Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü nadir örneklerden olan ve sadece bölgemizde yetişen “Ters Lale”leri üretmeye başladı. Erzurum, dünyada yalnızca Karayazı’da bulunan Ters Lale üretimiyle birlikte, Laleler ülkesi olarak bilinen Hollanda ile yarışacak.
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz, geçtiğimiz yaz aylarında yabancı turistler tarafından yurt dışına kaçırılmak istenirken çok sayıdaki soğanlı bitki türünün sınır kapısında yakalanmasıyla ülkemizin biyolojik çeşitliliğinin korunması konusunda yoğun bir kamuoyu oluşturulduğunu ve bu kapsamda endemik bitkilerimizin korunmasına yönelik fakülte olarak bir çalışma başlattıklarını söyledi.
TERS LALELER BU YAZ BOTANİK BAHÇESİ’NDE...
Sadece Erzurum ilinin Karayazı ilçesinde yetişen ters lale türü de (Fritillaria Micholovskyi) yurtdışına kaçırılmak üzere iken yakalanan endemik bitkilerimizden biri olduğunu anımsatan Yılmaz, şu bilgileri verdi:“Bu bitki türü üniversitemizin yoğun çabaları ile Ata Botanik Bahçesinde üretilmek üzere koruma altında tutuldukları Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Müdürlüğü’nün de katkıları ile 10 adet soğan anavatanına geri getirilmiştir. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü serasında ters lale soğanları üretime alınmıştır. Bu bitkilerin çoğaltılması ve öncelikle çalındıkları Karayazı ilçesi doğal ortamlarına dikilerek, tekrar doğaya kazandırılması hedeflenmektedir. Üretim fazlası botanik bahçesinde koruma altına alınacaktır. Mayıs 2012 tarihinde bahçemizi ziyaret etmek isteyenler, bu bitkiyi görme şansı yakalayacaklardır. Biyolojik çeşitliliğimizin tanımlanması, kaynakların koleksiyon bahçelerinde korunması (Ex-situ), üretim ve doğaya kazandırma, yerinde koruma (İn-situ), bilgilendirme ve sürdürülebilir kullanımı için Atatürk Üniversitesi olarak bu yöndeki çalışmalarımız artarak devam edecektir.”