Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
HABERLER>EKONOMİ
23 Mayıs 2023 Salı - 07:02

Erzurum birikimli şirket verileri açıklandı

ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da bu yılın Ocak – Nisan ayları arasında 114 şirket kurulumu gerçekleşti. İl 4 aylık kayıtta kurulan şirket sayısı yüksekliği bakımından Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde Van ve Malatya ardından 3, Türkiye illeri sıralamasında ise 38’inci sırayı aldı.

Erzurum birikimli şirket verileri açıklandı

TOBB Erzurum birikimli kurulan şirket verilerini açıkladı, Erzurum’da bu yılın Ocak – Nisan ayları arasında 114 şirket kurulumu gerçekleşti. İl 4 aylık kayıtta kurulan şirket sayısı yüksekliği bakımından Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde Van ve Malatya ardından 3, Türkiye illeri sıralamasında ise 38’inci sırayı aldı.

ERZURUM OCAK – NİSAN DÖNEMİ

Erzurum’da bu yılın Ocak – Nisan döneminde 114 şirket, 6 kooperatif ve 31 gerçek kişi ticari işletmesi kuruldu. Dönemde 20 şirket, 3 de kooperatif tasfiye işlemi gördü. 4 aylık düzeyde 28 şirket, 3 kooperatif ve 29 gerçek kişi ticari işletmesi ise kapandı.

KUDAKA VERİLERİ

TOBB verileri üzerinden DOSİAD Araştırma Merkezince yapılan analizlere göre 2023 Ocak – Nisan döneminde KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinde 160 şirket, 7 kooperatif ve 53 gerçek kişi ticari işletmesi kuruldu. Dönemde 24 şirket ve 5 kooperatif tasfiye işlemi gördü, 32 şirket, 6 kooperatif ve 54 gerçek kişi ticari işletmesi faaliyetini durdurdu.       

KUZEYDOĞU ANADOLU VERİLERİ

TOBB Kurulan ve kapanan şirket verilerine göre, 2023 Ocak – Nisan döneminde Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illerinde 276 şirket, 10 kooperatif ve 125 gerçek kişi ticari işletmesi kuruldu. Dönemde 31 şirket ve 6 kooperatif tasfiye işlemi gördü, 43 şirket, 6 kooperatif ve 111 gerçek kişi ticari işletmesi faaliyetini sonlandırdı.      

DOĞU ANADOLU VERİLERİ

2023 Ocak – Nisan döneminde Erzurum’la birlikte 14 ilin yer aldığı Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında 997 şirket, 34 kooperatif ve 330 gerçek kişi ticari işletmesi kuruldu. Dönemde 126 şirket ve 13 kooperatif tasfiye işlemi gördü, 104 şirket, 13 kooperatif ve 266 gerçek kişi ticari işletmesi faaliyetini nihayetlendirdi.      

ERZURUM’UN BÖLGESEL PAYLARI

DOSİAD tarafından TOBB verileri üzerinde yapılan analizde, Erzurum’un yılın ilk 4 ayında kurulan şirket sayısı KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 71,25, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 41,30, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 11,43 oranında pay gösterdi

ERZURUM BÖLGEDE 3’ÜNCÜ

Ocak – Eylül 2022 sürecinde Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde en çok sayıda şirket kurulumunun gerçekleştirildiği il 310 şirketle Van oldu. Bu ili 137 şirketle Malatya, 114 şirketle Erzurum, 97 şirketle Elazığ izledi. Dönemde Ağrı’da 60, Erzincan’da 39, Bitlis’te 49, Muş’ta 39, Iğdır’da 32, Bingöl’de 46, Hakkari’de 45, Kars’ta 16, Tunceli’de 5 ve Ardahan’da 8 şirket kuruldu.

ERZURUM 38’İNCİ SIRADA

Erzurum kurulan şirket sayısı yüksekliği bazında ülke sıralamasında 38’inci sırada yer aldı. Ülkede kurulan şirket sayısının en yüksek olduğu 40 il, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Konya, Kocaeli, Gaziantep, Adana, Muğla, Kayseri, Ş.Urfa, Diyarbakır, Tekirdağ, Aydın, Balıkesir, Sakarya, Denizli, Manisa, Van, Hatay, Samsun, Eskişehir, Trabzon, Mardin, Batman, Aksaray, K.Maraş, Çanakkale, Yalova, Afyon, Malatya, Şırnak, Sivas, Isparta, Ordu, Nevşehir, Çorum, Erzurum olarak bildirildi.

