SADIK KAHRAMAN
İSTANBUL
Anayasa Mahkemesi'nin 50. kuruluş yıldönümü nedeniyle İstanbul Çırağan Sarayı'nda bir resepsiyon verildi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın ev sahipliğindeki resepsiyona Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Eski Ürdün Başbakanı Avn Şefket el-Hasavni, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve diğer davetliler katıldı.
Erdoğan, resepsiyonda yaptığı konuşmada iktidar olarak, son 9,5 yılda her alanda gerçekleştirdikleri reformların, Türkiye'nin ekonomide, aktif ve barışçı dış politikada, demokratikleşmede, sosyal hayatta önemli başarılar elde etmesini sağladığını ifade etti. Türkiye'de gerçekleştirdikleri reformlar arasında, hukuk reformunun özellikle hayati olduğunun herkesin takdir edeceğini kaydeden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hukuk alanındaki aksaklıkların ve hukuk sisteminin yavaş işlemesinin, yargı kararlarının geç tecelli etmesine neden olduğunu vurguladı. Bunun yansımalarının ülkeye zarar verdiğine işaret eden Erdoğan, "Bu nedenle tarafların sonuçtan tatmin olmaması, maalesef ekonomiyi, dış politikayı ve demokratik yapıyı da olumsuz etkiliyor. Biz, ülke olarak, cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümü, yani 2023 yılı için oldukça iddialı hedefler belirledik. 2023 hedefleri doğrultusunda, hukuk sistemimizde gerekli reformları kararlılıkla yapıyoruz. Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Türk Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu gibi temel kanunları tümüyle yeniledik. Demokratik ve özgürlükçü bir yaklaşımla Anayasada 10 defa tadilat yaparak, 54 maddeyi değiştirdik. Hakimler ve SavcılarYüksek Kurulu'nun yapısını değiştirerek, yargıyla millet arasındaki irtibatı artırdık. Hakim ve savcı sayısını, 8 bin 999'dan 12 bin 54'e çıkartarak, mahkemelerdeki yargı personeli eksiğini giderme yönünde önemli ilerleme sağladık. İhtisas mahkemelerinin sayılarını artırıyor ve altyapılarını güçlendiriyoruz" diye konuştu.
Danıştay ve Yargıtay'daki daire ve üye sayılarını artırarak, buralarda oluşan tıkanıklığın çözümü yolunda önemli bir adım atıldığını da vurgulayan Erdoğan, "Yargı sisteminin fiziki ve teknik altyapısını geliştirdiklerini, insan kaynaklarını artırdıklarını ve bu çerçevede Adalet Bakanlığı'nın personel sayısını 24 bin 531'den 42 bin 416'ya yükselttiklerini anlattı.
"SİVİL, KATILIMCI, DEMOKRATİK BİR ANAYASAYI İNŞALLAH VÜCUDA GETİRECEĞİZ"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:"Meclis'te bulunan 3.üncü yargı reformu paketiyle de, yargılama sürelerinin kısaltılması yönünde önemli bir adım atıyoruz. Bu reformları kararlılıkla sürdüreceğiz. Tabi burada en önemli konu, 2023 hedefleriyle de uyum sağlayacak yeni bir anayasanın inşa edilmesidir. 1961 ve 1982'deki gibi, tepeden inmeci olmayan, bireyin özgürlüklerini sınırlandırmayan, devleti değil vatandaşı öne çıkaran, siyasetin alanını daha da genişleten bir anayasa yapmak en önemli hedefimizdir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, böyle bir Anayasa yapacak güç, birikim ve iradeye ziyadesiyle sahiptir. Biz, böyle bir anayasanın yapılması noktasında son derece samimiyiz, son derece kararlıyız. Nitekim, 12 Haziran seçimlerinin hemen ardından, toplumun tüm kesimlerinin görüş ve önerilerini dinleyen, dikkate alan bir süreci hemen başlattık. Meclis'te grubu olan partilerle, başta Anayasa Mahkemesi olmak üzere ilgili tüm kurumlarla, sivil toplum örgütleriyle, akademisyen ve uzmanlarla birlikte bu süreci istişare ve diyalog içinde yürütmeye devam edeceğiz. Biz, hiçbir zaman masadan kalkan, masayı terk eden taraf olmayacağız. 12 Haziran'da, milletimizin verdiği mesajı iyi okuyan, verdiği yetkiye sahip çıkan bir hükümet olarak, gerekirse milletimizle birlikte, sivil, katılımcı, demokratik bir anayasayı inşallah vücuda getireceğiz."
Bölgesinde ve dünyada önemli bir aktör olan Türkiye'nin, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da uluslararası platformlarda bütün mazlumların ve mağdurların yanında olmak kararında bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, ''Komşularımızı, dost ve kardeş ülkeleri de kapsayan barış esaslı bir anlayışla geleceğe yürümeye devam edeceğiz. Bu süreçte, yeni anayasa başta olmak üzere, demokrasimizi daha ileriye taşıyacak, ekonomimizi güçlendirecek yeni adımları atmayı da kararlılıkla sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.
Erdoğan, Türkiye'nin demokratikleşmesi yolunda önemli bir sorumluluk yüklenen Anayasa Mahkemesi'ne, başkanından üyelerine, çalışanlarına kadar Anayasa Mahkemesi'nin tüm mensuplarına, kuruluşunun 50'inci yıldönümünde başarılar dileyerek sözlerini noktaladı.