BÜLENT MAVZER
IĞDIR (İHA) - Iğdır’ın Tuzluca ilçesindeki tuz madeni, Türkiye başta olmak üzere İran ve Gürcistan gibi bölge ülkelerinin yemeklik ve karla mücadele tuz ihtiyacını büyük oranda karşılıyor.
Tuzluca ilçesine de ismini veren Tuz Mağaralarından elde edilen ‘kaya tuzu’, burada işlenerek Doğu ve Güneydoğu ileri baştan olmak üzere; İran ve Gürcistan ülkelerinin yemeklik ve karla mücadelede kullanılan tuz ihtiyacını büyük ölçüde karşılıyor. Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan, Tuz Mağaralarının ilçeleri için bulunmaz bir nimet olduğunun belirtti. Kışın karla mücadelede başta belediyeleri olmak üzere bölge belediyelerinin buradaki tuzdan faydalandığını ifade eden Türkan, “Yakın illerimizdeki gerek karayolları ekipleri olsun gerekse belediyeler olsun buradaki tuzdan faydalanıyor” dedi.
“TÜRKİYE’NİN 450 YILLIK TUZ İHTİYACINI KARŞILAYACAK REZERVE VAR”
Tuz mağaralarında yüzlerce yıldır kaya tuzu çıkarıldığını anlatan Belediye Başkanı Türkan, “Bir bölümü Ermenistan sınırında bulunan tuz mağaralarından yaklaşık 8 kilometre derinlikten çıkarılan tuz, ülkenin yaklaşık 450 yıllık tuz ihtiyacını karşılama kapasitesine sahip. Tuz mağaralarında 840 milyon ton rezerve sahiptir. Türkiye'de hiçbir yerinde tuz çıkmamasında dahi 450 yıl boyunca ülkenin tuz ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir. Tuz Mağaralarında birinci kalitede tuz çıkarılıyor. Tarih öncesi dönemlerden beri bölgenin tuz ihtiyacı bu mağaralardan karşılanıyor” dedi.
İşletme çalışanlarından Kahraman Gültekin ise, kış aylarına girdiklerinden beri 24 saat aralıksız çalıştıklarını belirterek, “Özellikle Güney ve Doğu Anadolu illerinden; Erzurum, Erzincan, Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Hakkari, Kars ve Ağrı illerine karla mücadelede kullanmak üzere tuz gönderiyoruz” şeklinde konuştu.
Kendisinin yurtdışına tuz taşıdığını anlatan Nizamettin Hasanhan ise, özellikle Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yollarda kullanılmak üzere aylık 400-500 TIR tuz götürüldüğünü belirtti. Hasanhan, “Gürcistan’a götürdüğümüz tuzu, oradaki yetkilere yolların kenarına öbek öbek döküyorlar. Kar buz olduğunda kullanıyorlar. İşte Iğdır’ımızın böyle önemli bir konumu var. Yani Tuzluca’nın taşı toprağı altın değerindedir” dedi.
Tuz üreten işletme yetkilisi Deniz Temel de, tarihi bir geçmişi olan tuz madeninde yemeklik ve karayollarında kullanılmak üzere tuz ürettiklerini belirtti. Temel, “Burada günlük 100-150 ton, yıllık ise 20 bin ton karayollarında kullanılmak üzere kaya tuzu üretiyoruz. Genelde bu tuzu Türkiye başta olmak üzere komşu ülkelerden İran ve Gürcistan’a gönderiyoruz” diye konuştu.