NİSAN AYINDA KURULAN ŞİRKET SAYISI YÜZDE 14,7 AZALDI

Kurulan şirket sayısında Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,7 azalış yaşandı. Söz konusu ayda 9 bin 174 şirket kurulurken 1423 şirket kapandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Nisan ayı kurulan ve kapanan şirketler istatistiklerini açıkladı. 2023 yılı Ocak-Nisan döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre kurulan şirket sayısı yüzde 2,4, kurulan kooperatif sayısı yüzde 53,1 artmış olup, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 7,2 azaldı. 2023’ün ilk 4 ayında, 2022’in ilk 4 ayına göre kapanan şirket sayısı yüzde 5,6 oranında artmış olup, kapanan kooperatif sayısı yüzde 2,3, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 4,1 azalış oldu.

KURULAN ŞİRKET SAYISI YÜZDE 14,7 AZALDI

Nisan ayında 9 bin 174 şirket kurulurken 1423 şirket kapandı. Nisan 2023’te, Nisan 2022’ye göre kurulan şirket sayısı yüzde 14,7, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 18,9 oranında azalmış olup kurulan kooperatif sayısı yüzde 38,7 arttı. Nisan 2023’te, kapanan şirket sayısı 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 34,2, kapanan kooperatif sayısı yüzde 44,4 azalmış olup, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 16,8 artış oldu.

KOOPERATİF

Kurulan kooperatiflerin sayısında bir önceki aya göre yüzde 13,7 azalış oldu

Bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 19, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 28,4, kurulan kooperatif sayısı yüzde 13,7 azaldı. Bir önceki aya göre kapanan şirket sayısı yüzde 1,9, kapanan kooperatif sayısı yüzde 36,4 azalmış olup kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 13,3 artış gerçekleşti.

İLLER

Tunceli ve Bayburt’ta şirket kuruluşu gerçekleşmedi

Nisan 2023’te kurulan toplam 9 bin 400 şirket ve kooperatifin yüzde 86’sı limited şirket, yüzde 11,6’sı anonim şirket, yüzde 2,4’ü ise kooperatif oldu. Şirket ve kooperatiflerin yüzde 37,9’u İstanbul, yüzde 10,1’i Ankara, yüzde 6,1’i İzmir’de kuruldu. Bu ay Tunceli ve Bayburt’ta şirket kuruluşu gerçekleşmedi.

Nisan 2023’te kurulan şirketlerin sermayelerinin toplamı, bir önceki aya göre yüzde 10,3 oranında azaldı

2023 yılında toplam 45 bin 126 şirket ve kooperatif kuruldu. Bu dönemde kurulan toplam 38 bin 831 limited şirket, toplam sermayenin yüzde 73,3’ünü, 5 bin 369 anonim şirket ise yüzde 26,7’sini oluşturdu. Nisan ayında kurulan şirketlerin sermayelerinin toplamı, Mart ayına göre yüzde 10,3 oranında azaldı.

ÇİP ÜRETİMİNDE STRATEJİK HAMLE

Türkiye, üretimi konusunda global bir kriz yaşayan çip sektörüne yönelik stratejik bir hamle yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yerli ve milli çip tasarımı çözümlerinin geliştirilmesi amacıyla Entegre Devre Tasarımı Çağrısına çıktı. Çağrı ile büyük şirketlerle çip tasarımcıları eşleştirilecek. 270 milyon lira bütçeli desteğe son başvuru, 31 Temmuz.

VARANK’IN AÇIKLAMASI

 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu çağrıyla çip ihtiyacı olan büyük firmalarla çip tasarımı yapan küçük firmaları yani KOBİ’leri bir araya getireceklerini belirterek “Bu sayede büyük üreticilerimiz yerli ve milli olarak tasarlanmış bu çipleri kullanmaya başlayacak. Böylece ekosistem daha da gelişecek, Türkiye’nin katma değerli alanlarda dünyadaki varlığı ön plana çıkmış olacak.” dedi.

ENTEGRE DEVRE TASARIMI ÇAĞRISI

Dünyada her yıl yaklaşık 1 trilyon çip üretiliyor. Elektronik cihazların günlük yaşamda her geçen gün kullanımının artmasına paralel olarak çip ihtiyacı giderek artıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da Türkiye’nin çip kapasitesini arttırılması, ekosistemin geliştirilmesi ve entegre devre tasarım kabiliyetinin ülke geneline yayılması hedefiyle “Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri - Entegre Devre Tasarımı Projeleri Çağrısı”nı açtı.

DESTEĞİN KAPSAMI

Çağrı kapsamında ortaya çıkacak ürünü kullanacak en az bir kullanıcı ile çip tasarımı gerçekleştiren en az bir tasarımcı firma bir araya gelecek. Bu iş birliği sonucu ortaya çıkan ürün ve ticarileşme odaklı tasarım projeleri desteklenecek. Çağrı ile öncelikli olarak elektrik- elektronik sanayi, otomasyon ve dijital dönüşüm teknolojileri ve mobilite teknolojilerine yönelik projelere destek sağlanacak. Böylece bu alanlarda katma değer artırılacak ve fikri mülkiyet hakları Türkiye’ye ait çipler ürünlerde kullanılmaya başlayacak.

YÜZDE 50 HİBE

Çağrıyla, projede uygun bulunan destek kalemlerinin her biri için yüzde 50 oranında hibe desteği verilecek. Halihazırda yer alan destek kalemlerine ek olarak; IP blokları lisans alımı, teknik eğitim ve danışmanlık hizmetleri alımı, Prototip (fabrikasyon) üretimi ve yazılım lisans ücretlerinin de bir kısmı karşılanacak.

TÜBİTAK Gebze Yerleşkesindeki çip üretim tesisinin yatırım imza töreninde konuşan Bakan Varank, Entegre Devre Tasarımı Projeleri Çağrısı ile ilgili şunları söyledi:

EKOSİSTEM GELİŞECEK

 Bakanlığımızın öncülüğünde Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri çağrısı açıyoruz. 270 milyon lira bütçeli bu çağrıyla çip ihtiyacı olan büyük firmalarla çip tasarımı yapan küçük firmaları, KOBİ’leri bir araya getireceğiz. Yerli çip tasarımı çözümlerinin geliştirilmesine destek olacağız. Bu sayede büyük üreticilerimiz yerli ve milli olarak tasarlanmış bu çipleri kullanmaya başlayacak. Böylece ekosistem daha da gelişecek, Türkiye’nin katma değerli alanlarda dünyadaki varlığı ön plana çıkmış olacak.

TÜRKİYE’DE ÜRETEBİLECEĞİZ

TÜBİTAK Gebze Yerleşkesindeki çip üretim tesisi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Varank, “Elimde Türkiye'nin ilk milli işlemcisi Çakıl duruyor. Bu 65 nanometrelik bir işlemci. Bunun tasarımını yerli ve milli olarak bizim mühendislerimiz gerçekleştirdi ama bunun üretimini ancak Malezya'da yapabildik. İşte artık bu tasarımını yaptığımız çipleri Türkiye'de üretebileceğiz.” dedi.

ÖZGÜN TASARIM ÇİPLER

Türkiye’deki yüksek katma değerli ürünlerde kullanılacak çiplerin üretimi ve mevcut üretim kapasitesinin artırmak amacıyla yatırımı yapılan tesiste 18 ay içerisinde üretim başlayacak. 2 bin metrekare temiz alana sahip tesisin üretime geçmesiyle özgün tasarım çiplerin iç ve dış pazarda ticarileştirilmesi mümkün olacak. Böylece, Türkiye çip üretiminde global oyuncular arasında yer almak için gerekli altyapıya sahip olacak.

 
Erzurum’da Nisan’da 31 şirket kuruldu.
 
Erzurum şirket sermayesinde 5’inci sırada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da Nisan’da 31 şirket kuruldu.
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da Nisan ayında 31 şirket kuruldu. 2022 ...
Erzurum ekonomik dengede ilk sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde il ...
Erzurum’dan 4 ayda 23 ülkeye ihracat
ERZURUM GAZETESİ- özel - Erzurum’dan bu yılın Nisan ayında 14, Ocak - ...
 
Erzurum Nisan ayı ihracat en’leri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’dan bu yılın Nisan ayında 16, 2023 yılının ...
Doğu Anadolu Teşvikli yatırım verileri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi toplamında yatırım ...
Erzurum’un KUDAKA payı yüzde 59’a yükseldi
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’un KUDAKA Bölgesi illeri toplamında ...
 
Teşvikli yatırımlar istihdam adresi oldu
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’un 7 ili içeren Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi ...
Erzurum Bölgede 2, ülkede 14’üncü sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da bu yılın ilk 4 ayında tahakkuk eden ...
Oral’dan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı mesajı
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, 19 Mayıs Atatürk’ü ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri