ERZURUM (İHA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Erzurum Şubesi Gençlik Kurulu (GENÇ MÜSİAD) tarafından düzenlenen ‘Mazideki Erzurum-2’ adlı programda konuşan araştırmacı yazar Muzaffer Taşyürek, ilim ve ticaret merkezi olan Erzurum’un sadece kahramanlık yönüyle anıldığını söyledi.
Genç MÜSİAD tarafından Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda, Erzurum tarihinin dünü ve bugünü gözler önüne serildi. Tarihi fotoğraflar eşliğinde sunulan Mazideki Erzurum-2 programının açılışında konuşan GENÇ MÜSİAD Başkanı Emre Durmazpınar, faaliyetlerinden bahsederek gençlere sadece iş sahalarında değil, kültürel ve sosyal alanlarda da birşeyler verebilmenin çabası içerisinde olduklarını anlattı.
MÜSİAD Erzurum Şubesi Başkanı Dr. Hüseyin Bekmez ise, Erzurum’un tarihte ticaret merkezi olduğunu ve İpekyolu üzerinde bulunduğunu hatırlatarak yeniden bu canlılığın kazandırılması gerektiğini ifade etti. Bekmez, “Fazla konuşup vaktinizi almak istemiyorum. Bende sizler gibi büyük bir heyecanla mazideki Erzurum’un nasıl olduğunu merak ediyorum. Anladığım kadarıyla da fotoğraflarla Erzurum’un dünü ve bugünü anlatılacak. Şimdiden o fotoğrafları görmek, Erzurum’un dünü ve bugününü görmeyi heyecanla bekliyorum. Böyle bir etkinlik düzenleyen GENÇ MÜSİAD Yönetimine ve bizlere Erzurum’un mazisini anlacak olan Muzaffer Hocama ayrıca bizleri yalnız bırakmayan sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Küçükler Bey’e ve siz değerli katılımcılara teşekkür ederim.” diye konuştu.
KÜÇÜKLER: ERZURUM SOĞUK IRAK KAVRAMINI YIKTIK
Programa katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’de ‘Mazideki Erzurum’ kelimesini duyduğunda hayli heyecanlandığını ve bu nedenle de programa büyük bir istekle katıldığına dikkat çekerek, “Gerçekten mazideki Erzurum’u merak ediyorum. Bende bir şeyler öğrenmek, Muzaffer hocamın, değerli bilgilerinden yararlanmak büyük bir heyecanla geldim.” ifadelerini kullandı.
Marka olma anlamında şehrin akla ilk gelen kavramlarının önemli olduğunu hatırlatan Başkan Küçükler, "Erzurum denince ilk akla gelen sözcükler 'soğuk, ırak' oluyordu. 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'ndan sonra 'kar, cıvıl cıvıl bir dağda insanların kayak yapmaları' akla gelir oldu. Erzurum gelecekte enerji koridorlarının merkezi konumunda olacak" diye konuştu.
6 BİN YILLIK TARİH
Araştırmacı yazar Muzaffer Taşyürek, Erzurum'un 6 bin yıllık bir tarihi geçmişe sahip olduğunu belirterek, "Erzurum 1800’lü yıllarda bir ticaret şehri, bir ilim yuvası iken her ne hikmetse belli bir tarihten sonra kahramanlığıyla, zaferiyle anmaya başladık. Medreselerimiz, kütüphanelerimiz vardı. İlhanlılar döneminde Erzurum’da 28 tane kütüphane, onlarca medrese vardı. Günde binlerce devenin yük taşımacılığı yaptığı bir şehirdi. Bir ticaret merkezi olan, ilim irfan yuvası olan Erzurum’u nedense belli bir süre sonra savaşları ile, savaşlardaki kahramanlıkları ve yiğitliğiyle anmaya başladık." dedi.
BADİRELER ŞEHRİ ERZURUM
Erzurum'un bir yandan Rus ve Ermeni işgaliyle bir yandan da doğal afetlerle tahrip olduğunu anlatan Taşyürek, sözlerine şöyle devam etti:
"Erzurum'u hep şanlı kahraman yönüyle gündeme taşıdık. Ticari, ilim, İpekyolu merkezi olma kimliğini savaşları anlatırken öteledik. Siyasilerimiz de böyle popüler konuşmalarla Erzurum'un şanlı, şöhretli, savaşlı kahramanlık yönlerini vurgulayarak şehri takdim ettiler. Kayseri gelişip serpilirken şehircilik anlamında müthiş bir gelişim gösterirken Erzurum'a hep bu şiirleri okudular. Mazideki Erzurum'un bize hep kahramanlığını gösterdiler."
Programda, "Gençliğin Manifestosu" ve "Geçmişten Geleceğe Erzurum" konulu sinevizyon gösterisinin ardından seslendirilen Erzurum türküleri ile sona erdi.