Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Erzurum Ekim ayı şirketleşme performansı açıklandı
Erzurum Ekim ayı şirketleşme performansı açıklandı
HABERLER>EKONOMİ
5 Eylül 2023 Salı - 04:58

Erzurum’dan 8 ayda 16.9 milyon dolarlık ihracat

ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da Ağustos ayında 3,1 milyon, bu yılın 8 ayında 16 milyon 968 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. İlden Ağustos 2023 döneminde yapılan ihracat Ocak ayına göre yüzde 121,32 oranında arttı

Erzurum’dan 8 ayda 16.9 milyon dolarlık ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ağustos 2023 dönemi ihracat verilerini açıkladı. Erzurum’da Ağustos ayında 3,1 milyon, bu yılın 8 ayında 16 milyon 968 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. İlden Ağustos 2023 döneminde yapılan ihracat Ocak ayına göre yüzde 121,32 oranında arttı, Temmuz ayına göre yüzde 8,03 oranında düşüş kaydetti

ERZURUM 8 AYLIK VERİLER

TİM verileri üzerinden edinilen bilgiye göre Erzurum’dan Ocak ayında 1 milyon 416 bin, Şubat ayında 1 milyon 14 bin, Mart ayında 1 milyon 159 bin, Nisan ayında 1 milyon 813 bin, Mayıs ayında 2 milyon 432 bin, Haziran’da 2 milyon 588 bin, Temmuz ayında 3 milyon 408 bin, Ağustos’ta 3 milyon 134 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi.

AĞUSTOS AYI VERİLERİ VE ERZURUM

TİM verilerinde; Ağustos 2023 döneminde Erzurum’dan 3 milyon 134 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 6 milyon 165 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 16 milyon 411 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 114 milyon 421 bin değerinde ihracat kaydedildiği bildirildi.

8 AYLIK VERİLER VE ERZURUM

TİM verileri üzerinden DOSİAD tarafından yapılan analizlere göre, 2023’ün 8 ayında Erzurum’dan 16 milyon 968 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 36 milyon 304 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 105 milyon 711 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 647 milyon 371 milyon değerinde ihracat kaydedildiği bildirildi.

ERZURUM’UN PAYI

DOSİAD tarafından TİM verileri üzerinden yapılan değerlendirmede, yılın 8 ayında Erzurum’dan gerçekleştirilen ihracat değeri payı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 46,73, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 16,05, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 2,62 olarak hesaplandı.

BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI

Ocak – Ağustos döneminde Malatya’dan 237,9 milyon, Elazığ’dan 239,5 milyon, Hakkari’den 29,0 milyon, Iğdır’dan 49,0 milyon, Van’dan 23,3 milyon, Erzincan’dan 18,3 milyon, Ağrı’dan 17,3 milyon, Erzurum’dan 16,9 milyon, Muş’tan 3,0 milyon, Bitlis’ten 4,8 milyon, Bingöl’den 2,6 milyon, Ardahan’dan 2,9 milyon, Kars’tan 1,0 milyon, Tunceli’den 1,2 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

TÜRKİYE'NİN AĞUSTOS AYI İHRACATI 21,6 MİLYAR DOLAR OLDU

Bir süredir önceki yılın aynı dönemine göre bir ay artı, bir ay eksi seyreden ihracat, Temmuzun ardından Ağustos ayında da yükselerek bu döngüyü kırdı. En çok ihracat yapan sektörler sıralamasında otomotiv 2,7 milyar dolarla zirvedeki yerini korudu. Otomotivi 2,6 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,7 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon izledi. Kilogram başına birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artışla 1,41 dolara yükseldi.

Türkiye'nin Ağustos ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artışla 21,6 milyar dolar oldu. Ocak-Ağustos dönemindeki 8 aylık ihracat ise 165 milyar dolara ulaştı.

Gültepe’nin değerlendirmesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yıl sonu hedefleri açısından kritik aylardan biri olan Ağustos'u rekorla kapattıklarını bildirdi. Ağustos ayları özelinde en yüksek ihracat rakamına ulaştıklarını vurgulayan Gültepe, şöyle devam etti:

Genel ticaret sistemi

“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Ağustos'u 21,6 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artıdayız. Bir süredir önceki yılın aynı dönemine göre bir ay artı, bir ay eksi seyreden ihracat, Temmuzun ardından Ağustos ayında da yükselerek bu döngüyü kırmış oldu. Ocak-Ağustos dönemine baktığımızda 165 milyar dolarla geçen yılla hemen hemen başabaş durumdayız.

Son 12 aylık ihracatta ise 253,6 milyar dolardayız. Ağustos'ta  ihracatımıza en yüksek katkıyı 2,7 milyar dolarla otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,6 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla elektronik ve 1,3 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Geçen ay gemi ve yat, hububat ve makine sektörlerinin ihracatında da önemli artış kaydettik. 36 ilimiz ihracatını artırırken en çok ihracat yapan ilk beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Gaziantep oldu. Ağustos'ta bin 472 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi.

Birim ihracat değerimiz geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artışla 1,41 dolara yükseldi. Parite farkı geçen ay ihracatımıza 715 milyon dolar katkı yaptı. Son 5 aydaki parite katkısı ise 2,2 milyar dolara ulaştı. Ağustos'ta en fazla ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya şeklinde sıralandı. Kazakistan, Norveç ve Somali'nin de aralarında bulunduğu 8 ülkeye ihracat rekoru kırdık.”

2023'TE 100 TİCARET HEYETİ HEDEFİMİZE ADIM ADIM YAKLAŞIYORUZ

İhracatta hedefleri tutturabilmek için tüm imkânları seferber ettiklerini belirten Mustafa Gültepe, bir yandan ana pazarlardaki etkinliklerini güçlendirmek, diğer taraftan da yeni pazarlar bulmak için çalıştıklarını söyledi.

Pazar çeşitliliğini artırma hedefi doğrultusunda ticaret ve alım heyetlerine ağırlık verdiklerini hatırlatan Gültepe, ”Ağustos'ta Brezilya ve Şili'de geniş katılımlı ticaret heyeti gerçekleştirdik. Eylül'de de yine yoğun bir heyet programımız var. İhracatçı birliklerimizle bu ay Kenya, Suudi Arabistan, Tanzanya, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Nijerya, Umman ve Benin'de ticaret heyetleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 2023 için öngördüğümüz 100 ticaret heyeti hedefimize adım adım yaklaşıyoruz” dedi.

1 MİLYAR DOLARLIK KREDİ HACMİNİN GENİŞLETİLMESİ İÇİN TEMASLARIMIZ DEVAM EDİYOR

Mustafa Gültepe, ihracatta hedeflere ulaşabilmek için finansmanın hayati önem taşıdığının altını çizdi. İhracatçıların son dönemde artan finansman ihtiyacının karşılanması için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Gültepe, şunları söyledi: “28 Ağustos'ta, 11 bankamızla beraber 1 milyar dolar hacminde bir kredi protokolü imzaladık. Protokol çerçevesinde firmalarımız 5 milyon dolar veya 100 milyon TL'ye kadar uygun maliyetli ihracat kredisi kullanabilecek. İhracatçılarımız, rotatif veya taksitli kredi seçeneklerinden birini tercih edebilecekler. Yeni kredi paketinin tüm ihracatçılara hayırlı olmasını diliyorum. Paketin şartlara göre genişletilmesi içini temaslarımız sürüyor. Bu görüşmelerin olumlu sonuçlanacağına ve daha çok ihracatçımızı uygun koşullu kredi ile buluşturacağımıza inanıyorum.”

Mustafa Gültepe, yeşil dönüşümün finansmanı konusunda da bankalarla farklı bir finansman mekanizması üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi.

İHRACATI GÜÇLENDİRECEK ADIMLAR ATILIYOR

‘İhracatı güçlendirecek adımlar atılıyor’ diyen Gültepe şunları kaydetti:

‘Küresel piyasalarda belirsizliklerin kronikleştiği, dengesiz ve riskli bir yapı oluştu. Bu durum ihracatçılarımızın kısa vadede dahi planlama yapmasını oldukça zorlaştırıyor.

Ukrayna-Rusya savaşının son bulmasını umut etmemize rağmen, yanı başımızdaki bu savaş, küresel gıda ve enerji tedarikini tehdit etmeye devam ediyor. Jeopolitik risklerin arttığı bir yılda ihracat ailesi olarak, geçen yıla benzer bir ihracat performansı yakaladık. Yedi aylık ihracatımız 143,4 milyar dolar oldu. Yılın kalan bölümünde ana pazarlarımız konumundaki Avrupa ve ABD ekonomilerinde son çeyrekte beklenen canlanmanın ihracatımıza olumlu yansıyacağını öngörüyoruz.

Diğer yandan Cumhurbaşkanımızın liderliğinde iş dünyamızın gerçekleştirdiği Körfez Turu'nda kurulan yeni ilişkiler ve iş birliklerinin bölgeye yapılan ihracatımızı da olumlu etkileyeceğini görebiliyoruz.

