DAP İdaresi adına Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından yürütülen Girişimcilik ve Yenilikçilik İhtiyaç Analizi Projesi’nin önemli bileşenlerinden biri olan Bölgesel Teknoloji Transfer Ofisi kurulmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
22 Mayıs’ta Ardahan Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşen ve “Bölgesel TTO Kurulması” gündemiyle toplanan ÜNİDAP toplantısında, rektörlerin önerisiyle, konuya hakim akademisyenlerin katılımıyla başka bir toplantı yapılması kararı alınmıştı.
DAP İdaresi’nin daveti üzerine 2 Haziran’da DAP İdaresi Konferans Salonunda, konuyla ilgili bir toplantı düzenlendi. Toplantıya, Bölge üniversitelerinin Rektör Yardımcıları, Teknokent Genel Müdürleri, TTO ve KÜSİ Koordinatörleri ve ilgili temsilcilerden oluşan öğretim görevlileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ve Bölgesel Teknoloji Transfer Ofisi kurulmasının öneminden bahseden DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Bölge adına yenilikçi adımların atılmasına vesile olan toplantıya gösterilen ilgiden dolayı memnuniyetini ifade etti.
‘Girişimcilik ve Yenilikçilik İhtiyaç Analizi Projesi’yle Bölge illerinde sanayinin sorunlarını ve ihtiyaçlarını tespit ederek, gelişim stratejilerinin oluşturulmasını amaçladıklarını dile getiren Başkan Demir, ÜNİDAP’ın bölgede bulunan üniversiteleri bir araya getiren önemli bir yapı olduğunu söyledi. Başkan Demir, katılımcılara, “Amacımız, TTO’ların karşılaşmış oldukları sıkıntıları yeni oluşturulacak Bölgesel TTO ile bertaraf etmektir” dedi.
Üniversitelerin eğitim ve araştırma görevlerinin yanında akademik bilginin ticarileştirilmesi ve üretime aktarılması gibi bir misyonu bulunduğuna da işaret eden Başkan Demir, konuşmasında şunları kaydetti:
“Üniversite- sanayi işbirliğinin geliştirilmesinde teknoloji transfer ofisleri kolaylaştırıcı bir ara yüz fonksiyonu gösteren mekanizmalardır. DAP Bölgesindeki sanayi altyapısının varlığı da yine sizin tarafınızdan bilinen bir konu. Mevcut TTO yapısının devam ettirilmesi noktasında bazı sıkıntılar yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. TTGV’nin bölgede yaptığı analizler var. Bu tespitler yapılırken, DAP İdaresi olarak, bölgesel düzeyde bir Teknoloji Transfer Ofisinin kurulması ve buna bağlı ofislerin oluşturulması noktasında sizlerin de görüşlerini alarak bir model oluşturmak istiyoruz. Amacımız, TTO’ların karşılaşmış oldukları sıkıntıları yeni oluşturulacak Bölgesel TTO ile bertaraf etmektir. Mevcut teknoloji transfer ofisleri ile işbirliği içinde çalışacak ve tüm bölge üniversitelerimize hizmet verebilecek bir Bölgesel Teknoloji Transfer Ofisi kurulmasının sanayi gelişiminde önemli katkıları olacağını düşünmekteyiz. Bu sadece bir fikir aşamasıdır, çalışılması lazım. Bunun olmaması için de bir neden yok. Bölgesel TTO’nun cari giderlerini karşılayan, özellikle uzmanlaşmış insan kaynaklarının sürekliliğini sağlama adına DAP İdaresi burada bir görev alabilir diye düşünüyorum. Bu nasıl bir yapı olmalıdır? Hangi modelle çalışılmalıdır? Bunları konuşmak, sizlerin görüşlerinizden yararlanarak bir modellenme çalışması yapmak üzere toplanmış bulunmaktayız. Türkiye’de ilk defa uygulanacak olan Bölgesel Teknoloji Transfer Ofisi modelinin başarılı bir örnek olmasını diliyorum.”
Başkan Adnan Demir’in açılış konuşmasının ardından, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Proje Danışmanı Mahmut Kiper ve TTGV Koordinatörü İhsan Karataylı katılımcılara ‘Dünyada ve Türkiye’de Üniversite Sanayi İşbirliği ve bu kapsamda Teknoparklar ve Teknoloji Transfer Ofisleri’ konulu bir sunum gerçekleştirdiler. Sunumda bu kapsamda yürütülecek faaliyetler ve yöntem hakkında bilgilendirme yapıldı. Daha sonra, toplantıya katılan akademisyenler tarafından mevcut olan bilginin üretime aktarılması ve Bölgesel Teknoloji Transfer Ofisi modeli hakkında görüş ve önerileri dile getirildi.
Toplantının sonunda, Bölgesel TTO için için modelleme çalışmasının yapılması için yeniden toplanma kararı alındı.