Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>EKONOMİ
30 Kasım 2019 Cumartesi - 04:10

Erzurum dış ticaret verileri açıklandı

MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - Erzurum’dan ihracat ve ithalat odağında gerçekleştirilen dış ticaret tutarı bu yılın 10 ayında 48,6 milyon dolara ulaştı.

Erzurum dış ticaret verileri açıklandı

Erzurum’dan ihracat ve ithalat odağında gerçekleştirilen dış ticaret tutarı bu yılın 10 ayında 48,6 milyon dolara ulaştı. Doğu Anadolu Bölgesinden gerçekleştirilen dış ticaret değeri geçen yıla göre yüzde 5,2,  Erzurum’da yüzde 1,44 oranında arttı. Erzurum’un bölge toplamında dış ticaret payı yüzde 4.95 oldu.

ERZURUM DIŞ TİCARET

Ticaret Bakanlığı 2019 Ocak – Ekim Dönemi Erzurum dış ticaret verilerini açıkladı. Erzurum’da yılın 10 ayında 20,63 milyon dolarlık ihracat, 27,9 milyon dolarlık ithalat olarak toplam 48,6 milyon dolarlık dış ticaret gerçekleştirildiği bildirildi. Bu yılın 10 ayında ilden gerçekleştirilen dış ticaret 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 1,44 oranında arttı.

ERZURUM İHRACAT

Ticaret Bakanlığı verilerine göre Erzurum’da Ocak – Ekim 2019 döneminde 20 milyon 662 bin dolar tutarında ihracat yapıldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre kaydedilen ihracat değeri ise yüzde 79,3 oranında arttı. İlde 2018 yılı Ocak - Ekim döneminde 11 milyon 524 bin dolar tutarında ihracat yapılmıştı.

ERZURUM İTHALAT

Erzurum’da bu yılın 10 ayında 27 milyon 968 bin dolar tutarında ithalat gerçekleştirildi. 2018 yılının aynı dönemine göre yapılan ithalat değeri yüzde 23,2 oranında düşüş gösterdi. İlde 2018 yılı ocak – ekim döneminde 36 milyon 416 bin dolarlık ithalat gerçekleşmişti. İlde dış ticaret toplamında ihracat payı yüzde 42,48, ithalat payı ise yüzde 57,5 oldu.

DOĞU ANADOLU DIŞ TİCARET

Ocak – Ekim 2019 döneminde Doğu Anadolu Bölgesinde 620 milyon 507 bin dolarlık ihracat, 360 milyon 878 bin dolar ithalat olmak üzere toplam 981 milyon 385 dolarlık dış ticaret gerçekleştirildi. Bölgeden kaydedilen dış ticaret bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 oranında artış gösterdi. 2018 yılında bölgeden 932 milyon 147 bin dolarlık dış ticaret kaydedilmişti.

DOĞU ANADOLU İHRACAT

Ticaret Bakanlığı verilerine göre bölgede 620 milyon 507 bin dolar tutarında ihracat yapıldı.  Bir önceki yılın 10 ayına göre, kaydedilen ihracat değeri ise yüzde 5,1 oranında arttı. 2018 yılının 10 ayında bölgeden 590 milyon 281 bin dolar tutarında ihracat yapılmıştı. Erzurum’un bölge toplamında ihracat payı yüzde 3,32 olarak hesaplandı

DOĞU ANADOLU İTHALAT

Doğu Anadolu Bölge illerinden bu yılın ocak – ekim döneminde 360 milyon 878 bin dolarlık ithalat gerçekleştirildi. 2018 yılının aynı dönemine göre, kaydedilen ithalat değeri yüzde 5,6 oranında artış gösterdi.  Bölgeden geçen yılın Ocak – Ekim döneminde 341 milyon 865 bin dolarlık ithalat yapılmıştı. Erzurum’un bölge toplamında ithalat payı yüzde 7.74’e indi.

