Türk medeniyetinin ve kültürünün yaşatılması, profesyonelleştirilmesi adına önemli bir adım olan Etnospor Kültür Festivali sabah saatlerinde düzenlenen kortej yürüyüşle start aldı. Festival kapsamında Erzurum Büyükşehir Belediyesi, kurduğu çadırla Bezirgan Bahçedeki yerini alarak, yöresel ürünlerini, oyunlarını ve yiyecek noktasındaki hünerlerini tanıtmaya başladı. Oltu taşından deri işlemesine, halı dokumacılığından cağ kebabına kadar birçok yöresel ürünün tanıtıldığı Erzurum Otağı vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Otağın girişinde silahları, kılıçları ve kalkanlarıyla bekleyen Osmanlı askerlerini gören vatandaşlar bol bol fotoğraf çektirdi. Erzurum yöresinin vazgeçilmez tadı olan cağ kebabı vatandaşlar tarafından kısa sürede tüketilmesi ise dikkat çekti.
“Etnospor Festivali vatandaşların tarihini hatırlaması ve buluşması noktasında önemli bir etkinlik”
Dünya Etnospor Kültür Festivali’ndeki Erzurum çadırı önünde açıklamalarda bulunan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin, “Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından düzenlenen kültür festivalinde biz de yerimizi aldık. Özellikle bu festivalin Küçükçekmece’de yapılmasında büyük emeği olan sayın Bilal Erdoğan’a çok teşekkür ederim. Hem kültürümüzü, hem tarihimizi hem de ata sporumuzu vatandaşlarımızla buluşturdu. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu gün gündemiyle, Türkiye’de ve Orta Doğu’daki liderliği noktasındaki, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir daha tarihini hatırlaması bir daha tarihiyle buluşmasını sağlaması açısında bu organizasyon bulunduğumuz için ben emeği geçen herkese Erzurum Büyükşehir Belediyesi adına teşekkür ederim. Bu festivalde Doğu Bölgesini temsilen Erzurum çadırı açtık. Erzurum çadırımızda, ilimizde ve bölgede üretilen kültürümüze geleneklerimize özgü halı, deri, bakır işlemesi, yiyecek ve içecek konusunda çadırımızda vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz. Burada sürecek olan üç günlük festivalde, burayı gezen vatandaşlarımızın Erzurum Çadırıyla karşılanmasını istedik” dedi.
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ BU TÜR ORGANİZASYONLARLA BÜTÜN DÜNYAYA MESAJ VEREN BİR ÜLKE OLDUĞUNU KANITLADI”
Bu tarz etkinliklerin milli birliği pekiştirdiğini söyleyen Keskin, “Bizim Etnografik sporlarda, Ata sporlarımızda geçmişi geleceğimizin birleştirilmesi noktasında önce çocuklarımız başta olmak üzere gençlerimizi ve bütün vatandaşlarımızın geçmişten gelen bütün değerlerimizin yansıtılması adına bu organizasyonların hem devam ettirilmesini hem de halkımızın buna ilgi göstermesini arzu ediyoruz. Bu tür operasyonlarda kendi milli birlik ve beraberliğimizin kendi ruh kökümüzde yaşattığımız bütün duyguların iyice pekiştirilmesini istiyoruz. Pekiştirilmiş duygularımızla birlikte artık Türkiye Cumhuriyetinin bu tür organizasyonlarda sadece bulunduğu bölgeye değil, bütün dünyaya mesaj veren bir ülke olduğunu da kanıtlamış olduk” diye konuştu.
“ERZURUM OTAĞIMIZ VATANDAŞLARDAN YOĞUN İLGİ GÖRDÜ”
Erzurum otağının vatandaşlardan yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Keskin, “Burada sabahtan beri vatandaşlarımızın yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz. Vatandaşlarımızın genel olarak ilgileri çadırın girişinde bekleyen mehteran askerlerimize oldu. Askerlerimizin zırhları ve kılıçlarıyla birlikte bekledikleri çadırın önünde fotoğraf çektirmek isteyen arkadaşların ilgisiyle karşılaştık. Aynı şekilde içeride de bizim üretimini yaptığımız Büyükşehir Belediyesi olarak destek verdiğimiz ve üretimin gerçekleştirdiğimizi bakır, deri, oltu taşı, halı dokumacılığı gibi diğer ürünlerde de vatandaşlarımızın çok büyük ilgisi var” şeklinde konuştu.