Küresel ticarette trendlerin değiştiği ve pazarların yakından tedarik eğilimlerinin artığı bir süreçte, Arap Körfezi radarımızda olan bir bölgeydi. Çünkü Türkiye, bölgenin en önemli üretim merkezi konumunda ve yakın çevresine güçlü bir ortaklık sunuyor. Dolayısıyla, Körfez ülkeleriyle ticari ilişkilerimiz özel bir önem taşıyor. En önemli ticari partnerlerimizden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri ile ihracat ağırlıklı 10 milyar dolarlık ticaretimiz olsa da potansiyel bunun çok üzerinde. Bu nedenle Mart 2023'te imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması sonrası Körfez ülkelerine yönelik ticaret heyeti programlarını devreye almıştık. Eylül ve Ekim aylarında BAE, Suudi Arabistan, Katar ve Bahreyn'e ticaret heyetlerimiz olacak. Temmuz ayında yapılan ziyaretlerde hükûmetlerimiz uzun vadeli bir ortaklığın önünü açtı. Üretici ve tüccarlar olarak biz, ticaret hacmimizi katlayarak artırabileceğimiz zemine eriştik. Bu nedenle ihracatçılarımızın bu ticaret heyetlerine katılımı çok büyük önem kazanıyor. Temmuz ayında Suudi Arabistan'a ihracat hacmimiz yüzde 189, Birleşik Arap

Emirlikleri'ne yüzde 126 arttı. Bu artışı devam ettirmek bizim elimizde.  İlişkilerimizin devam etmesi hâlinde beş yılda 25 milyar dolarlık ticaret hedefine rahatlıkla ulaşacağımızı düşünüyorum.

Dünyanın en büyük pazarı ABD'ye ihracatımız da artarak devam ediyor. Almanya'dan sonra en fazla ihracat yaptığımız pazar oldu. İhracat hacminin büyümesi için Temmuz ayında iş dünyamızın önemli kuruluşlarıyla kapalı bir oturup yaptık. Ayrıca ABD'nin perakende devi Walmart'ın katıldığı Nitelikli Alım Heyeti düzenledik.

Diğer yandan ekonomi yönetiminin son iki ayda ihracatçıların elini güçlendirecek adımlar atmasından oldukça mutluyuz. Reeskont kredilerinin günlük limiti 1,5 milyar TL'ye çıkarılarak erişim şartları kolaylaştırıldı. KOBİ'lerin reeskont kredilerinden aldığı pay artırıldı. Reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırıldı. Merkez Bankası'nın ihracat kredilerini sıkılaştırma kapsamı dışında tutulmasına yönelik yaklaşımını destekliyoruz. Bu düzenlemeleri ihracatımızın hedeflerine ulaşmasına doğrudan katkı sağlayacak önemli adımlar olarak görüyoruz.’

BÖLGESEL VERİLER

EGE BÖLGESİ

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli’den Ağustos ayında 367 milyon dolarlık ihracat yapıldığını açıkladı.

Ağustos ayı ihracat rakamları açıklandı. Ülkemiz ihracatı yüzde 1,6 artışla 21 milyar 619 milyon dolar oldu. TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı yüzde 3,9 azalışla 367 milyon dolar olurken, Denizli İhracatçılar Birliği'nce kayda alınan ihracat yüzde 3,9 azalışla 283 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Sektörel bazda Denizli ihracatı değerlendirildiğinde; ağustos ayında tekstil-konfeksiyon ihracatının yüzde 13 azalışla 128 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatının yüzde 24 artışla 79 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatının yüzde 1 artışla 45 milyon dolar, tarım ihracatının yüzde 11 artışla 27 milyon dolar, madencilik ihracatının yüzde 15 azalışla 24 milyon dolar olduğunu görüyoruz. Ülkelere göre ihracatımız incelendiğinde ise; ilk sırada yer alan İngiltere'ye ihracatımız yüzde 22 artışla 48 milyon dolar oldu ve dikkat çekti. Ardından gelen ABD'ye ihracatımız yüzde 19,7 azalışla 41 milyon dolar, Almanya'ya ihracatımız yüzde 5,4 azalışla 34 milyon dolar, İtalya'ya ihracatımız yüzde 3,5 azalışla 20 milyon dolar, Hollanda'ya ihracatımız ise yüzde 0,4 azalışla 19 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Ağustos döneminde Denizli'den ihracat yapılan toplam ülke sayısı 180 oldu” dedi.

Küresel talepteki zayıf seyir devam ediyor

Dünyada yaşanan gelişmelere değinen Memişoğlu, “Ülkemizin Küresel İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), ağustosta 49 seviyesinde kaydedildi. Küresel PMI verilerini incelediğimizde ise yeni siparişlerde görülen yavaşlamanın yanı sıra, birikmiş işlerin ve stokların azalmaya devam etmesi, ayrıca tedarik süreçlerinde yaşanan birtakım zorlukların taleplerde ivme kaybına yol açtığını görüyoruz. Euro Bölgesi İmalat PMI, Ağustosta 43,5’e geriledi. Birleşik Krallık’ta ise İmalat PMI 43,0 olarak açıklanırken üretim ve yeni siparişlerdeki düşüşün hızlandığı görülüyor. İspanya’da 46,5, Hollanda’da 45,3, Fransa’da 46, İtalya’da 45,4 olarak ölçülen İmalat PMI, 39,1’lik değeriyle Almanya’da oldukça dikkat çekti. ABD’de ise haziran ayında 46,3 olarak ölçülen İmalat PMI, temmuz ayında yeni siparişlerdeki düşüşün yavaşlaması ve enflasyonist baskıların hafiflemeye devam etmesiyle 2,7 puan artarak 49’a ulaşmıştı. Ağustosta ise tekrar 47,9’a geriledi. Küresel düzeydeki İmalat PMI seviyelerinin eşik değer olan 50’nin altında kalması, uluslararası talep koşullarında daralma olduğuna işaret ediyor. Bu durum da ihracat rakamlarımızı doğrudan etkiliyor” diye konuştu.

“İhracat iklim endeksinde de benzer koşullar görüyoruz” diyen Memişoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı: “İmalat sektörünün ana ihracat pazarlarımızdaki faaliyet koşullarını ölçen ve takip eden ihracat iklim endeksi ise Temmuz ayında 50,3 olarak ölçüldü. Haziranda 51,1 olan değer, temmuz ayında üst üste üçüncü kez aylık bazda azalma kaydetti. Küresel çapta en olumlu talep gelişmelerinin ise büyük ölçüde Orta Doğu ülkelerinde yoğunlaştığını görüyoruz. Hedef pazarlarımızda enflasyon beklentilerin hala üzerinde seyrediyor. Denizli genelinde en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke konumunda olan İngiltere’de yıllık enflasyon temmuz ayında yüzde 7,9 seviyesinden yüzde 6,8’e gerilese de hala orta vadeli hedef olan yüzde 2’nin oldukça üzerinde. Euro bölgesinin enflasyonu ise yüzde 5,3 olarak ölçüldü. Beklenti yüzde 5,1 seviyesindeydi. Doğrudan hedef pazarlarımız olan bu bölgelerdeki enflasyonist baskı ve uygulanan sıkı para politikaları tüketici taleplerini etkilemeye devam ediyor. Eylülde yurtdışı tanıtım faaliyetlerine yoğun bir şekilde aracılık edeceğiz. Denizli İhracatçılar Birliği olarak potansiyel pazarlardaki alıcılarla firmalarımız arasındaki ikili iş görüşmeleri etkinliklerimizi hız kesmeden sürdürüyoruz. 24 Ağustos 2023 tarihinde tekstil makineleri sektörüne yönelik 40 kişilik bir alım heyeti organizasyonu gerçekleştirdik. Eylül ayında, ABD’ye yönelik ev tekstili sektöründe yurt dışı pazarlama programı, Rusya’da Hometextile & Design Moscow Fuarı’yla eş zamanlı yurt dışı pazarlama programı ve İtalya’da Marmomac Fuarı’na info stant ile katılım sağlayarak çeşitli sektörlerimizin yurt dışı tanıtım faaliyetlerine aracılık edeceğiz. Yılın geri kalanında da ihracatımızı artırmak adına yurt dışı pazarlama programlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz"

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Konya’nın ihracatı, Ağustos ayında yüzde 1,80 artarak 293 milyon dolar oldu. İlk 8 aylık ihracat da yüzde 2,13 artışla 2,18 milyar dolara ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ağustos ayı ihracat verilerini açıkladı. İhracat rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Selçuk Öztürk, 2023'ün 2. yarısında Konya’nın ihracat artışının devam ettiğini belirterek, “Türkiye'nin Ağustos ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 artışla 21,6 milyar dolar oldu. Ocak - Ağustos dönemindeki 8 aylık ihracat ise 165 milyar dolara ulaştı. Konya’nın Ağustos ayında ihracatı yüzde 1,80 artışla 293 milyon 69 bin 485 dolar oldu. Konya, Türkiye ihracatından yüzde 1,58 pay alarak en çok ihraat yapan 10. şehir olmuştur. 2023 yılı ilk 8 aylık ihracatımız da yüzde 2,13 artarak 2 milyar 180 milyon dolara ulaşmıştır. Konya’nın son 12 aylık ihracat rakamı da 3 milyar 307 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Temmuz ayında gerçekleşen yüzde yüzde 37,29 artışın ardından Ağustos ayındaki artışla birlikte, 2023 yılının ikinci yarısında ihracat artışımız sürmektedir. Emeği geçen tüm tüccar, sanayici, ihracatçı ve çalışanlarımızı kutluyorum” dedi.

ESKİŞEHİR’İN İHRACATI DA İTHALATI DA ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2023 Temmuz ayı dış ticaret istatistikleri verilerine göre, Temmuz ayında genel ticaret sistemine göre Eskişehir’in ihracatı da ithalatı da arttı.

TÜİK verilerine göre; Eskişehir’de 2023 Temmuz ayında, 2022 yılının aynı ayına göre ihracat yüzde 12,5 artarak 99 milyon 666 bin dolar, ithalat yüzde 34,7 artarak 2023 Temmuz ayında 103 milyon 148 bin dolar olarak gerçekleşti.Türkiye’de ise, Temmuz ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 8,3, ithalat yüzde 10,5 arttı.

MARMARA BÖLGESİ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2023 Temmuz ayı dış ticaret istatistikleri verilerine göre Temmuz ayında genel ticaret sistemine göre Bilecik’in ihracatı ve ithalatı arttı.

TÜİK verilerine göre; Bilecik’te 2023 Temmuz ayında, 2022 yılının aynı ayına göre ihracat yüzde 23,9 artarak 13 milyon 738 bin dolar, ithalat yüzde 9,4 artarak 2023 Temmuz ayında 8 milyon 608 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’de ise, Temmuz ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 8,3, ithalat yüzde 10,5 arttı.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ekonomik şartlar ve depremin etkilerine rağmen Gaziantep’in ihracatında toparlanmanın devam ettiğini ve ağustos ayı itibarı ile en fazla ihracat yapan 5. il konumuna yükseldiğini kaydetti.

Ünverdi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ağustos ayı ihracat verilerine göre Gaziantep’ten geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 oranında artışla 927 milyon 832 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirterek, geçtiğimiz yılın ağustos ayında 916 milyon 34 bin dolarlık ihracat yapıldığını hatırlattı.

Dönem ihracatında ise depremin yansımalarının devam ettiğini dile getiren Ünverdi, ocak-ağustos döneminde Gaziantep’in ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 oranında düşüşle 6 milyar 589 milyon 447 bin dolar olarak görüldüğünü ifade etti.

KAYNAK: HABER FOTOSU TİM KURUMSAL WEB SİTESİNDEN ALINMIŞTIR

 
Ağustos ayı Dış Ticaret verileri yayımlandı
 
2023-ALES/2 sonuçları açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ağustos ayı Dış Ticaret verileri yayımlandı
Ticaret Bakanlığı, Ağustos ayında dış ticaret açığının Temmuz ayına göre ...
Şimşek: 'Ne gerekiyorsa yapacağız'
Şimşek, açıklanan Ağustos ayı enflasyon verileri sonrası "Enflasyonu kontrol ...
Ağustos ayı enflasyonu açıklandı
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Ağustos’ta yıllık yüzde 58,94, aylık yüzde 9,09 oldu.
 
Erzurum’dan 3 ürün daha coğrafi işaret aldı
Gaziantep ve Konya’dan sonra ülkemizde en fazla coğrafi işaretli ürüne ...
Karaca’dan velilere çağrı
Erzurum Matbaacılar, Kırtasiyeciler, Tabelacılar ve Fotoğrafçılar Esnaf ...
Erzurum'da kamu bereketi
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da bu yılın Temmuz döneminde kişi başına ...
 
Erzurum eğitim harcamalarında 22. sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da 2023 Temmuz ayı döneminde gerçekleştirilen ...
Erzurum’un sağlık hizmetleri harcama payı açıklandı
ERZURUM gazetesi - Özel - Erzurum 2023 Temmuz ayı kamu sağlık hizmetleri ...
ETB’den Vali Çiftçi’ye tarım ve hayvancılık brifingi
Vali Mustafa Çiftçi, Erzurum Ticaret Borsası'nı ziyaret etti, ilin tarım ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri