerde ise tüm kat değil odaların bazıları sokağa taşırılmıştır. Plan şemasındaki Erzurum evi karakterini zemin kattaki avluyu tandırevi çözümleri belirler. Giriş kapısından içeri geçildiğinde önce avluya ulaşılır. Buradan yandaki mekanlara, tandır evine ve üst katta divanhaneye geçilir. Tandır evinin plan şeması kare, dikdörtgen ya da uzun dikdörtgen olabilir. Bu sonuncu tandır evinin arkada olduğu durumlarda meydana gelir. Tandırevi, oturma, dinlenme, yemek yeme gerekirse yatma gibi işlevlerin sürdürüldüğü çok amaçlı kullanılan bir mekandır. En küçükleri 5x6 metre boyutlarında olan bu mekanın genellikle kare ya da kareye yakın dikdörtgen olması, üzerine oluşturulacak kırlangıç çatı için kolaylık sağlamaktadır. Odalar, dolap, sedir ve ocaklarıyla Anadolu'nun diğer yörelerindeki ilkelerin geçerli olduğu mekanlardır. Sofa ise karasal iklim nedeniyle oldukça küçülmüş ve işlevinin önemli bir bölümünü yitirmiş yalnızca geçit mekanı haline dönüşmüştür. Sofadaki günlük yaşamla ilgili işlev tandır evinde sürdürülmektedir.

 
Kız Meslek’te mezuniyet coşkusu
 
İletişim’e ‘Yeşil Kamera’ ödülü
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yoncalik, 8 Haziran 2012 Cuma 19:02

Erzurum evlerini arayan arkadas, ilgili yer belediyedir...zira bu evleri yikmayi kendisine düstür edinmis kisidir...Hatta daha fazla yikmayi vaad edendir kendileri.. kaynak: “2012 yıkım ve yapım yılı olacak” http://www.erzurumgazetesi.com.tr/haber/2012-yikim-ve-yapim-yili-olacak-/62751

Yorumu oyla      6      4  
Alirıza 8 Haziran 2012 Cuma 14:10

Eğerki eski Erzurum evlerinin varlığını korumak istiyorsanız o kadar gereksiz yardımlar yapılıyorki biraz kısarsanız bu tarihi evlerin restorasyono yapılır ya müze yada konut olarak bakımı yapılarak yaşatılır.

Yorumu oyla      6      4  
Yildirim Denizli 7 Haziran 2012 Perşembe 22:59

Erzurum tarihi evlerini ariyor diyorsunuz, ben inanmiyorum.Aramalari gerekmez, ne varsa zaten gözlerinin önünde, onlarsa görmek istemiyorlar.Dadas icin " Tarihi Ev " ,gecmis kültürümüz, dünümüze ait olan ne varsa hepsi bos adam isleridir.Tersini düsünen Erzurum da varligini sürdüremez.Y. Denizli - Düsseldorf

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yakutiye hatıra alanı oldu
Erzurum’da Atatürk Üniversitesinden mezun olan öğrenciler üniversite girişindeki ...
'Bir kitap da sen koy'
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen ve Teknoloji Öğretmenliği 3. sınıf ...
Aksu’dan şiir resitali
Şair-yazar Mehmet Aksu, Itır Kitapevinde düzenlenen şiir dinletisi programına konuk oldu.
 
Türkçe’nin Gülleri Erzurum’da açacak
Türkçe Olimpiyatları’nın il etkinlikleri kapsamında Türkçenin gülleri ...
Nuh’un Çiçekleri’nde buluştular
‘Nuh’un Çiçekleri’ projesin kapsamında yapılan etkinlikler birçok fotoğraf ...
Ceylan teşekkür turunda
Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan, Türk Şölenine katkı ...
 
Şampiyonlar ödüllendirildi
Oltu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kapsamında hazırlanan 'Kitaplar Sessiz ...
Oglago’ya, TMOK ödülü
Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi ...
Sümmani sergiyle anıldı
Narman’da Aşık Sümmani anısına resim heykel sergisi açıldı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri