Sağlık alanında her geçen gün büyüyen Erzurum’un son halini değerlendiren Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, 2016 yılını değerlendirdi. Sözlerine sağlık imkânlarını ve verilen hizmetleri aktararak başlayan Erdoğan, Sağlık turizmi noktasında da mevcut durumu anlattı.
2016 YILI YOĞUN GEÇTİ
2016 yılının değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Erdoğan, “Erzurum bildiğiniz gibi önemli bir sağlık merkezi. Bu yüzyıllardır böyleydi ama son yıllarda biraz daha belirgin hal almaya başladı. Hem Bakanlığımıza bağlı Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanemizin(BEAH) varlığı hem de Atatürk Üniversitesi’nin varlığı dolayısıyla son derece önemli. Ama bir şeyi daha ilave etmem gerekir, artık BEAH Sağlık Bilimleri Üniversitesinin bir akredite ve onunla birlikte kullanımı olan bir üniversite hastanesi pozisyonunda şuanda. 2016 pek çok sıkıntıyı beraberinde getiren bir yıldı. Ama sağlık ölçütlerinde bakıldığında neredeyse hizmetlerin tamamında ciddi bir artış olduğunu görüyoruz. Bildiğiniz gibi bazen 9, bazen 13 farklı ile bölge merkezi olarak hizmet veren Erzurum, bu anlamda da 2016’da yoğun bir şekilde geçirdi ve yanlış bir rakam vermeyim ama yaklaşık 3 milyon 900 bin insan gibi bir sayıda Bakanlığa bağlık sağlık tesislerimizde insanlar muayene oldular. Tesislerimizde neredeyse 10 binin üzerinde doğum gerçekleşti. 9 binin üzerinde hastayı yatarak tedavi ettik. 80 binin üzerinde ameliyatımız oldu. Dolayısı hala oldukça faal, oldukça yoğun bir seneyi geçirdik diyebilirim.” dedi.
SAĞLIK TUZİMİNDE BÜYÜMEK İÇİN 2 YOL
Sağlık turizmini değerlendiren Erdoğan, “Yine sağlık turizmi alanında da zaman zaman özellikle 15 Temmuz sonrasında baltalanan bir profil olmasına rağmen, geçen yılda bildiğiniz gibi 7 Haziran sonrasındaki terör olayları dolayısıyla sekteye uğramış olan sağlık turizmine gelen hasta sayımızda; yılın ilk 6 ayında oldukça iyi bir sayıya ulaştı ve yaklaşık toplamda 2 binleri aşan rakama eriştik. Ama bu bizim hedefimiz oldukça altında. Biz belki de 5 binler 10 binler gibi bir rakamı hayal ediyoruz ve nitelikli sağlık hizmeti alacak, bize de ülkemize de ciddi gelir kazandıracak biz sağlık turizmi potansiyeli var olduğunu biliyoruz. Sağlık Kampüsümüz tamamlandıktan sonra bunun daha aktif olarak bir yola gireceğini ve çok daha ciddi katkı sağlayacağını ön görebiliyorum. Ancak belki de bizim en önemli eksiğimiz, Nahcivan-Erzurum ve Bakü- Erzurum arasında direk bir hava yolunun olmamasıdır. Eğer bu şekliyle, daha önce birkaç defa planlanan küçük uçaklarla bu mesafeler kat edilir ve biz hasta transferi imkânımız olursa, binli rakamlarımız belki de 5-10 binli rakamlara ulaşabilir. Umarım bu yıl içeresinde, bir aksilik olmazsa kampüsümüzü tamamlarız, şehrin diğer taraflarındaki sağlık tesislerimizi bu kampüs içerisinde toplarız, bu arada sağlık bilimleri üniversitesi bünyesinde hocalarımız buraya yavaş yavaş gelmeye başlarlar. Daha kaliteli ve nitelikli sağlık hizmetini vatandaşımıza sunarız diye umuyorum.” diye konuştu.
TEKNOLOJİDE EKSİĞİMİZ YOK
Erzurum’un sağlık alanındaki teknolojik gücünü aktaran Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, “Aslında teknolojik alanda sağlık alanında bu işin sonu yok. Ancak Bölge hastanemiz itibariyle bizim neredeyse eksik cihazlarımız yok. Sadece mevcutları daha faal kullanmak gibi bir durumumuz söz konusu. Özellik bir robotik cerrahiyi daha yoğun kullanacağız. Örneğin termoterapi dediğimiz ısı tedavi cihazlarımızı çok daha yoğun kullanacağız. Dolayısıyla yeni kampüs geldiğinde buraya ilave olarak gelebilecek cihazlar ancak mevcutların daha gelişmişi ve daha niteliklisi olabilir. Çünkü araç çeşitliliği olarak bizim şu eksiğimiz var diyebileceğimiz çok fazla şeyimiz yok.” İfadelerini kullandı.