TÜİK VERİLERİ

TÜİK verilerine göre, Ekim ayında ihracat yüzde 0,1 azaldı, ithalat da yüzde 8 arttı. Dış ticaret açığı Ekim ayında yüzde 263,6 artarak 1 milyar 808 milyon dolara yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 Ekim dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2019 yılı Ekim ayında, 2018 yılının aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 15 milyar 664 milyon dolar, ithalat yüzde 8 artarak 17 milyar 472 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ekim ayında dış ticaret açığı yüzde 263,6 artarak 1 milyar 808 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2018 Ekim ayında yüzde 96,9 iken, 2019 Ekim ayında yüzde 89,6'ya geriledi.

MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ SERİ

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat yüzde 0,5 azaldı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2019 Ekim ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 0,5 azaldı, ithalat yüzde 3,6 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2019 yılı Ekim ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat değişmedi, ithalat yüzde 9,5 arttı.

EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKE ALMANYA OLDU

Almanya’ya yapılan ihracat 2019 Ekim ayında 1 milyar 385 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 950 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 941 milyon dolar ile İtalya ve 874 milyon dolar ile Irak takip etti. Rusya’dan yapılan ithalat, 2019 yılı Ekim ayında 1 milyar 787 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 726 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 516 milyon dolar ile Almanya ve 976 milyon dolar ile ABD izledi.

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERİN İMALAT SANAYİ İHRACATI İÇİNDEKİ PAYI

Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.3 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsıyor. Ekim ayında ISIC Rev.3'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 93,2 oldu. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3,9 oldu. İmalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı ise yüzde 78,5 oldu. Ekim ayında yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 16,2 oldu.

GENEL TİCARET SİSTEMİ

Genel ticaret sistemine göre ihracat 2019 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 azalarak 16 milyar 338 milyon dolar, ithalat ise yüzde 10,8 artarak 18 milyar 177 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 89,9 oldu.

PEKCAN: "ESNAF BİLGİ SİSTEMİ'Nİ GÜNCELLİYORUZ"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Esnaf Bilgi Sistemi'ni (ESBİS) güncelliyoruz. Artık odalarla ilgili sicil kayıt işlemlerinin tamamını ESBİS üzerinden yapabileceksiniz. Bunun mobil uygulamasını da başlatıyoruz. Yıl sonu itibarıyla hazır olacak. Daha da önemlisi her bir esnafın coğrafi konumunu, yaptığı işi bu uygulamada tanıtacağız." dedi.

Ahilik kültürünün dürüst, güvenilir ve insan hukukuna uymayı şart koşan bir kültür olduğuna değinen Pekcan, bu kültürün temsilcilerinin de ahilik kültürünü yaşatan günümüz esnafı olduğunu aktardı.

Pekcan, küresel ekonominin içinden geçtiği bu dönemde ahilik kültürünün yaygınlaşarak devam etmesinin önemine dikkati çekerek, "Ahilik kültürü, hilesiz iş, sağlam mal ve ölçülü kazançtır. Ahi, dükkanını para kazanmak için değil rızkını kazanmak için açar ve kazandığı malı da ihtiyacı olanlarla paylaşır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve geldiği günden beri her zaman esnafın hamisi olduğunu anlatan Pekcan, şöyle konuştu:

"Bakanlık olarak biz de esnafımızı merkeze alan çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ülkemizin büyük hedeflerine ulaşması yolunda da ahilik ruhuna, iş ahlakına bir kez daha sıkıca sarılmaya, mesleğimizin adı, hacmi ve kazancı ne olursa olsun, işimizi ustalıkla yapmaya özen göstereceğiz. Ticaret Bakanlığı olarak günümüzün ahileri esnafımızı, her alanda destekliyoruz ve buna devam edeceğiz. Çünkü, güçlü esnaf, güçlü ekonomi düsturuna inanıyoruz. Esnafımız ne kadar güçlenirse ekonomimiz o kadar güçlenecek. Biz de esnafımızın rekabetçi olmalarını sağlamak için bazı adımlar atıyoruz."

Pekcan, gençleri girişimci olmaya özendirdiklerini ve kurdukları iş yerinde ilk 3 yıl için 75 bin liraya kadar olan kazançlarının vergiden muaf tuttuklarını anımsattı.

