SÜLEYMAN GÜRAKSIN-ANKARA
Erzurum Dernekler Federasyonu (ERDEF)’in Erzurum yoğunluklu tanıtım etkinlikleri kapsamında Erzurum’un termal kaynakları, termal turizm ve sağlık turizmi ele alındı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Kadirhan Sungur ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi Öğretim Üyelerinden Albay Doç.Dr. İlker Yılmaz Pasinler Termal Kaynakları hakkında ERDEF üyelerini bilgilendirdi.
"Erzurum Pasinler Akasya Vadisi Termal Tesis ile Erzurum Bilim Müze Doğa ve Eğitim Parkı Projeleri hakkında sunumların gerçekleştirildiği etkinlikte konuşan Erzurum Dernekler Federasyonu Başkanı Feridun Önal, etkinliklerde temel amacın,Erzurum için yapılan ve öngörülen projeler hakkında Ankara da yaşayan Erzurumluların haberdar olmalarını sağlamak ve projelere maddi ve manevi destek sağlamak olduğunu kaydetti.
Erzurum Pasinler Akasya Vadisi Termal Tesisleri hakkında bilgilendirmede bulunan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Kadirhan Sungur Pasinler’deki termal kaynakların değerlendirilmesiyle Doğu Anadolu Bölgesinin de ihtiyacına cevap verecek termal tesisler kurulabileceğini, bunun sağlık turizmi adına da önemli bir gelişme kaydedeceğini belirtti.
PASİNLER VURGUSU
Pasinler’in termal ve sağlık turizmi için önemli avantajlar barındırdığına dikkat çeken Sungur,
Pasinler’in bu hususta ön plana çıkma nedenlerini, suyun sıcaklığı, suyun şifalı ve tedavi edici özelliğinin oluşu, kuyu çokluğu, su debisinin yüksekliği, anayol üzerinde olması olarak sıraladı.
Pasinler Akasya Vadisi Termal Tesislerinin sağlıklı yaşam merkezi olacağını vurgulayan Sungur, 30 milyon Tl tutarındaki proje kapsamında ilk tesisin 2013 yılında hizmete sokulacağını açıkladı.
YILMAZ’IN SUNUMU
Gülhane Askeri Tıp Akademisi Öğretim Üyelerinden Albay Doç.Dr. İlker Yılmaz ise, Erzurum Bilim Müze Doğa ve Eğitim Parkı Projesi hakkında sunum yaptı. Projenin 2011 Üniversite Kış Oyunlarında gündeme geldiğini, Başta Atatürk Üniversitesi Rektörü olmak üzere Vali, İlçe Belediye Başkanlarının projeye sıcak bakarak destek verdiklerini ifade eden Yılmaz, bu kapsamda Üniversitenin proje için Ilıca yolu üzerinde 6 bin 700 metrekarelik bir yer tahsis ettiğini açıkladı.
Projenin marka kent olma yolunda önemli gelişmeler gösteren Erzurum için önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, proje ile Erzurumlunun kar'a vefa borcunu yerine getireceğini söyledi.
2000 metre rakıma sahip Erzurum'un güneş enerjisini en iyi işleyecek şehir olduğunu kaydeden Yılmaz, Sayılar dünyası, deprem müzesi, doğa parkı, biyo çeşitlilik parkı, eğitim parkı, engelli eğitim merkezi, engelliler enstitüsünü barındıracak projenin hayata geçirilmesiyle birlikte
her engellinin yolunun Erzurum dan geçeceğini, engellilere yaşam koşullarını iyileştirecek bilimsel çalışmaların Erzurum’da yapılabileceğini bildirdi.
ENGELSİZ ŞEHİR ERZURUM
Proje kapsamında Erzurum’da kongre oteli, dünya çocuk ve gençlik meclisinin oluşturulacağını söyleyen Yılmaz, sevgi, barış, hoşgörü ve bilim gündemli bu proje ile engelli ve engelsiz çocuk ve gençlerin bir arada olacağı meclisin dünyada ilk kez Erzurum’da oluşturulacağını aktardı. Yılmaz Projenin 250 milyon dolara mal olacağını kaydetti.Yılmaz, Engelsiz Şehir Erzurum projesinin bir şehircilik ödülü aldığını vurguladı.