Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) 2013 Nisan dönemi teşvikli yatırımlarını değerlendirdi. DOSİAD AR-GE merkezince yapılan açıklamada Erzurum’un teşvikli yatırımlardan daha çok yararlanabilmesi için 2’İnci OSB’nin mutlak ve acilen devreye sokulması gerektiğine işaret edildi.
BÖLGESEL YATIRIM SORUNU
Erzurum’da 2001-2013 yıllarında şekillenen teşvikli yatırımlar içinde bölgesel bazlı yatırımların azlığına dikkat çekilen açıklamada, sermaye yetersizliği ve optimal kuruluş yeri sorunlarının bölgesel teşvikli yatırımların artışına engel teşkil ettiği, bu problemlerin giderilmesi için kolektif yatırım anlayışının geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.
ARGE AÇIKLAMASI
DOSİAD AR-AR-GE merkezince nisan ayı teşvikli yatırım verileri kamuoyuyla paylaşıldı. Erzurum’da nisan ayında 1 bölgesel yatırımın teşvik kapsamına alındığının belirtildiği açıklamada, 3 milyon TL tutarındaki bu yatırımın istihdam hacminin ise 6 kişi olduğu belirtildi. Açıklamaya göre, bu yılın ilk dört ayında ise Erzurum’da 4 bölgesel, 3 genel bazlı olmak üzere 7 yatırım teşvik kapsamına girdi.
ERZURUM TEŞVİKLİ YATIRIMLAR
Ocak-Nisan döneminde teşvik belgesi alan 4 bölgesel yatırım için 68, genel yatırım için ise 550 milyon TL tutarında harcama kaydedildi. Bölgesel bazlı yatırımlarda 77, genel bazlı yatırımlarda 18 kişilik istihdam planlaması yapılırken, 4 ayda teşvikli yatırımlar için yapılan harcama 618 milyon TL’ye ulaştı. Nisan ölçeğinde 12 yıllık teşvikli yatırım sayısı ise 107’ye yükseldi.