Uzun vadeli ve sürdürülebilir politikalar izleyebilmek amacıyla esnaf ve sanatkarlar özelinde sektör analiz raporlarını tamamladıklarını ifade eden Pekcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Esnaf Bilgi Sistemi'ni (ESBİS) güncelliyoruz. Artık odalarla ilgili sicil kayıt işlemlerinin tamamını ESBİS üzerinden yapabileceksiniz. Bunun mobil uygulamasını da başlatıyoruz. Yıl sonu itibarıyla hazır olacak. Daha da önemlisi her bir esnafın coğrafi konumunu, yaptığı işi bu uygulamada tanıtacağız. Örneğin, evde su borusu patladı, 'gece yarısı tesisatçıyı nereden bulacağım' demeyecek. ESBİS'ten bu bilgilere anında ulaşıp, esnafla hemen irtibata geçebilecek."

Pekcan, 2020-2024 Esnaf ve Sanatkarlar Strateji Eylem Planı'nı hazırladıklarını belirterek, "Esnafımızın zincir marketlere karşı rekabetçiliğini sağlayabilmek üzere, tedarik ve dağıtım kooperatif ağı üzerinden ürünlerin tedarik edilebilirliğini sağlamak için gayret sarf ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanlığı'nın ihracatçılara yönelik hazırladığı "kolaydestek.gov.tr" adlı internet sitesinde, verilen desteklerin animasyonlarla anlatıldığını vurgulayan Pekcan, şunları söyledi:

"Bir çocuğun anlayacağı formatta destekleri tanıtıyoruz. Bakanlığımızın mutlaka sizin işinize uygun bir desteği var. Bunlardan yararlanın, devletimiz çok güzel destekler veriyor. Artık ihracat desteklerini de yıl sonu itibarıyla otomasyon sistemine bağlıyoruz. Artık ofisinizden, evinizden ihracat desteklerini inceleyebilirsiniz. Bakanlığa gelip belge ibraz etmeden, sistem üzerinden başvuru yapabileceksiniz. Sistem üzerinde eğer evrakınız eksikse, size geri dönüş yapılacak. Eksik olan evrakla ilgili bilgi alacaksınız ya da teyit edilecek. Bunun dışında kağıtsız ihracata da geçtik. Artık beyannameniniz şirketinizden, ofisinizden yapabiliyorsunuz. Gümrük memuru ile karşılaşmadan eksik olanlar sistem üzerinde isteniyor, siz de sistem üzerinden tamamlıyorsunuz. İhracat yapmayı kolaylaştırıyoruz."

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Akıllı İhracat Platformu" projesiyle ilgili de bilgi vererek, şunları kaydetti:

"Bu biraz uzun bir yazılım. Programın bir kısmını 2020 yılının ilk altı ayında, bir kısmını da yıl sonunda devreye alacağız. Artık ihracatçı olmak isteyen her bir firmamıza dijital bir kimlik vereceğiz. Bardak üreten bir üreticiyle ilgili size sistem üzerinden bütün bilgileri vereceğiz. Bardağı dünyada kimler üretiyor, kimler ithal ediyor, en çok ithalatı yapan ülkeler hangileri, buradaki rakipler kimler, o ülkedeki vergiler neler, pazar koşulları ve nakliyeye kadar birçok bütün sorulara bu sistemde 7/24 cevap veriyor olacak. Ofise gittiğinizce önce bu siteyi açacaksınız. İnşallah en kısa zamanda bunu tamamlamak üzere gayret ediyoruz."

Programa, Vali Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekilleri Gülay Samancı ile Ziya Altunyaldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, oda ve borsa başkanları ile çok sayıda esnaf katıldı.

DOĞU ANADOLU

Doğu Anadolu Bölgesinin ihracat lideri Malatya

Geçtiğimiz Ekim ayında Doğu Anadolu Bölgesinde en fazla ihracatı 31 milyon 352 bin dolar ile Malatya gerçekleştirdi.

