ERZURUM (İHA) - AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayarak bir mesaj yayınladı. TBMM Açılışının 92. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Yavilioğlu, demokrasi, halk egemenliği, insan hakları, özgürlük, eşitlik temalarına vurgu yaptı.
YAVİLİOĞLU’NUN MESAJI
Yavilioğlu, şu görüşlere yer verdi:“23 Nisan 1920, bir milletin kaderini başka milletlerin biçimlendirmesine izin vermemesi gerektiğinin Dünya’ya ilan edildiği bir tarihtir. Onurlu bir milletin, kendi iradesiyle yeni bir süreç başlattığı tarihtir. Halkın, egemenliğin tek kaynağı olduğunun ilan edildiği bir tarihtir. Egemenlik temsiliyetinde ayırımcılığın ve seçkinciliğin yapılmadığı, herkesin milli iradenin tecelligahı olan Mecliste eşit bir şekilde temsil edildiği bir tarihtir. Böyle bir meclis tabii ki bayram havasında toplanacaktır. Böyle bir tarih tabii ki çocuklara hediye edilecektir. Zira bu ilk mecliste her şey çocukların berrak zihinleri tarafından anlaşılabilecek sadelikte vuku bulmaktadır. Bu mecliste kardeşlik vardır, birlik vardır, Türkü, Kürdü, Çerkezi, Lazı, Müslümanı, Müslüman olmayanı, kısaca tüm unsurları ile milletin kendisi vardır. Böyle bir meclis, halen daha demokratik toplum ve devlet yaşamımızın en önemli kilometre taşlarından birisini temsil etmektedir. Bilindiği gibi demokrasinin biri “biçime”, biri de “değerlere” ilişkin olmak üzere iki boyutu vardır. Demokrasinin değerleriyle ilgili bir değerlendirme yaptığımızda, tüm demokrasilerin aynı değerleri taşıması gerektiğini söyleyebiliriz. İnsan hak ve hürriyetleri ile özgür milletin egemenliği demokrasinin asli değerleri olup, bir sistemin demokratik olarak nitelendirilebilmesi için bunları hayata geçirmesi şarttır.
Hiç şüphesiz demokrasinin en önemli değerlerinden biri halk egemenliğine dayanmasıdır. Demokrasilerin sağladığı değerlerden biri de eşitliktir. Eşitlik demokrasinin olmazsa olmaz değerlerinden biridir. Demokrasi her şeyden önce hukuk önünde eşitlik ilkesi başta olmak üzere, herkes için geçerli olan imkân ve fırsat eşitliğini getirmiştir. Ancak demokratik sistem eşitlik ilkesini, yönetenlerle yönetilenleri aynı kurallara tabi kılma idealini gütmüştür. Demokratik rejimlerde yönetenlerle yönetilenler aynı hukuksal normlara bağlıdırlar, kanun önünde eşittirler ve aynı muameleye tabi tutulurlar. Birinin diğerine üstünlüğü söz konusu değildir. Bununla birlikte, toplumda yer alan inançlar ya da sosyal gruplar arasında da devlet gözünde bir üstünlük veya ayrıcalık söz konusu değildir. Herkes aynı haklara, imkânlara ve fırsatlara sahiptir. Şunu unutmamak gerekir ki, eşitlik demokrasinin ideal değerlerinden biridir. Bunun her demokratik toplumda tam anlamıyla uygulandığını söylemek büyük iyimserlik olur. Bugün gelişmiş demokrasiler içinde farklı inançtan, etnik kökenden veya renkten olanlara karşı ikinci sınıf muamelesi yapanların olduğunu unutmamak gerekir. Demokratik idealler açısından bu tür ayrımcılık veya ayrıcalıklar kabul edilemez. “