Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, eczanelerde yeni bir uygulamayı başlattı. Tüm eczanelerde ısı ve nemölçer mekanizmaları taktırmaları gerekecek. Nisan ayı itibariyle uygulanmaya başlanan yeni uygulama ile eczaneler denetlenerek, şartları yerine getirmeyenlere faaliyeti durdurma cezası verilecek. Eczacı Mustafa Bastem, uygulamada konan zorunlu değerlerin eczacıları zor durumda koyacağını belirtti.
Uygulamanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Bastem, “Nisan 2014 tarihi itibari ile eczacılar ve eczaneler hakkında yönetmelik çıktı. Bu yönetmelik eczanelerde ısı ve nem takip ve nem kontrolü getirme şartı istiyor. Buradaki sıkıntı, eczane içinin oda sıcaklığında tutulması isteniyor ki birçok bölgemizde bu pratik olarak mümkün değil. 2 yıl süre tanındı ve Nisan 2016’da bu isteniyor fakat burada böyle bir sıkıntı var, bu tamamen bilimsel bir tabandan yoksun bir uygulama. Çünkü ilaçların son kullanma tarihleri, dayanırlıkları belirlenirken belirli stabilite testlerinden geçiriliyorlar. Dolayısıyla buzdolabında saklanan ilaçlarımızın dışında hemen tüm ilaçlarımız 40 derecenin üzerinde dayanabilen, stabilitesini koruyabilen ilaçlardır. Yönetmelik 20-25 derece sıcaklık talep ediyor ki Urfa gibi bir yerde eczaneyi her zaman bu sıcaklıkta tutmak mümkün değil. Ben bu uygulamayı çok yanlış buluyorum. Çünkü pratikte uygulanabilirliği yok, gelişmiş ülkelere baktığınız zaman onlarda böyle bir uygulama yok. Tamamen gerçeklerden uzak masa başında planlanıp tasarlanan bir uygulama bu.” dedi.
OLMASI GEREKEN ISI VE NEM RAKAMLARI
Yeni yönetmelik eczane ortamının ve ilaçların muhafaza edildiği dolapların sıcaklığının ölçülmesini ve bunların geriye dönük beş yıl saklanmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca eczanelerde buzdolabı içi ısısı 2-8 derece aralığında, ortam ısısı 15-25 derece arasında, azami nem ise yüzde 65 oranında olması gerekiyor.