Bir çok dünya ülkesine kayısı ihracatı ile kent ekonomisine önemli girdi sağlayan Malatya'da, açıklanan rakamlara göre, geçtiğimiz Ekim ayında 31 milyon 352 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu rakamın büyük çoğunluğunun kayısı ihracatı gerçekleştirirken, aynı ayda kentin ithalat rakamı ise 6,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Malatya’da 2019 yılının ilk 10 ayının rakamlarına bakıldığında ise toplam 221 milyon 839 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiği açıklandı. Bu yıl aylara göre Malatya’dan ihracat rakamları şöyle:

"Ocak 18 milyon 641 bin dolar, Şubat 17 milyon 958 bin dolar, Mart 21 milyon 738 bin dolar, Nisan 20 milyon 585 bin dolar, Mayıs 23 milyon 682 bin dolar, Haziran 15 milyon 741 bin dolar, Temmuz 21 milyon 704 bin dolar, Ağustos 20 milyon 753 bin dolar, Eylül 29 milyon 684 bin dolar ve Ekim ayı ise 31 milyon 352 bin dolar."

Yine bu yıl ilk 10 ay yapılan ithalatın ise toplam 66 milyon 444 bin dolar olduğu belirtildi. Doğu Anadolu Bölgesinde Ekim ayında Elazığ’da 14,66 milyon dolar, Bingöl’de ihracat 141 bin dolar ve Tunceli’de ise 35 bin dolar ihracatın gerçekleştirildiği açıklandı.

EGE BÖLGESİ

Aydın ihracat sıralamasının 19. basamağında yer aldı. Aydın, 2019 yılı Ekim ayında gerçekleştirdiği 83,4 milyon dolarlık ihracat rakamıyla, en çok ihracat gerçekleştiren iller arasında Aydın 19. sırada yer aldı.

Aydın’ın 2019 yılı Ekim ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,8 artarak 83,4 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk 10 ayında ihracat yüzde 1,5 artışla 608,7 milyon dolar olurken, son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,2 artışla 738,7 milyon dolara yükseldi. Ekim ayında 66,9 milyon dolar dış ticaret fazlası veren Aydın’da, ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 506,9 oldu.

Aydın’ın ülke ihracatından aldığı paya bakıldığında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,8 artışla yüzde 0,53 oldu. İllerin ihracatına bakıldığında; Ekim ayında 43 ilin ihracatı artarken, en çok ihracat gerçekleştiren iller arasında Aydın 19. sırada yer aldı. Teknolojik sınıflandırma ile Aydın’ın Ekim ayı ihracatına bakıldığında binde 5 yüksek, yüzde 30,78 orta-yüksek, yüzde 6,81 orta-düşük ve yüzde 62,36 ile düşük teknolojili ürünler iç ve dış pazarlara ihraç edildi.

Aydın’dan Ekim ayında 100 ülkeye ve 5 serbest bölgeye ihracat gerçekleşti. Ekim ayında 54 ülke ve bölgeye ihracat artarken, 41 ülke ve bölgeye ihracat azaldı. En fazla ihracat yapılan ülke 11,6 milyon dolar ile İtalya oldu. İtalya’yı 6,9 milyon dolar ile İspanya, 6,7 milyon dolar ile Almanya ve 6,3 milyon dolar ile ABD izledi. İlk 10 ülkenin ihracattaki payı yüzde 58,9 olurken, ilk 20 ülkede ise bu pay yüzde 76 olarak gerçekleşti. Bunların yanında, ülkeler bazında en dikkat çekici ihracat artışı ise yüzde 12.4’lük artışla Libya, yüzde 1.4’lük artışla Katar, yüzde 1’lik artışla Sierra Leone ve yüzde 969’luk artışla Pakistan oldu. Geçtiğimiz seneden farklı olarak 2019 yılı Ekim ayında Türkmenistan, Kotdivuar, Mauritius, Ekvator, Peru, Çorlu Avrupa Srb. Bölgesi, Mersin Srb. Bölgesi ve Moğolistan gibi ülke ve bölgeler ihraç pazarlarımız arasına katıldı.

Türkiye'nin ihracat yaptığı 220 ülke ve bölgenin 105'ine Aydın'dan ihracat gerçekleştirildiği görüldü. Ülke gruplarına göre ihracatta AB’ye ihracat yüzde 1,2 artarak 42,4 milyon dolar olarak gerçekleşirken, AB’nin Aydın ihracatındaki payı yüzde 50,9 oldu. AB’yi 9,9 milyon dolar ile Orta Doğu ülkeleri ve 6,9 Milyon dolar ile Uzak Doğu ülkeleri izledi.

Sektörlerin ihracat performansına bakıldığında Aydın’dan Ekim ayında 22 farklı sektör içinde gıda ürünleri ve içecek 30,1 milyon dolar ile en çok ihracat yaparak lider sektör olurken, onu 14,7 milyon dolarla makine ve teçhizat, 14,2 milyon dolar ile taşocakçılığı ve diğer madencilik sektörleri izledi. En yüksek artış oranına sahip sektör “Ağaç ve mantar ürünleri” olurken, sektör ihracatını yüzde 188,9 oranında artırarak 14 bin 631 dolara taşıdı. “Metal eşya sanayi” sektöründe artış oranı yüzde 160,7 olurken “Taşocakçılığı ve diğer madencilik” sektörü ihracatını yüzde 40,1 artırmayı başardı.

Türkiye’nin 2019 yılı Ekim ayı ihracatı yüzde 0,1 azalarak 15,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılbaşından bu yana 10 aylık ihracat yüzde 2 artışla 141,4 milyar dolar olurken, son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,7 artışla 170,7 milyar doları aştı. Dış ticaret açığı yüzde 263,6 artarak 1 milyar 808 milyon dolara yükselirken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 89,6’ya düştü.

MUĞLA'DA İHRACAT ARTTI, İTHALAT AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu, 2019 yılı Ekim ayı Dış Ticaret İstatistiklerini yayımladı. Muğla'da ihracat yüzde 12.8 arttı, ithalat ise yüzde 35.7 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2019 yılı Ekim ayında 2018 yılının aynı ayına göre yüzde 12.8 artarak 46 milyon 257 bin dolar, ithalat ise yüzde 35,7 azalarak 16 milyon 85 bin dolar olarak gerçekleşti. Ekim ayında Muğla bu değerlerle Türkiye genelinde en fazla ihracatın gerçekleştiği 27'nci il olurken ithalatta ise 32'nci sırada yer aldı.

Muğla'dan 2019 yılı Ekim ayında en fazla ihracat yapılan ülke Yunanistan oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 5 milyon 929 bin dolar olarak gerçekleşti. Yunanistan’ı sırasıyla 5 milyon 392 bin dolar ile Rusya Federasyonu ve 4 milyon 873 bin dolar ile ABD izledi.

Muğla'ya 2019 yılı Ekim ayında en fazla ithalat Moritanya'dan yapıldı. Bu ülkeden yapılan ithalat 4 milyon 440 bin dolar olarak gerçekleşti. Moritanya'yı sırasıyla 3 milyon 250 bin dolar ile Şili ve 2 milyon 906 bin dolar ile Norveç izledi.

TÜİK tarafından verilen bilgiye göre Ekim ayında Muğla'da fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi 'Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar' (29 milyon 180 bin dolar) oldu. Bu fasılı sırasıyla Taş. alçı, çimento, amyant, mika veya benzeri maddelerden eşya' (5 milyon 653 bin dolar) ve tuz ve kükürt, topraklar ve taşlar, alçılar, kireçler ve çimento' (3 milyon 510 bin dolar) fasılları izledi.

Muğla'da ithalatı en yüksek fasıl ise "Gıda sanayiinin kalıntı ve döküntüleri, hayvanlar için hazırlanmış kaba yemler" (6 milyon 82 bin dolar) oldu. Bu fasılı; 'Hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, yemeklik kah yağlar, hayvansal ve bitkisel mumlar" (5 milyon 943 bin dolar) ve 'Gemiler ve suda yüzen taşıt ve araçlar" (882 bin dolar) fasılları izledi.

İZMİR'DE İHRACAT ARTTI, İTHALAT AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğü, İzmir’in ithalat ve ihracat rakamlarını açıkladı. İzmir’de ihracat yüzde 1,4 artarken ithalat yüzde 7,2 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğünün verdiği bilgiye göre, İzmir’de 2019 yılı ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 1,4 artarak 926 milyon dolar, ithalat yüzde 7,2 azalarak 565 milyon dolar olarak gerçekleşti. İzmir’de ihracatın ithalatı karşılama oranı 2018 Ekim ayında yüzde 149,9 iken, 2019 Ekim ayında yüzde 163,7'ye yükseldi.

İZMİR'DEN EN FAZLA İHRACAT ALMANYA’YA

TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğünün verdiği bilgiye göre, İzmir'den Almanya’ya yapılan ihracat 2019 yılı ekim ayında 100,9 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla ABD (76,9 milyon dolar), Birleşik Krallık (61 milyon dolar), İspanya (56,5 milyon dolar) ve İtalya (42,4 milyon dolar) takip etti. İhracatta olduğu gibi ithalatta da yine Almanya ilk sırada yer aldı. İzmir'e Almanya’dan yapılan ithalat 2019 yılı Ekim ayında 62,1 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla Çin (54,7 milyon dolar) ve ABD (39,2 milyon dolar) izledi.

2019 yılı Ekim ayında İzmir'de en çok ihraç edilen “Yenilen meyveler ve sert kabuklu meyveler” (80,9 milyon dolar) fasılını “Örme giyim eşyası ve aksesuarı” (74,4 milyon dolar) ve “Kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler” (73,4 milyon dolar) ihracatı takip etti.

İZMİR, EGE BÖLGESİNDE İHRACATTA BİRİNCİ

Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre, Ege Bölgesi'nde ekim ayında gerçekleşen ihracatın yüzde 57,3’ü İzmirli firmalar tarafından yapıldı.

MARMARA BÖLGESİ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2019 Ekim ayı dış ticaret istatistikleri verilerine göre, Bilecik’te ihracat azaldı, ithalat arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu Bursa Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Bilecik’te 2019 yılı Ekim ayında, 2018 yılının aynı ayına göre, ihracat yüzde 5,7 azalarak 7 milyon 273 bin dolar, ithalat ise yüzde 23,1 artarak 2019 Ekim ayında 9 milyon 195 bin dolar olarak gerçekleşti. Bilecik'te 2019 (Ocak - Ekim) 10 aylık toplam ihracat 76 milyon 637 bin dolar, 2019 (Ocak - Ekim) 10 aylık toplam ithalat ise 90 milyon 543 bin dolar oldu.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun açıkladığı Ekim 2019 Dış Ticaret İstatistikleri ’ne göre Eskişehir'de ihracat arttı, ithalat azaldı.

TÜİK Bursa Bölge Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre; Eskişehir'de 2019 yılı Ekim ayında, 2018 yılının aynı ayına göre ihracat yüzde 15,3 artarak 107 milyon 865 bin dolar, ithalat ise yüzde 16,7 azalarak 2019 Ekim ayında 74 milyon 496 bin dolar olarak gerçekleşti.

Eskişehir'de, 2019 (Ocak-Ekim) 10 aylık dönemde, toplam ihracat 930 milyon 448 bin dolar, ithalat ise 705 milyon 196 bin dolar oldu.

 

 

 
Oktay ekonomiyi değerlendirdi
 
Terör örgütü propagandası yapanlara operasyon
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oktay ekonomiyi değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2020 Merkezi Yönetim bütçe ve 2018 ...
Varank’ın şahitliğinde imza attılar
Selçuklu medeniyetinin izlerini taşıyan Erzurum ve Konya’nın Organize ...
Erzurum, Konya ile kardeş oldu
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla Çorlu’da da düzenlenen ...
 
'İmkanlarımız cesur girişimcilerimizin emrine amade’
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,"İlk defa, Ar-Ge harcamalarının ...
Ulaştırma ve haberleşmede 757,2 milyar TL yatırım
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, 2020 merkezi Yönetim bütçe ve 2018 ...
Erzurum’un patent payı artışta
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - Türk Patent ve Marka Kurumu(TÜRKPATENT) 2019 Ekim ...
 
DAP’tan 12 projeye 36 milyon destek
2019 yılında DAP İdaresi tarafından desteklenecek olan 124 projeye ilaveten ...
Büyükşehir’den 5 ilçeye tarımsal yatırım
Büyükşehir Belediyesi, Erzurum’un birçok ilçesinde yapımını tamamlayarak ...
Erzurum’da 10 ayda 146 şirket kuruldu
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - TOBB 2019 Ocak - Ekim dönemi birikimli kurulan ve ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri