Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Başsavcı Bingül Erzurum’a atandı
Başsavcı Bingül Erzurum’a atandı
Erzurum Toprak Koruma Kurulu toplandı
Erzurum Toprak Koruma Kurulu toplandı
Çiftçi’ye Büyükşehir yatırımları brifingi
Çiftçi’ye Büyükşehir yatırımları brifingi
Uzundere Yedigöller'de Hazan Vakti
Uzundere Yedigöller'de Hazan Vakti
Hacımüftüoğlu Ala’yı ağırladı
Hacımüftüoğlu Ala’yı ağırladı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
20 Kasım 2024 Çarşamba - 07:33

Ersoy eski âlimlerin adanmışlığına dikkat çekti

İstanbul Rami Kütüphanesi'nde düzenlenen "Semerkant'tan İstanbul'a Ali Kuşçu ve Çevresi Yazma Eser Sergisi", Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katıldığı törenle açıldı.

Ersoy eski âlimlerin adanmışlığına dikkat çekti

İstanbul Rami Kütüphanesi'nde düzenlenen "Semerkant'tan İstanbul'a Ali Kuşçu ve Çevresi Yazma Eser Sergisi", Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katıldığı törenle açıldı.
Türk tarihinde astronomi, fizik, matematik gibi birçok alanda çalışmalar yaparak bilime öncülük yapan Ali Kuşçu'nun vefatının 550. yıl dönümü münasebetiyle hazırlanan "Semerkant'tan İstanbul'a Ali Kuşçu ve Çevresi Yazma Eser Sergisi", Rami Kütüphanesi'nde açıldı. Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı (YEK) ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından hazırlanan serginin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Dr. Coşkun Yılmaz, Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu ve akademisyenler katıldı.

“Bu bakış ve anlayış İstanbul'u bilim, kültür ve sanatın merkezi yapmıştı”
Programda konuşan Bakan Ersoy, “İster bir beylik, ister Selçuklu ve Osmanlı gibi bir cihan devleti olsun Türkün yönetimi altında, töremizin gereği olarak âlim daima el üstünde tutulmuş, baştacı edilmiştir. İlim, Türk-İslam medeniyetinde her şart altında aranıp bulunması, âlim ise himaye ve muhafaza edilmesi gereken bir hazine olarak görülmüştür. Çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmed, cihan sultanlığının yanında ilim sahasında da zamanının çok ötesinde bir lider, çok iyi yetişmiş ve sürekli kendini geliştirme, araştırma ve öğrenme çabasında olmuş eşsiz bir insandı. Bu bakış ve anlayış İstanbul'u bilim, kültür ve sanatın merkezi yapmıştı. Ali Kuşçu da Akkoyunlu elçisi olarak geldiği İstanbul'da bizzat Fatih tarafından kalmaya ikna edilmiş; bu büyük âlim üzerine aldığı vazifeyi tamamladıktan sonra gelip İstanbul'a yerleşmiştir” dedi.
“İfade etmeliyim ki eski âlimlerimizin adanmışlığı beni her daim şaşırtmaktadır”
Bakan Ersoy, “Uluğ Bey gibi, Kadızâde-i Rûmî ve Kâşî gibi çağın en önde gelen âlimlerinin ilim ocağında pişen ve yetişen Ali Kuşçu, matematik, astronomi, dil bilgisi, kelam ve fıkıh alanlarında eserler vermişti. İfade etmeliyim ki eski alimlerimizin adanmışlığı beni her daim şaşırtmaktadır. Günümüz imkânlarından çok çok uzak koşullar altında kendisini çok farklı alanlarda yetiştirebilmek, yetinmeyip bu sahalarda eser vermek ve bunun da ötesinde öncü olmak, ufuk açmak; asırlar sonra bile söylediğin sözün, ortaya koyduğun bilginin geçerli olmasıdır. Bizim medeniyetimizde bu silsile o denli uzun, isimler ve çığır açtıkları alanlar o kadar fazla ki insan hayret ve hayranlık duygusunu üzerinden atamıyor” şeklinde konuştu.
“Çocuklarımızın ve gençlerimizin muazzam medeniyet mirasını inşa edenleri bilmesi elzem”
Bakan Ersoy, “Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin varisleri oldukları muazzam medeniyet mirasını inşa edenleri bilmesi elzem. Eğer optik deyince İbnü'l-Heysem, algoritma deyince El Hârizmî, robotik deyince Cezeri, tıp deyince İbn-i Sina, bulaşıcı hastalıklarla imtihan edildiğimiz günümüzde Akşemseddin, yaşadığımız atom çağında Cabir bin Hayyan gibi isimler çocuklarımızın aklına gelmiyorsa; Newton ve Galileo biliniyor ama Birunî bilinmiyorsa hepimizin şapkamızı önümüze koyup düşünmesi gerekir. Bakanlık olarak kültür, sanat, tarih, bilim gibi farklı başlıklarda yürüttüğümüz her projede, inşa ettiğimiz her eser ve gerçekleştirdiğimiz her etkinlikte bu husus daima önceliklerimizden biri olmuştur. Ziyaretçilerimizi bilgilendirmek kadar öğrenmeye, araştırmaya dair kişisel bir merak uyandırmak bizim için değerlidir. Kültür-sanat merkezlerimizden müze ve kütüphanelerimize geliştirdiğimiz uygulamalar, eğitim çalışmaları, sempozyum, söyleşi ve konferanslar ve elbette sergiler öğrenmeye dair bir teşvik olarak değerlendirilebilir” dedi.
“Bugün bilimin geldiği seviyenin temelleri kâğıt ve mürekkepten oluşmaktadır”
Bakan Ersoy, sözlerine şöyle devam etti: “Yazma Eserler Kurumu Başkanlığımızın nasıl bir mirasın sorumluluğunu omuzladığını da bu noktadan hareketle daha iyi anlayabiliriz. Bugün bilimin geldiği seviyenin temelleri kâğıt ve mürekkepten oluşmaktadır. Kelime kelime, sayfa sayfa yüzlerce yıllık birikimi yaşatma, yayma ve geleceğe aktarma görevini yerine getirmek kolay değildir. Zarar görmesi endişesiyle sayfalarına dokunmaktan çekindiğimiz, kimi zaman ikinci bir nüshası dâhi olmayan el yazmaları bugün en iyi şekilde restore ediliyor, tıpkıbasımlarla çoğaltılıp yayınlanıyor ve dijitalleştirilip en güvenli şekilde herkesin kullanımına sunulabiliyor” ifadelerini kullandı.
 

 
'Mavi vatan'da bir destan yazılıyor'
 
‘Bizler çılgın Türkleriz, bekleyin bu gençler geliyor’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ersoy: 'Hızlı kazmıyoruz, yoğun kazıyoruz'
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bakanlık olarak bir yıl önce ...
1'nci Anadolu Opera ve Bale Festivali başlıyor
Festival kapsamında 5 şehirde 13 farklı eser sanatseverlerle buluşacak.
Sancar’a Türk Devletleri Teşkilatı ödülü
ürk Devletleri Teşkilatı (TDT) 11. Zirvesi’nde Nobel ödüllü Prof. Dr. ...
 
Tarihi Erzurum evlerine bilimsel yaklaşım
Atatürk Üniversitesi'nden Zerrin Köşklü ve Muhammet Lütfü Kındığılı, Sanat ...
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
93 Harbi'nin en önemli kahramanlarından biri olan Aziziye Kahramanı Miralay ...
Pusula yeni hizmet binasında
Erzurum’da 13 yıl önce bölge basınına güçlü bir soluk getiren Pusula Gazetesi ...
 
EİT 2025 Erzurum’da geri sayım
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) tarafından "2025 Turizm Başkenti" ilan ...
Manavgat’ta Erzurum mutfağı tanıtılıyor
Adana'nın kebapları, Erzurum’un kadayıf dolması, Gaziantep'in baklavaları, ...
Erzurumlu Ebu Bekir Efendi’ye vefa
Vali Mustafa Çiftçi, Erzurumlu Ebubekir Efendi’nin torunu Güney Afrika ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri