Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen konferansta konuşan HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Hakim Engin Durnagöl, hukuk fakültesi öğrencilerine HSYK’yı ile “Hakimlik ve Savcılık Mesleği”ni anlattı.
Kültür Merkezi’ndeki konferansında Durnagöl, hakim ve savcı olabilmek için yaşanması gereken süreçleri anlattı. Durnagöl, günümüzde yargının en önemli sorunun hakim ve savcı sayısındaki yetersizlik ile ağır iş yükü olduğunu söyledi.
“Bu nedenle yargılama süreçleri uzamaktadır” diyen Durnagöl, “Özellikle Yargıtay ve Danıştay’ın ağır iş yükü altında olması nedeniyle dosyalar temyiz incelemesi için yıllarca beklemektedir” açıklamasında bulundu.
Hakim ve savcı sayısı artırılmalıdır
Sorunun çözümü için hakim ve savcı sayısının artırılması gerektiğini anlatan Durnagöl, şöyle devam etti: “Küçük ilçe adliyeleri merkezi adliyelerle birleştirilmelidir. Küçük adliyelerde bir hakim savcı başına yılda ortalama 200-300 dosya düşerken büyük adliyelerde bu rakam 1800’lere kadar çıkmaktadır.Küçük adliyeler kapatılırsa, bin 500 hakim savcı büyük adliyelerde görevlendirilir ve böylelikle davalar daha kısa sürede sonuçlandırılabilir. Hâkim ve savcıların belirli alanlarda ihtisaslaşmaları sağlanmalıdır. Hâkim ve savcıların meslek öncesi ve meslek içi eğitimleri etkinleştirilmelidir. Tüm bu tedbirler alındıktan sonra İstinaf Mahkemeleri faaliyete geçirilmeli ve İstinaf Mahkemelerinin yeni bir hukuki güvence getirmesi sağlanmalıdır.Yargının sorunları ile ilgili diğer çözüm önerileri Yargıda Durum Analizi Toplantıları Sonuç Raporunda ayrıntılı olarak verilmiştir.”
Konferanstan önce konuşan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz ise fakülte hakkında bilgi verdi ve bu tür konferansların öğrencilerin mesleki formasyonlarını güçlendirdiğini ifade etti. Korkmaz, HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Hakim Engin Durnagöl’e bir teşekkür plaketi de verdi.